Guvernul a împrumutat 11 miliarde de euro în primele patru luni ale acestui an – Cronica serii

1. Guvernul a împrumutat în aprilie de la bănci, investitori și populație 5,3 miliarde lei, iar totalul pentru primele patru luni urcă astfel la 44,6 miliarde lei. Dacă adăugăm la această sumă și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile pentru primele patru luni ajung la suma de 54,2 miliarde lei (11 miliarde euro). (Profit.ro)

2. Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere la 2,9% estimarea de creștere a economiei românești pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior. (Profit.ro)

3. Numărul angajaților la stat a crescut cu 2.251 persoane în martie 2022, comparativ cu numărul din februarie, ajungând la 1.267.973, conform datelor Ministerului Finanțelor. (Hotnews)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcţie a miniştrilor Marcel Boloş, la Investiţii şi Fonduri Europene şi Sebastian Burduja, la Cercetare şi Digitalizare. (News.ro)

5. Plenul Senatului a votat-o, marţi, pe senatoarea PNL Laura Iuliana Scântei ca judecător al Curţii Constituţionale, pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 11 iunie 2022. Aceasta o va înlocui în CCR pe Mona Pivniceru, al cărei mandat de judecător constituţional se încheie în această vară. (News.ro)

Din Cronica de Business: Dobânda medie la creditul ipotecar pe 30 de ani, în SUA, a început anul la 3,29% și a ajuns luni la 5,55%. Marea majoritate, 95%, dintre cele mai mari 100 de piețe imobiliare din SUA sunt acum mai puțin accesibile, în creștere de la doar 6% cât era la începutul pandemiei, potrivit datelor Black Knight. Dacă dobânda medie ar mai crește cu doar 0.5% sau prețurile caselor ar crește cu doar 5%, accesibilitatea cumpărării unei locuințe ar fi cea mai inaccesibilă din istorie. (CNBC)

6. Camera Deputaţilor a adoptat, în plenul de marţi, numirea prim-adjunctul procurorului general Bogdan Licu, propus de PSD, în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, în locul lui Valer Dorneanu. USR a anunţat că va sesizat CCR cu privire la numirea lui Licu. (News.ro)

​7. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat marţi că în biroul secretarului de stat Raed Arafat a fost găsit un microfon, iar Parchetul General efectuează verificări după acest incident. (Digi24)

8. După o ieftinire a carburanților efectuată pe 27 aprilie, liderul pieței, OMV Petrom, a scumpit atât benzina, cât și motorina în numai o săptămână, cu 12 bani pe litru. Noutatea este majorarea prețului benzinei, care, în ultima lună, chiar se micșorase, comparativ cu cel al motorinei, care crescuse considerabil. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Folosind inteligența artificială, cercetătorii din cadrul University of Texas au creat un nou tip de enzimă, care poate descompune PET-urile de plastic în moleculele componente, în doar câteva ore. În urma procesului, care funcționează bine și cu PET-uri colorate, rămân materiale ce pot fi folosite pentru a crea alte PET-uri. (Forbes)

9. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condiţionat neutralitatea cerută ţării sale de către Rusia de eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a regiunii Donbas (est) şi a peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014. (Digi24)

10. Premierul italian Mario Draghi a cerut marți Uniunii Europene să rezolve problema creșterii costurilor energiei, afirmând că ar trebui să adapteze schemele implementate pentru a gestiona epidemia COVID-19 la impactul conflictului din Ucraina. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – ICCJ critica declaratiile politicienilor facute dupa condamnarea lui Dragnea
Diego Armando Maradona a murit – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău