Haaretz: România e interesată să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că le-a transmis reprezentanţilor mediului de afaceri reuniţi în Confederatia Patronala Concordia că anul viitor nu va exista nicio modificare a Codului Fiscal. Liderul social-democraţilor a adăugat că aceştia susţin necesitatea creşterii salariului minim. „Sunt 1,5 milioane de români plătiţi cu salariu minim, majoritatea în mediul privat”, a spus Ciolacu. (News.ro)

2. Angajatorul va avea obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul, conform unor modificări aduse Codului Muncii prin vot final în Parlament. Salariatul va avea și dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, cu recuperarea perioadei absentate. Noile reglementări introduc și un model-cadru al contractului individual de muncă, clarifică informațiile obligatorii cuprinse de acesta, dar și condițiile pentru perioada de probă sau pentru ocuparea unui post vacant. Pentru a intra în vigoare noile modificări mai trebuie promulgate de presedintele Iohannis. (Profit.ro)

3. Preşedintele PNL Bucureşti Ciprian Ciucu a declarat, referitor la o posibilă retragere a sprijinului politic din partea liberalilor primarului general Nicuşor Dan, că o astfel de decizie este prematură şi un oraş ca Bucureştiul nu poate fi lăsat fără o majoritate în Consiliul General. El a mai spus că „nu au venit solicitări de la nivel naţional pentru retragerea sprijinului politic lui Nicuşor Dan în Consiliul General şi nu există o intenţie în acest sens la nivelul organizaţiei PNL Bucureşti pe care o reprezint”. (News.ro)

4. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a întâlnit joi cu o delegație a Patriarhiei, condusă de secretarul Sfântului Sinod, episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul, pentru a definitiva un protocol care are drept scop asistența religioasă creștin-ortodoxă în unitățile sanitare. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a publicat imagini de la lucrările de extindere a plajelor din Eforie. Lucrările au loc pe o distanță de aproape 5 kilometri, iar oficialii spun că zona destinată turiștilor va avea o lățime cu 100-140 de metri mai mare decât înainte. (Funky Travel)

5. România e interesată să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME, afirmă unele surse în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al apărării Vasile Dîncu. Dacă acordul va fi aprobat, România, membru NATO, va deveni prima țară europeană care cumpără sistemul, scrie publicația israeliană Haaretz. (G4Media)

6. Premierul israelian Yair Lapid va anunţa susţinerea ţării sale pentru „soluţia cu două state” a conflictului cu palestinienii, în cadrul unui discurs la Adunarea Generală a ONU, scrie presa locală. Potrivit surselor apropiate de Lapid, citate de presa din Israel, acest lucru va reprezenta „un viraj semnificativ” faţă de politica externă israeliană din ultimii câţiva ani. Cotidianul Haaretz a scris că Yair Lapid insistă asupra necesităţii unei separări politice de palestinieni, „pentru a întări securitatea Israelului”. Atât opoziţia naţionalistă, cât şi mai mulţi miniştri au reacţionat deja cu comentarii negative (Hotnews). Preşedintele american Joe Biden a reiterat la ONU faptul că Statele Unite vor să se creeze un stat palestinian, însă nu a anunţat vreo iniţiativă în vederea unei relansări a negocierilor de pace palestiniene cu Israelul. (News.ro)

7. Catolicii sunt acum majoritari în Irlanda de Nord, potrivit unui recensământ dat publicității joi, o schimbare istorică într-o provincie britanică marcată de conflicte interreligioase care ar putea încuraja susținătorii reunificării cu Republica Irlanda. Irlanda de Nord, marcată de zeci de ani de violențe intercomunitare, a luat naștere în urmă cu 101 ani cu o divizare geografică care a asigurat o majoritate protestantă și, prin urmare, puterea unioniștilor, care sunt în favoarea reunificării cu Regatul Unit. În restul insulei, în prezent Republica Irlanda, catolicii sunt majoritari. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Internetul a fost oprit aproape complet în mai multe regiuni din Iran, pe fondul protestelor care au izbucnit după moartea lui Mahsa Amini. Totodată, cei mai mari furnizori de internet au restricționat accesul la WhatsApp și Instagram. (NetBlocks)

8. Cozi uriașe de mașini s-au format la aproape toate vămile terestre ale Federației Ruse. Tot mai mulți cetățeni ruși vor să părăsească țara, la o zi după decretarea, de către Vladimir Putin, a mobilizării parțiale. La frontiera Rusiei cu Finlanda, vameșii finlandezi au raportat un „număr excepțional” de ruși care au trecut granița în Finlanda în cursul nopții trecute. (Digi24)

9. Universitatea Cambridge din Marea Britanie a afirmat joi că a avut de câștigat de pe urma comerțului cu sclavi, promițând însă să acorde mai multe burse studenților de culoare și să finanțeze mai multe cercetări cu privire la acest tip de comerț care a înrobit milioane de africani. (Hotnews)

10. Inspectorii de muncă au identificat 827 de persoane care prestau muncă „la negru” la o singură societate comercială. Inspectoratul Teritorial de Muncă București a anunțat că, în perioada 2 – 20 septembrie 2022, cele 827 de persoane desfășurau activități fără a avea încheiate în formă scrisă contracte individuale de muncă la un agent economic cu obiectul principal de activitate: ,,Alte transporturi terestre de călători – cod CAEN4939 – UBER. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – A fost depusa o prima candidatura pentru postul de procuror-sef DNA
Înmatriculările de autoturisme din România s-au prăbușit în luna martie – Cronica serii