Gheorghiță: Peste 40% din populația adultă este vaccinată – Cronica dimineții

1. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că în ultimele 72 de ore s-au administrat peste 360.000 de doze de vaccin, iar peste 40% din populaţia adultă este vaccinată. (News.ro)

2. Noile restricţii aprobate de autorităţi au intrat în vigoare la miezul nopţii, ele vizând în principal folosirea pe scară largă a certificatului verde, astfel încât fără acest document se va putea intra doar în magazinele esenţiale. Purtarea măştii de protecţie redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă, se reintroduc restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, iar evenimentele private sunt interzise. (News.ro)

3. Câteva sute de persoane s-au adunat aseară, în București, să protesteze împotriva restricțiilor impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de covid-19. Printre organizatori s-au numărat persoane care s-au pronunțat împotriva vaccinării. (G4Media)

4. Ministrul interimar al Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, a anunţat că, de la începutul anului viitor, pensiile vor fi majorate cu şase la sută. Şi valoarea alocaţiilor pentru copii va creşte, a mai anunţat ministrul. (News.ro)

5. Guvernul se va reuni luni într-o ședință pentru a remedia neînțelegerea referitoare la vacanța instituțiilor școlare private, după ce un articol care prevedea suspendarea cursurilor și în școlile private, care era în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), nu a mai fost preluat și în Hotărârea de Guvern, ceea ce a dat naștere la confuzii. (Digi24)

Din Cronica de Carte: Prestigioasa publicație Publishers Weekly a anunțat lista celor mai bune cărți din anul 2021: printre cele mai bune 10 cărți ale anului se numără „Second Place”, de Rachel Cusk, „A Little Devil in America: Notes in Praise of Black Performance”, de Hanif Abdurraqib, și „Somebody’s Daughter: A Memoir”, de Ashley C. Ford. (Publishers Weekly)

6. Liberalii propun USR să voteze pentru moment un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă, iar apoi să înceapă negocieri pentru o refacere a coaliției și o revenire la guvernare alături de PNL și UDMR, dar păstrând același premier. Propunerea a fost făcută duminică seara de Dan Vîlceanu, secretar general al PNL. (Hotnews)

7. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat că PSD nu poate credita un guvern „care a dus România în groapă” şi a subliniat că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. Social-democratul a adăugat că PSD vrea să vadă şi ce deschidere are premierul desemnat pentru susţinerea propunerilor PSD de ieşire din criza politică şi sanitară. (News.ro)

8. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că Ludovic Orban ar putea să rupă „o parte foarte mică” din PNL şi doar 10-12 parlamenetari ar putea pleca din partid. (News.ro)

9. Vaccinul împotriva Covid-19 pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani va fi disponibil, în SUA, cel mai probabil în prima jumătate a lunii noiembrie, a declarat epidemiologul Anthony Fauci, consilierul președintelui Biden. (Reuters)

10. Un bărbat în arest la domiciliu în Italia s-a prezentat la poliţie şi a cerut să fie încarcerat, el spunând că nu suportă viaţa acasă împreună cu soţia sa. Carabinierii din Tivoli au anunţat că albanezul în vârstă de 30 de ani, care locuieşte în Guidonia Montecelio, “nu mai putea suporta convieţuirea forţată cu soţia sa”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Restricțiile au fost ridicate în Melbourne, Australia, după ce 70% din populația adultă a fost vaccinată. Cumulat, orașul a fost în lockdown timp de 263 de zile. Asanka Ratnayake/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Qatar anunta o investitie directa de $15 miliarde in Turcia
Un cutremur de 6,9 magnitudine a lovit California – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău