FMI: Intrarea Rusiei în default nu va declanșa o criză financiară globală – Cronica de Business

1. Rusia s-ar putea să nu își onoreze plata datoriilor în urma sancțiunilor fără precedent aplicate de statele occidentale din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, dar acest lucru nu ar declanșa o criză financiară globală, a declarat directorul Fondului Monetar Internațional Kristalina Georgieva. (Profit.ro)

2. Bursele din întreaga lume au pierdut alte $2500 de miliarde din capitalizări săptămâna trecută. Valoarea acțiunilor listate global a a scăzut la $107.500 miliarde, echivalentul a 127% din PIB-ul mondial. (Link)

3. Vânzarea acțiunilor companiilor de tehnologie chineze a continuat în această dimineață. Indicele Hang Seng Tech a scăzut cu peste 9%, fiind pregătit pentru cea mai mare scădere de la introducerea indicatorului în iulie 2020. Indicele Dragonului de Aur, care urmărește certificatele de depozit americane ale firmelor chineze, a scăzut cu 10% în două zile consecutive săptămâna trecută, o situație care nu s-a mai întâmplat până acum, în istoria sa de 22 de ani. (Bloomberg)

4. Rusia a anunţat, duminică, că se bazează pe ajutorul oferit de China pentru a face faţă consecinţelor economice generate de sancţiunile occidentale, care se pare că ar fi îngheţat aproape jumătate din rezervele Rusiei de aur şi valută străină, conform declaraţiilor ministrului rus de Finanţe, Anton Siluanov. De asemenea, oficialul rus a precizat că Rusia va consolida cooperarea în ceea ce priveşte schimburile comerciale cu China. (News.ro)

Din Cronica diminetii:  În Germania, pentru prima oară, prețul benzinei Euro 95 a depășit 2 euro pentru un litru. (Link)

5. Procurorii ruși au emis avertismente companiilor occidentale din Rusia, amenințând că vor aresta directorii care critică guvernul. Avertismentul vine după ce guvernul rus a început un proces de naționalizare a activelor companiilor străine care au anunțat că se retrag din țară. Avertismentul a fost transmis săptămâna trecută unor companii precum Coca-Cola, McDonald’s, Procter & Gamble, IBM, Yum Brands (KFC). (WSJ)

6. Fondul american de investiții BlackRock, unul dintre cele mai mari din lume, are o expunere în Rusia de $17 miliarde, care, foarte probabil, va fi trecută la pierderi. (FT)

7. Morgan Stanley susține că diversificarea rezervelor este încă probabilă în contextul războiului din Ucraina. „Opinia noastră, pe termen lung, a fost că va exista o diversificare a rezervelor și continuăm să credem că ponderea yuanului chinez în rezervele valutare globale ar putea ajunge la 5-10% până în 2030 în detrimentul altor valute.” (Link)

8. Germania ar trebui să-şi regândească interdicţia de a permite noi foraje pentru petrol şi gaze în Marea Nordului, în timp ce încearcă să-şi reducă dependenţa de energia rusă din cauza invaziei Ucrainei, a declarat duminică ministrul de Finanţe Christian Lindner. (News.ro)

9. Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă din China, cel mai important planificator economic al națiunii, le-a declarat oficialilor din marile regiuni miniere că dorește să crească producția internă cu aproximativ 300 de milioane de tone. (Bloomberg)

10. Bermuda/Insulele Bermude a anunțat că suspendă licențele avioanelor rusești din cauza sancțiunilor impuse Moscovei. Mișcarea ar putea afecta sute de avioane comerciale rusești din întreaga lume.Din motive de taxe, aproximativ 700 de avioane comerciale ale unor companii aeriene ruse au licență în Bermuda. (RFI)

Ți-ar mai putea plăcea
Chanel valorează €100 miliarde, Uzina Mecanică Plopeni va face arme pentru Beretta și Fitbit România și-a triplat afacerile – Cronica de Business
Piața de birouri din România, scădere de 36% anul trecut – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău