Guvernul a împrumutat $3,75 miliarde de pe piețele externe – Cronica dimineții

1. România a împrumutat joi $3,75 miliarde, la prima ieșire pe piețele externe din acest an. Guvernul a vândut obligațiuni de $1 miliard pe 5 ani, de $1,5 miliarde pe 10 ani și de $1,25 miliarde pe 30 de ani. Suma de $3,75 miliarde (17,4 miliarde lei la curs actual) este una record pentru o singură ieșire pe extern, cu puțin peste recordul precedent, de $3,5 miliarde de euro (17,31 miliarde lei la cursul de la momentul respectiv), înregistrat în 2021. (Profit.ro)

2. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Educației, Ligia Deca, au susținut, joi, o conferință de presă pe tema situației epidemiologice din țară, după instituirea stării de alertă epidemiologică pentru gripă. Se recomandă evitarea aglomerației, purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate, inclusiv în școli, aerisirea încăperilor, menținerea igienei. Activitatea școlară va începe normal, pe 9 ianuarie. (G4Media)

3. Toate cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) s-au confruntat, în premieră de la lansarea oficială a sistemului, în luna mai 2008, cu prima scădere anuală a valorii activului unitar net (VUAN). Principalul motiv este creșterea generalizată a ratelor dobânzilor, care a determinat reducerea prețurilor titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii Pilon 2, unde contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar aproape opt milioane de participanți. Titlurile de stat au o pondere medie de peste 60% din totalul activului Pilonului II. După primele 11 luni ale acestui an, conform celor mai recente date ale ASF, cifrele privind randamentele au fost negative, plasându-se între -4,4% și -0,6%, iar decembrie nu a adus modificări semnificative. (Profit.ro)

4. Proiectul REPER de abrogare a prevederii care suprataxează contractele de muncă cu timp parţial (part-time) la nivelul salariului minim pe economie, depus la finalul anului trecut în Parlament, a primit miercuri aviz pozitiv din partea Consiliului Economic şi Social al României (CES), a anunţat Cătălin Teniţă, deputat REPER de Bucureşti. Proiectul de lege a fost depus pe 15 decembrie, la mai puţin de 24 de ore de la momentul în care Curtea Constituţională s-a pronunţat în cauză, în condiţiile în care suprataxarea acestui tip de contracte afectează deja angajaţii din categoriile cele mai vulnerabile, dar şi micii antreprenori, în special cei aflaţi la început de drum, conform REPER. (News.ro)

5. Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi forţelor ruse să aplice un armistiţiu în Ucraina, la 6 şi 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, în urma unei cereri în acest sens a Patriarhului rus Chiril. Preşedintele rus Vladimir îndeamnă totodată forţele ucrainene să respecte acest armistiţiu, pentru a oferi posibilitatea ortodocşilor – confesiunea majoritară în Ucraina, la fel ca în Rusia – ”să asiste la slujbe în Ajunul Crăciunului, şi de Ziua naşterii lui Cristos”. Acest armistiţiu este primul de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie (News.ro). Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia caută un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire pentru a opri avansurile ucrainene în regiunea Donbas din estul țării și pentru a aduce mai mulți oameni și echipamente. (Hotnews)

Promo: Dorești să aplici pentru o viză de America și te gândești oare care sunt pașii, documentele necesare, cât durează totul și cum te programezi pentru interviu la o ambasadă SUA din România sau orice altă țară? Informează-te acum. Fă-o legal: https://vizeamerica.com

6. Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), generalul Kirilo Budanov, a făcut mai multe declarații joi într-un interviu pentru televiziunea americană ABC News. El a spus, printre altele, că „atacurile vor merge din ce în ce mai adânc” în interiorul Rusiei, dar și că din luna martie, când luptele „vor fi mai intense” Ucraina va elibera teritorii și va avea loc „înfrângerea finală a Federeației Ruse”. (Digi24)

7. După 11 runde de vot, Kevin McCarthy nu a reușit să-și convingă colegii republicani să fie ales în fruntea Camerei Reprezentanților. Este cel mai lung șir de voturi pentru președinția Camerei din congresul american din 1859 până în prezent. (CNBC)

8. OpenAI, laboratorul de cercetare care a lansat chatbotul ChatGPT, este în discuții pentru o rundă de finanțare de minim $300 milioane, la o evaluare de aproximativ $29 miliarde. OpenAI ar deveni, dacă investiția se va concretiza, unul dintre cele mai valoroase startupuri americane în condițiile în care generează foarte puține venituri. (WSJ)

9. O variantă rară a unei proteine care se regăseşte în celulele organismului uman poate deţine cheia transformării tratamentului pentru cancerul de sân, au anunţat oamenii de ştiinţă britanici. Experţii cred că ţintirea acestei variante – numită RAC1B – poate „spori considerabil” eficacitatea tratamentului. Cercetători de la Universitatea din Manchester cred că RAC1B ar deţine un rol cheie în influenţarea rezistenţei celulelor canceroase la tratament. (G4Media)

10. “Avatar: The Way of Water” a generat încasări de $1,52 miliarde din vânzarea biletelor, depășind “Top Gun: Maverick”. Filmul produs de Disney devine filmul cu cele mai mari încasări pentru producțiile lansate în 2022. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Imagini cu şcoala din satul sucevean Ţibeni au devenit virale pe internet, unitatea de învăţământ, recent reabilitată, având la ferestre uşi, cu clanţe pe ambele părţi, în loc de obloane:

Ți-ar mai putea plăcea
Managerul spital: Vârsta de debut în consumul de droguri „a scăzut dramatic”, la numai 10-12 ani – Cronica dimineții
Cronica diminetii – a fost adoptata legea offshore

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău