Igor Dodon: Încă există “pericolul unirii” Moldovei cu România, care ar duce la “o catastrofă” – Cronica dimineții

1. Datoria externă totală a României a crescut cu 7,44 miliarde euro la sfârşitul lunii septembrie, la 117,22 miliarde euro, de la 109,78 miliarde euro la 31 decembrie 2019, arată Banca Naţională a României (BNR). (News.ro)

2. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a precizat, într-un live pe blogul său, că în momentul de față încă există „pericolul unirii” Moldovei cu România, susținând că un asemenea lucru ar duce la „o catastrofă”. Duminică, acesta se confruntă, în turul 2 al alegerilor prezidențiale, cu candidata pro-europeană Maia Sandu pentru șefia statului. (Libertatea)

3. Ultimele state pentru care nu fusese încă stabilit un învingător în alegerile prezidențiale americane din 2020, conform proiecțiilor media, au fost atribuite. Carolina de Nord a fost câștigată de Donald Trump, iar Georgia de Joe Biden. Dacă rezultatele finale vor fi confirmate după renumărările ce vor avea loc în câteva dintre state, scorul final în Colegiul Electoral va fi de 306-232 pentru Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite. (Link)

Una din Cronica de Business: Sistemul Medical MedLife a înregistrat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri consolidată în valoare de 770,8 milioane de lei, în creştere cu 8,4% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul net a crescut de peste două ori, la 44 milioane lei. (News.ro)

4. Preşedintele american Donald Trump a afirmat vineri că este ”un realist” care va respecta Constituţia Statelor Unite după numărarea tuturor voturilor legitime, dar că aşteaptă să vadă cum procedează statele în certificarea rezultatelor finale ale alegerilor, a anunţat corespondentul Fox News Geraldo Rivera. (News.ro)

5. Cota redusă de 5% a TVA se va aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexe, și a căror valoare nu depășește suma echivalentă de 140.000 euro, prevede un proiect de lege promulgat de șeful statului. Plafonul prevăzut până acum în Codul Fiscal este de 450.000 lei, fără TVA, iar noul plafon ar urma să fie aplicat de la 1 ianuarie 2021. (Profit.ro)

Promo: AdvertisementVrei să fii mereu cu un pas înaintea tuturor? Pornește la drum cu un avantaj client de 8.087* euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Alege calitatea și confortul. Bucură-te de o soluție de mobilitate orientată spre viitor. Ofertă valabilă în perioada 5 octombrie – 31 decembrie 2020. Detalii despre campanie la partenerii autorizați Mercedes-Benz sau pe www.mercedes-benz.ro/Sprinter314

6. Noi tensiuni au apărut între PNL şi USR PLUS, la nivelul judeţului Timiş, negocierile dintre cele două formaţiuni fiind pentru a doua oară în impas, după ce primarul Timişoarei, Dominic Fritz a convocat pentru luni, Consiliul Local, iar pe ordinea de zi se află alegerea viceprimarilor. Alin Nica, preşedintele PNL Timiş, spune că cele două părţi nu au negociat aceste funcţii, în timp ce primarul Dominic Fritz a arătat că a anunţat că va convoca şedinţa de alegere a viceprimarilor în momentul validării ultimilor doi consilieri locali care vin în locul celor care s-au retras. (News.ro)

7. Parlamentul European a adoptat o rezoluție care recomandă statelor membre să se abțină de la restricționarea nejustificată a libertății de întrunire sau interzicerea demonstrațiilor pentru a adopta măsuri controversate. (G4Media)

8. Autoritățile italiene au raportat un număr record de infectări cu coronavirus de la începutul pandemiei. 40.902 de oameni au fost depistați cu Covid-19 în ultimele 24 de ore, un record ce depășește cu mult cel mai mare număr de infectări zilnice din primul val, din în primăvară. (Link)

Una din Cronica de Divertisment: Filmul “Joker”, care s-a bucurat de succes la lansarea în cinematografe în 2019, va fi disponibil pe platforma HBO Go începând de duminică, 15 noiembrie. Filmul dă numele unui personaj disprețuit de societate interpretat de Joaquin Phoenix. Joker își pierde mințile în urma unui talk-show moderat de Murray Franklin, care este interpretat de Robert de Niro. (Trailer)

9. Bill de Blasio, primarul New York City, a anunțat părinții și elevii să se pregătească pentru varianta în care de luni cursurile din școlile publice să fie doar online, din cauza creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus. (WSJ)

10. Autoritatea turcă în domeniul concurenţei a amendat vineri Google cu 196,7 milioane de lire turceşti ($25,54 milioane) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa căutărilor online. Google foloseşte „intens” tacticile motorului său de căutare pentru a bloca rivalii în activitatea de publicitate online, arată o investigaţie a autorităţii turce a concurenţei. (G4Media)

Una din Cronica Sportivă: CSM București va juca trei meciuri în 8 zile în Liga Campionilor la handbal feminin. Primul adversar este Krim Ljubljana, cu care va juca astăzi, acasă, de la ora 17.00. Momentan, CSM București este pe primul loc al grupei A, cu un punct în fața celor de la Rostov (care au un meci mai puțin disputat) și poate rămâne acolo dacă va câștiga toate cele trei meciuri rămase din grupă. (Gsp.ro)

Fotografia dimineții -Elevii italieni învață pe stradă, în Torino, după închiderea școlilor de către guvern, din cauza pandemiei. Alessandro Di Marco/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătăţii a anunţat o testare a populaţiei la nivel naţional, după data de 1 iunie – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Americanii le cer aliaților să renunțe la echipamentele Huawei

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău