Goldman Sachs: Economia mondială se va redresa ”în formă de V” – Cronica serii

1. Banca americană Goldman Sachs anticipează o redresare ”în formă de V” a economiei mondiale. Creșterea, accentuată, comparativ cu estimările în consens ale analiştilor, s-ar putea accelera datorită speranţelor legate de disponibilitatea în curând a unui vaccin pentru Covid-19 şi de victoria în alegerile prezidenţiale americane a democratului Joe Biden. (News.ro)

2. Guvernul pregătește rectificarea bugetară de luna aceasta de pe o poziție relativ stabilă. Veniturile s-au situat sub programul stabilit, reprezentând 90% din ce a planificat statul, însă și cheltuielile au fost ținute sub control, tot la circa 90% din suma programată. Astfel, deficitul bugetar s-a situat pentru perioada ianuarie-septembrie la 67,3%, deși era programat să se situeze la 77,1 miliarde de lei. (Profit.ro)

3. PSD a reușit să adopte în plenul Camerei Deputaților un amendament potrivit căruia piețele care se află în spații închise pot să-și desfășoare activitatea pe durata stării de alertă. De precizat este că și liberalii au votat propunerea în comisia de specialitate dar în plen s-au abținut. Modificarea vine după ce Guvernul a decis închiderea piețelor prin hotărârea de guvern adoptată la sfârșitul săptămânii trecute. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Vestea vaccinului pentru COVID-19 cu eficiență de 90% dezvoltat de Pfizer și BioNTech a atras scăderea valorii acțiunilor la unele din companiile care au prosperat pe fondul pandemiei. Acțiunile Zoom au închis cu 17,4% mai puțin, Shopify a scăzut cu 13,6%, Netflix cu 8,6, iar Amazon cu 5,1%. (CNBC)

4. Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,4% în septembrie faţă de august, la 3.321 lei, şi cu 7,8% faţă de septembrie 2019, arată datele INS. (News.ro)

5. Later update George Dircă precizează că cvorumul putea fi realizat și fără prezența sa la ședința (Link). PSD a reuşit să strângă cvorum în Biroul Permanent al Senatului pentru a trimite la dezbateri legea privind amânarea alegerilor parlamentare. Cei care au înclinat balanţa în favoarea PSD au fost senatorul UDMR Tanczos Barna şi senatorul USR George Dircă, votat de social-democraţi pentru Consiliul Legislativ, la pachet cu Florin Iordache. (Adevarul)

6. În luna septembrie s-a înregistrat naşterea a 18.036 de copii, cu 1.232 mai mulţi decât în luna august. Numărul deceselor înregistrate în septembrie a fost de 21.973, cu 1.196 mai puţine decât în august, din care aproape două treimi s-au înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Medicamentul pe bază de anticorpi dezvoltat de Eli Lilly & Co a primit autorizarea de urgență a autorităților americane. Medicamentul a dat rezultate în tratamentul bolnavilor de Covid-19, fiind eficient și ajutând la vindecarea bolii în afara spitalelor. (Bloomberg)

7. După un minus de 0,9% în septembrie față de august, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente noi și vechi din România a înregistrat, în luna octombrie, un avans semnificativ. Este vorba despre o diferență de 2,4% de la o lună la alta, o locuință la bloc ajungând să coste, la nivel național, 1.335 de euro pe metru pătrat util, față de 1.304 euro pe metru pătrat util în prima lună de toamnă. (Profit.ro)

8. Aproximativ unu din cinci oameni care au avut Covid-19 este diagnosticat ulterior cu o tulburare psihică, precum anxietate, depresie și insomnie, în decurs de trei luni de când a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, arată rezultatele unui studiu Oxford. (Profit.ro)

9. Comisia Europeană a informat formal retailerul american Amazon de încălcarea legislației europene în domeniul concurenței. Astfel, CE a trimis o scrisoare de obiecții companiei, arătând că, potrivit investigațiilor preliminare, utilizarea datelor colectate de la comercianții independenți încalcă normele UE. (Profit.ro)

10. „Lockdown” a fost ales de Collins Dictionary cuvântul anului 2020, după ce în ultimele zece luni a fost mult mai des folosit în urma izbucnirii pandemiei de Covid-19. (Profit.ro)

Fotografia serii – Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, a fost surprins în imagini de un ranger al Administraţiei Parcului Natural Bucegi. În condiţii propice, umbra observatorului este proiectată pe ceaţă. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Foto Valentin Bălan:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – 40% dintre joburi ar putea fi făcute de masini în 15 ani
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis că masca de protecție devine obligatorie în Capitală în zonele aglomerate din aer liber – Cronica serii
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău