Gheorghiţă: România are, probabil, la momentul actual, o imunitate colectivă care provine atât din vaccinare, cât şi din boală – Cronica dimineții

1. Preşedintele Comitetului naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că România are, probabil, la momentul actual, o imunitate colectivă care provine atât din vaccinare, cât şi din boală. El a anunţat că sunt aproape 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză. „În momentul acesta la nivel naţional probabil că avem o imunitate colectivă, o imunitate de grup, obţinută atât prin vaccinare cât şi prin boala naturală, care este pe o plajă undeva de la 30-35% chiar până la 50%. Asta explică de ce în acest moment România se află într-un scenariu verde, într-o situaţie favorabilă, cu o rată de incidenţă cumulată în media cazurilor de sub 0,5 la nivel naţional. Este cea mai bună evoluţie de până acum”. (Hotnews)

2. Românii par a fi principalele victime ale Brexitului, cel puțin în primul trimestru al acestui an. 43,8% dintre persoanele cărora li s-a refuzat intrarea în Marea Britanic (sau 64,3% dintre cetățenii UE) sunt cetățeni români, reiese din datele prezentate de guvernul britanic. (Profit.ro)

3. Vicepremierul Dan Barna cataloghează creşterea economică înregistrată de România drept „remarcabilă” şi arată că aceasta „creează spaţiu bugetar” în perioada următoare. Barna susţine că eventuale majorări ale pensiilor şi salariilor vor avea aloc anul viitor „în funcţie de performanţa economică”. „E foarte clar, în 8-10 ani sistemul de pensii actual, aşa cum e gândit acum, nu va mai funcţiona, va intra în colaps şi asta pentru că avem generaţii foarte numeroase care vor ieşi la pensie în perioada următoare”, consideră el. (News.ro)

4. Marea Britanie va intra de la 1 iunie pe lista țărilor din zona roșie din cauza înregistrării unei creșteri rapide a infecțiilor datorate unor variante de virus, în special cu varianta B.1.617.2, anunță Comitetul pentru Situații de Urgență. Persoanele care vin din Marea Britanie vor fi nevoite astfel să intre în carantină 14 zile, cu exceptia celor care s-au vaccinat complet sau au trecut prin boală. (Hotnews)

O știre din Cronica Spațială: Cercetătorii NASA bănuiesc că au descoperit pentru prima oară urme de săruri organice pe planeta Marte, pe baza unor date colectate de rover-ul Curiosity. Sărurile organice sunt rămășițe ale compușilor organici care, cel puțin teoretic, sunt capabili să susțină organisme sub formă de microbi. În cazul în care analizele suplimentare vor confirma această bănuială, ipoteza că Marte a fost o planetă prielnică vieții în trecut va prinde și mai mult contur. (Futurism)

5. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că există o aşteptare ca actualul premier, Florin Cîţu, să candideze la funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, la Congresul partidului. Orban a făcut un apel ca, acolo unde există competiţie, candidaţii să facă o campanie pozitivă, în cadrul partidului. (News.ro)

6. Înmatriculările de autovehicule noi cu propulsie electric (full electric și plug-in hybrid), precum și cele full hybrid (fără încărcare) au însumat în primele patru luni ale anului peste 3.000 de unități, reușind să urce la o pondere de peste 11 procente din piața de autoturisme noi din România. (Profit.ro)

7. Uniunea Europeană (UE) a prezentat un plan de susţinere a Belarusului, în valoare de până la trei miliarde de euro. Planul este valabil în cazul unei tranziţii democratice, după plecarea lui Aleksandr Lukaşenko de la putere. (News.ro)

8. În Germania au apărut primele certificate de vaccinare anti-COVID-19 falsificate şi se estimează că numărul lor va creşte. Potrivit autorităţilor poliţiei locale, numai în Bavaria s-au înregistrat „cazuri cu două cifre”. Persoanele vaccinate în Germania se bucură de aceleaşi libertăţi ca şi cele care s-au recuperat după COVID-19. (Hotnews)

9. Chelsea Londra a câştigat trofeul Ligii Campionilor, după victoria la limită cu Manchester City, scor 1-0, în finala de la Porto, în faţa a peste 14.000 de spectatori. (LookSport.ro)

10. Cu echipamentul de înregistrare pornit, o jurnalistă din Danemarca a făcut sex într-un club dedicat swingerilor, în cadrul unui reportaj radio având ca temă relaxarea restricţiilor asociate COVID-19. Directoarea de programe a radioului a avut cuvinte de laudă la adresa acestui tip de jurnalism imersiv. „Cred că este grozav când reporterii noştri experimentează practicând jurnalismul într-un mod diferit”. (G4Media)

Fotografia dimineții – Bucuria jucătorilor de la Chelsea, după câștigarea Ligii Campionilor. Susana Vera/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Biden: Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina – Cronica dimineții
Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care cere un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi militanţii palestinieni Hamas – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău