Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, majorarea pensiilor urmând a fi de maximum 11% – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, majorarea pensiilor urmând a fi de maximum 11%, în functie de bugetul pe anul viitor, au precizat surse politice. Majorările pensiilor şi ale salariului minim urmează să fie incluse în proiecţia bugetară pe 2023. (News.ro)

2. Premierul Ciucă a declarat, după ceremonia de lansare a exploatării comerciale a conductei de interconectare a sistemelor naționale de transport al gazelor din Grecia și Bulgaria, care permite majorarea importurilor de gaze în regiune din alte surse decât Federația Rusă, în special din Azerbaijan, că liderul de la Baku, Ilham Aliyev, i-a dat asigurări că există gaze pentru această iarnă. (Profit.ro)

3. Rusia a suferit o înfrângere umilitoare, la o zi după anexarea a patru teritorii din Ucraina. Soldații ucraineni au eliberat orașul Liman, un important nod feroviar și rutier din estul țării. Imagini cu ridicarea drapelului Ucrainei în oraș au fost publicate pe rețelele sociale. Ministerul rus al Apărării a admis retragerea trupelor din acest oraș. (TheGuardian)

4. Anexarea de către Rusia a patru teritorii ucrainene ocupate face „aproape” imposibil sfârşitul războiului în Ucraina, consideră şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell. El a spus că ajutorul militar pentru Ucraina trebuie să continue. (Digi24)

Din Cronica Spațială: Astronomii au descoperit un val de căldură uriaș în atmosfera planetei Jupiter. Valul de căldură are o lungime de 130,000 de kilometri și este astfel de 10 ori mai mare decât Pământul, iar temperaturile ajung la 700 de grade Celsius. De asemenea, valul de căldură călătorește prin atmosfera planetei cu o viteză de până la 2,400 de metri pe secundă. Descoperirea va ajuta cercetătorii să înțeleagă de ce planeta Jupiter este mult mai caldă decât predicțiile computerizate pentru planete gazoase aflate la o astfel de distanța de o stea. (Science Alert)

5. Cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – s-au declarat în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO, chiar dacă alţi aliaţi occidentali ai Kievului au ridicat obiecţii pe această temă. (Hotnews)

6. Bulgarii sunt chemaţi la urne, duminică, pentru alegeri parlamentare, acesta fiind al patrulea scrutin organizat în ultimele 18 luni. Guvernul condus de Kiril Petkov, aflat în fruntea unui partid reformist, a fost înlăturat prin moţiune de cenzură în luna iunie. Executivul este condus în prezent de Galab Donev, consilierul preşedintelui Rumen Radev pentru demografie şi politică socială. (News.ro)

7. Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Brazilia. Principalii favoriți sunt actualul președinte Jair Bolsonaro, de extremă dreaptă, și fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, de stânga, a cărui pedeapsă pentru corupție a fost anulată de Curtea Supremă. (BBC)

8. Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, în Marea Baltică, au încetat, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta, aşa că gazul care este înăuntru nu poate ieşi”, a spus purtătorul de cuvânt al Nord Stream 2, Ulrich Lissek. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Charles Leclerc (Ferrari) va pleca din pole position la Marele Premiu de Formula 1 din Singapore, după ce a fost pe primul loc în calificările de sâmbătă, de pe circuitul Marina Bay. Monegascul i-a devansat pe Sergio Perez (Red Bull) şi Lewis Hamilton (Mercedes).

9. Trei sferturi dintre alegătorii Regatului Unit, inclusiv 71% dintre cei care i-au susținut pe conservatori la ultimele alegeri generale, cred că premierul Liz Truss și ministrul de Finanțe Kwasi Kwarteng, au „pierdut controlul” asupra economiei, potrivit unui sondaj. Conform sondajului, Partidul Laburist, de Opoziție, și-ar fi crescut avansul față de Partidul Conservator cu 14% numai în ultima săptămână, de la 5% la 19%. Încrederea în premierul Truss este acum mai mică decât în fost premier Boris Johnson, la apogeul scandalului Partygate. (TheGuardian)

10. PSD a anunțat excluderea din partid a deputatului Aurel Bălășoiu și spune că se așteaptă ca acesta să demisioneze urgent din Parlament. Partidul vorbește despre „încălcarea legii, a demnității umane și a moralei creștine”, fără a preciza însă despre ce este vorba. Imagini în care ar apărea deputatul în ipostaze intime alături de un băiat au fost publicate de Gândul. (Hotnews)

Fotografia dimineții vine din Florida, din Fort Myers, și surprinde dezastrul lăsat în urmă de uraganul Ian. Wilfredo Lee/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
UNICEF: 41,5% dintre copiii din România se află în prezent în risc de sărăcie şi excluziune socială – Cronica dimineții
Donald Trump a devenit primul președinte american condamnat pentru o infracțiune – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău