Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici necesari construcţiei Alternativei Techirghiol – Cronica serii

1. Ministrul Transporturilor a anunţat că Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici necesari construcţiei Alternativei Techirghiol, o investiţie de 5,74 miliarde de le. Obiectivul cu o lungime de 30,59 kilometri va fi construit la profil de autostradă şi va asigura conexiunea între Centura Constanţa (A4) şi sudul litoralului românesc. (News.ro)

2. Românii au fost în 2022, la fel ca și în 2021, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la producția de deșeuri municipale, dar și în ceea ce privește reciclarea acestora, conform datelor publicate de Eurostat. (Profit.ro)

3. Membrii federației sindicale Solidaritatea Sanitară au pichetat sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară sunt nemulțumiți de propunerea Guvernului de a crește salariile de bază cu 20%, chiar dacă Sanitas – cealaltă mare federație sindicală din sistemul sanitar – a acceptat propunerea Guvernului pe această majorare salarială. Membrii Solidaritatea Sanitară amenință cu declanșarea grevei în spitale. (Hotnews)

4. Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a majorat astăzi prețul carburanților, atât al benzinei, cât și al motorinei, cu 8 bani pe litru, cea mai mare creștere de preț din acest an. Aceasta este a șasea scumpire din ultimele 20 zile. (Profit.ro)

Stirea Hope.ro: Grație eforturilor de conservare, populația de urși panda uriași care trăiesc în sălbăticie aproape s-a dublat în ultimele decenii. La finele lunii ianuarie au fost numărați în jur de 1.900 de urși panda în sălbăticie, conform Administrației Naționale a Pădurilor și Pășunilor din China.

5. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, importurile americane din Mexic le-au depășit pe cele din China, potrivit datelor Biroului de Recensământ al SUA. Deficitul comercial al SUA, care reprezintă exporturile minus importurile, cu China a scăzut, anul trecut, importurile scăzând cu 20%, până la $427,2 miliarde. (Quarz)

6. Pentru prima dată în ultimii doi ani, directorii executivi ai companiilor americane sunt optimiști cu privire la economie. 32% dintre cei 138 de directori executivi din Fortune 500 chestionați în ianuarie au declarat că situația economică e mai bună în comparație cu acum șase luni – în creștere de la 18%, câți erau în ultimul trimestru din 2023. Doar 27% au spus că se așteaptă ca situația economică să se înrăutățească în următoarele șase luni – în scădere de la 47%. (Link)

7. Eșecul repetat al administrației Biden de a obține aprobarea de către Senat a unui pachet de finanțare pentru Ucraina va avea consecințe reale în ceea ce privește viețile de pe câmpul de luptă și capacitatea Kievului de a ține în frâu forțele rusești de pe linia frontului, spun oficialii ucraineni. (G4Media)

8. Singurul contracandidat al preşedintelui rus în exerciţiu Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale, Boris Nadejdin a anunţat că i-a fost respinsă candidatura la preşedinţie de către Comisia Electorală. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Apple a dezvoltat două prototipuri de iPhone-uri care se pliază asemenea vechilor telefoane cu clapetă. Cele două se află în fazele incipiente ale dezvoltării și nu vor intra în producție mai devreme de 2024 sau 2025. (The Information)

9. Premierul polonez Donald Tusk a criticat dur decizia senatorilor republicani americani de a bloca pachetul financiar pentru Ucraina. „Să vă fie rușine”, a fost mesajul transmis de el după ce, la presiunea lui Donald Trump, republicanii din Senatul SUA au blocat din nou adoptarea unui proiect privind ajutoare pentru Ucraina și Israel. (Digi24)

10. Bărbații care iau Viagra ar putea reduce riscul de a suferi de boala Alzheimer, sugerează un studiu. În cadrul unei cercetări efectuate pe mai mult de 260.000 de bărbați, cei care au luat aceste medicamente au avut cu 18% mai puține șanse de a dezvolta maladia care provoacă demență. (Adevarul)

Ți-ar mai putea plăcea
Victor Ponta a anunţat că parlamentarii Pro România nu vor vota noul guvern – Cronica serii
Cronica serii – Peste 1 milion de salariați în București

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău