Guvernul german va reduce taxa pe combustibil timp de trei luni – Cronica de Business

1. Coaliția de guvernământ a Germaniei a convenit asupra unor măsuri suplimentare în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro pentru a ușura impactul creșterii costurilor energiei. Guvernul cancelarului Olaf Scholz va reduce taxa pe combustibil timp de trei luni cu 30 de eurocenți pentru benzină și 14 eurocenți pentru motorină, a declarat ministrul de Finanțe Christian Lindner. Impactul măsurilor este evaluat la 15 miliarde de euro. (Bloomberg)

2. Operatorul național de transport al gazelor naturale din Ucraina, LLC Gas TSO, a solicitat Uniunii Europene redirecționarea prin conductele sale a importurilor de gaze rusești care sunt efectuate în prezent prin intermediul Nord Stream 1, gazoductul ce leagă Rusia de Germania traversând Marea Baltică, dar și eliminarea restricțiilor de export din România. (Profit.ro)

3. Profitul reinvestit în construcții agricole, precum silozuri sau spații pentru creșterea animalelor, în mijloace de transport de persoane sau de mărfuri, dar și în utilaje agricole ar putea fi scutit de impozit, conform unui proiect de modificare a Codului fiscal. Scutirea este propusă de liberali care susțin că ”economia are nevoie de măsuri urgente de stabilizare şi sprijin pentru relansare”. (Profit.ro)

4. Acțiunile bursei din Rusia au crescut după deschiderea bursei, la o lună de la închidere. Indicele Moex, denominat în ruble, a crescut cu ~9%. Autoritățile ruse au interzis vânzarea în lipsă, o restricțiie suplimentară pentru străinii care vor să vândă. (Link)

Promo: Start-up-ul DRESSINGZ, primul social-marketplace pentru fashion de lux second hand, anunţă că oferă comunităţii sale de utilizatori posibilitatea de a-şi vinde, printr-un proces uşor şi sigur, hainele pe care nu le mai poartă. Totodată, le oferă iubitorilor de branduri premium şansa de a cumpăra articole de lux pre-owned, autentificate de experţi, la un preţ cu pana la 80% mai mic faţă de preţul de retail.

5. Investitorii și-au retras banii din China la un nivel „fără precedent” de când Rusia a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, marcând o schimbare „foarte neobișnuită” a fluxurilor globale de capital pe piețele emergente, potrivit Institutului de Finanțe Internaționale. (Bloomberg)

6. Cererile pentru șomaj, în SUA, au scăzut, săptămâna trecută, la cel mai scăzut nivel din 1969 pe fondul unui număr record de locuri de muncă disponibile și al participării în scădere a forței de muncă. Cererile au scăzut cu 28.000, până la 187.000, în săptămână încheiată pe 19 martie. (Bloomberg)

7. Rusia ar putea să vândă gaze naturale și petrol pe bitcoin, pe măsură ce sancțiunile Occidentului se intensifică. Într-o conferință de presă președintele comitetului pentru energie al Dumei a Rusiei a declarat că atunci când vine vorba de țări „prietenoase” precum China sau Turcia, Rusia este dispusă să fie mai flexibilă cu opțiunile de plată. (CNBC)

8. Producătorii de baterii pentru vehicule electrice vor trebui să majoreze prețurile cu aproape 25% din cauza creșterii prețurilor la carbonatul de litiu, ceea ce va duce la marjele reduse și, probabil, la scăderea cererilor pentru aceste produse, potrivit unei analize Morgan Stanley. (Bloomberg)

Din Cronica diminetii: Ministerul Finanțelor a admis că a renunțat la propunerea de reducere temporară, cu 50%, a nivelului accizelor la carburanți, „o ipoteză de lucru care nu mai este de actualitate la acest moment”. (Profit.ro)

9. Larry Fink, CEO și președinte al celui mai mare fond de investiții din lume, BlackRock, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina inversează tendința globalizării. „Cred că invazia a exacerbat polarizarea și comportamentul extremist pe care îl vedem astăzi în societate”, a spus Fink în scrisoarea adresată acționarilor. Fink, al cărui fond supraveghează peste $10.000 de miliarde, a declarat că BlackRock a suspendat achiziționarea oricăror titluri de valoare rusești. (CNBC)

10. Acţiunile Nikola au crescut joi cu aproximativ 15%, după ce compania a anunțat începerea producţiei camionului său electric. Producătorul de vehicule electrice a anunțat că pe 21 martie a început să producă vehicule electrice cu baterie Tre BEV la uzina sa din Coolidge, Arizona şi că va livra 300 până la 500 de camioane în acest an. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Gigi Becali vinde birouri într-un cartier de lux al Bucureștiului – Cronica de Business
Deținătorul francizelor KFC şi Pizza Hut, vânzări de €200 milioane în România – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău