Guvernatorul băncii centrale poloneze: Germania face presiuni asupra Poloniei să adopte euro – Cronica de Business

1. Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul I 2022, în termeni nominali, 6.227 pe gospodărie şi 2.476 lei pe persoană, în timp ce cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul I 2022, în medie, de 5.324 lei lunar pe gospodărie (2.117 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,5% din nivelul veniturilor totale, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

2. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut, în primele cinci luni din 2022, cu 35,1%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 2.838 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

3. Guvernatorul băncii centrale poloneze, Adam Glapinski, a declarat că Germania face presiuni asupra țării sale să adopte euro. El a promis că se va opune adevarii la euro atâta timp cât va fi responsabil de politică monetară. (Bloomberg)

4. Twitter a angajat mai multe companii de avocatură pentru a-l da în judecată pe Elon Musk după ce acesta a renunțat la preluarea companiei. Twitter și Musk semnaseră un acord de achiziție în valoare de $44 de miliarde. (Bloomberg)

Promo: Chef Alex Petricean și restaurantul sau Noua Bucătărie Estivală vă așteaptă, din nou, la Casa de Mare, în Olimp, pe plajă. Cea mai importantă deschidere a sezonului la mare. Rezervări: 0760 855 117 (Whatsapp)

5. Fitch Ratings a retrogradat ratingul datoriilor suverane ale Turciei și mai mult, declarând că politicile guvernului contribuie la „inflația în spirală” și descurajează intrările de capital. Fitch a redus rating Turciei la B de la B+. Perspectivele pentru Turcia sunt negative, a anunțat agenția. (Reuters)

6. După o solicitare oficială din partea guvernului Regatului Unit, autoritatea pentru concurență a analizat piața de vânzare cu amănuntul a benzinei și a constatat că plângerile guvernului nu sunt întemeiate. Reducerea taxelor la combustibil a fost transmisă consumatorilor, iar marjele de vânzare cu amănuntul nu au crescut. (Link)

7. Volkswagen a anunțat că va investi $20,38 miliarde pentru a construi baterii pentru vehicule electrice, o mișcare despre care compania spune că va crea 20.000 de locuri de muncă. Producătorul auto va crea o nouă companie, Power Co, care va produce bateriile. (TheVerge)

Din Cronica diminetii: Guvernul francez se pregătește pentru întreruperea totală a livrărilor de gaze rusești care este “cel mai probabil scenariu”, a anunțat ministrul de Finanțe Bruno Le Maire. (Reuters)

8. Rata lunară la împrumuturile acordate în iunie, pentru cumpărarea unei mașini noi, a înregistrat, în medie, un maxim istoric de $686, potrivit site-ului de cumpărături auto Edmunds, ale cărui date datează din 2005. Creșterea este de 4% față de ianuarie și de 13% în ritm anual. (WSJ)

9. Telecom Italia va tăia aproximativ 9.000 de locuri de muncă până în 2030, ceea ce echivalează cu aproximativ 20% din numărul de angajați ai companiei din Italia. Reducerile includ toate ieșirile planificate și voluntare, inclusiv pensionările, a anunțat companie. (Bloomberg)

10. Oracle analizeaz reduceri de costuri de până la $1 miliard care ar putea duce la mii de disponibilizări, începând din august. Reducerile ar putea afecta în mod disproporționat lucrătorii din SUA și Europa, fiind targetate departamentul de marketing pentru aplicații software și divizia de comerțul electronic. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Analiștii anticipează că euro va ajunge în curând la paritate cu dolarul american – Cronica de Business
Starbucks scapă de o „datorie” la UE, Fiat nu – Cronica de Business