Guvernul a împrumutat în primele șapte luni ale anului 90 de miliarde de lei – Cronica serii

1. Guvernul a împrumutat în primele șapte luni ale anului 90 de miliarde de lei (18,5 miliarde euro), după ce în iulie a mai adăugat finanțări de 18,2 miliarde de lei. (Profit.ro)

2. Deficitul bugetar a crescut cu 6,33 miliarde de lei în luna iunie și a ajuns pentru primele șase luni ale anului la 45,2 miliarde de lei, reprezentând 4,17% din PIB. În primele șase luni ale anului trecut, deficitul bugetar a fost de 20 de miliarde de lei, reprezentând 1,94% din PIB. Impactul economic al măsurilor luate pentru limitarea epidemiei de coronavirus a condus la deficite ridicate în lunile martie – 10 miliarde de lei, aprilie – 8,8 miliarde de lei, mai – 12 miliarde de lei și iunie – 6,33 miliarde lei. Trebuie remarcat că deficitul din iunie este la jumătate față de luna mai și cel mai redus de la debutul crizei în România, în luna martie. (Profit.ro)

3. Unitatea mobilă ATI, trimisă pe 14 iulie la Spitalul Judeţean „Sf. Andrei” din Galaţi nu funcţionează, deşi au trecut două săptămâni de când a ajuns în judeţ. Unitatea nu poate funcţiona pentru că nu sunt suficienţi medici pe terapie intensivă care să asigure atât activitatea curentă din spital, cât şi pe cea suplimentară. (News.ro)

4. Anotimpurile nu par să aibă impact asupra modului în care evoluează pandemia de coronavirus, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizând asupra iluziei că oamenii ar fi mai protejaţi vara. (Hotnews)

5. Premierul Ludovic Orban a afirmat, că restaurantele vor fi deschise atunci când va exista o scădere a numărului de infectări zilnice. El a precizat că măsura nedeschiderii acestor localuri poate fi înţeleasă de orice persoană care se plimbă prin zona unor terase de pe litoral sau din Herăstrău. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Qualcomm a prezentat Quick Charge 5, un nou standard de încărcare care va ajunge la viteze de peste 100W. Conform producătorului, Quick Charge 5 va alimenta 50% dintr-o baterie în 5 minute și va avea nevoie de doar un sfert de oră pentru o încărcare completă. Primele telefoane și accesorii compatibile ar trebui să apară deja în al treilea trimestru. (Profit.ro)

6. Alianța USR PLUS a transmis azi un apel pentru organizarea unor consultări între președintele Klaus Iohannis și partidele participante la alegerile locale, subliniind că în actualul context epidemiologic organizarea scrutinului pe 27 septembrie ”prezintă un risc major pentru populație, membrii birourilor electorale, membrii partidelor și voluntarilor și, dacă nu se iau măsuri de protecție sanitară adecvate, trebuie amânate”. (News.ro)

7. Criza provocată de pandemia COVID-19 a dus la pierderi mari în industria restaurantelor. Peste 85% din restaurante au deschis terasele odată cu ridicarea Stării de Urgență, la 1 iunie. Dintre acestea, mai mult de jumătate au înregistrat pierderi de minim 80% din cifra de afaceri a anului 2019. (Profit.ro)

8. Firmele din sectorul alimentar, atât producători sau comercianți, vor avea obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans-nesaturați de maximum 2 grame la 100 grame de grăsime din conținut. Obligația va intra în vigoare de la 1 aprilie 2021. (Profit.ro)

9. Trei sferturi dintre români sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID – 19 în România, iar 7 români din 10 se tem că s-ar putea și ei infecta cu coronavirus, arată datele unui sondaj IRES. Doar 16 români dintr-o sută cunosc personal pe cineva care a fost infectat cu virusul SARS CoV-2, mai arată rezultatele sondajului. De teama coronavirusului, un sfert dintre români spun că și-au anulat vacanța din această vară. (Hotnews)

10. Thrillerul „Tenet” al cineastului britanic Christopher Nolan, a cărui premieră a fost amânată de mai multe ori din cauza pandemiei, va fi lansat pe 26 august în cinematografe din peste 70 de ţări, a anunţat Warner Bros. În Statele Unite, filmul va fi lansat în anumite oraşe, pe 7 septembrie. Tenet este prima premieră majoră de la începutul pandemiei. (News.ro)

Fotografia serii – Confruntări violente în orașul american Portland între poliția federală și protestatarii mișcării BLM. Spencer Platt/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
PSD și UDMR vor susţine o moțiune de cenzură după ce guvernul își va angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi – Cronica serii
Cronica serii – Suntem primii în UE în ceea ce privește rata nașterilor la adolescente

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău