Inflația a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2004 – Cronica serii

1. Rata inflației din România a trecut de pragul de 10%, atingând, în luna martie, 10,2%. În intervalul martie 2021 – martie 2022, prețurile la gaze naturale au urcat cu 46,49%, la combustibili cu 34,16%, la cartofi cu 36,5% și la uleiul comestibil cu 32,33%. La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi și ulei, creșteri mari au mai fost înregistrate la mălai (plus 24,35%) și făină (plus 21,47%). Ultima oară când inflația a atins un asemenea nivel a fost în 2004. (Profit.ro)

2. România a fost nevoită să arunce până acum două milioane de vaccinuri anti-COVID, a declarat Alexandru Rafila, ministrul sănătății. În baza contractelor încheiate, în România mai trebuie să ajungă și alte tranșe de vaccinuri până la finalul 2023, „numărul depășind consistent populația României”. (Spotmedia)

3. Deputatul PNL Sabin Sărmaş este favorit pentru a prelua Ministerul Digitalizării, au precizat surse liberale, Marcel Boloş urmând să rămână la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, post pe care îl ocupă interimar. (News.ro)

4. Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni în valută de 259,5 milioane de euro pe piața internă la un randament mediu de 1,94% pe an, cel mai mare de după 2012 pentru un astfel de împrumut. Anul trecut guvernul încă împrumuta la dobânzi negative în euro. Titlurile cu scadența în trei ani au atras o cerere de 3,7 ori mai mare decât prospectul de 100 de milioane de euro. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Numărul de pasageri de pe aeroportul Heathrow din Londra a revenit în martie la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei, ca urmare a călătoriilor de agrement şi a eliminării tuturor restricţiilor legate de Covid. (News.ro)

5. Dacian Cioloș a declarat, marți, că nu neagă că a discutat cu colegi din USR care l-au „abordat apropo de viitorul partidului și de viitorul nostru în politică”. Întrebat dacă înființează un nou partid, acesta a răspuns că „sunt zvonuri”. Totodată, europarlamentarul a spus că atâta vreme cât conducerea partidului nu aduce răspunsuri la probleme, „continuă tensiuni, pleacă oameni din partid”. (Digi24)

6. Inflația din SUA a atins un nivel de 8,5%, ritm anual, în martie. Este cel mai ridicat nivel din decembrie 1981 până în prezent. Creșterile cele mai mari au fost înregistrate la energie și alimente. (WSJ)

7. Economia Rusiei este pe cale să înregistreze o contracţie de peste 10% în 2022, care ar reprezenta cea mai mare scădere a produsului intern brut (PIB) după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, a declarat, marţi, fostul ministru rus de Finanţe, Alexei Kudrin. (News.ro)

8. Comisia de anchetă poloneză însărcinată cu elucidarea cauzelor accidentului aerian din 2010 de la Smolensk, în Rusia, în care au murit preşedintele Lech Kaczyncski, soţia sa Maria şi mai multe zeci de înalţi responsabili politici şi din armată, precum şi figuri proeminente ale societăţii civile poloneze, susţine că două explozii ale unor dispozitive amplasate la bordul avionului sunt responsabile de catastrofă. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Planurile Amazon privind livrările cu drone sunt încă departe de o implementare pe scară largă, din cauza problemelor tehnice și de siguranță. În ultima decadă, Amazon a investit peste $2 miliarde în drone, având în acest scop o echipă formată din peste 1.000 de oameni. (Bloomberg)

​9. Dacia spune că a vândut 5.000 de mașini electrice Spring în România, în timp ce pe drumurile din UE circulă 40.000 de exemplare, aproape jumătate fiind în Franța. Spring costa de la 18.100 euro în toamna lui 2021, dar după două scumpiri pornește de la 20.300 euro. Prin Rabla Plus, prețul este de 10.150 euro. (Hotnews)

10. Ucrainenii au inventat cuvinte noi pentru a descrie realitatea în care se află de la 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, iar unul dintre aceste cuvinte legate de război, publicate într-un dicţionar, pe reţele de socializare, este verbul ”a macrona”, după numele preşedintelui francez în exerciţiu Emmanuel Macron, care înseamnă ”a se arăta foarte îngrijorat de o situaţie, dar a nu face nimic”. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Primul automobil electric Dacia va fi lansat pe piață în 2021-2022 – Cronica serii
Ministerul Finanțelor a împrumutat anul acesta de la populație, prin programul Tezaur, 1,38 miliarde de lei – Cronica serii
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău