Împrumuturile statului au trecut pentru prima dată de pragul de 100 de miliarde de lei la 9 luni – Cronica serii

1. Creșterea economică a României a continuat și în anul 2019. Veniturile obținute de toate companiile care și-au depus situațiile financiare au depășit 1600 de miliarde de lei, cu 10% mai mult comparativ cu anul 2018. 2018 a fost cel de-al zecelea an consecutiv la finalul căruia raportăm creștere economică. (Profit.ro)

2. Împrumuturile Guvernului au ajuns la 103,5 miliarde lei în primele nouă luni ale anului, după ce statul a luat în septembrie 6,2 miliarde lei prin împrumuturi de pe piața internă. Pragul de 100 de miliarde de lei a fost depășit pentru prima dată, iar până la final de an, potrivit estimărrilor Ministerului Finanțelor, sumele atrase ar trebui să se ridice la 138,4 miliarde de lei, un nou record anual, în contextul în care precedentul maxim, cel de anul trecut, s-a situat la circa 91 miliarde de lei. (Profit.ro)

3. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că, de la începutul pandemiei, aproximativ 3.200 de copii cu vârsta până la 9 ani s-au infectat cu noul coronavirus, precum şi 5.200 cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani. El a subliniat că nu toate infectările pot fi puse în legătură cu activitatea şcolară, întrucât trebuie luate în calcul şi transportul spre şi de la şcoală, dar şi activităţile din restul zilei. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Huawei nu a reușit să repare problemele de securitate ale propriilor echipamente raportate în ultima vreme, se arată într-un raport oficial al guvernului britanic. Există și exemple pozitive în raport, însă concluzia este că producătorul chinez nu pare dispus să facă ce este necesar în acest sens. (BBC)

4. Deputatul independent Adrian Dohotaru a depus vineri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege prin care alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 14 martie 2021, iar perioada electorală începe pe 13 ianuarie. Propunerea de lege a lui Dohotaru va fi susţinută de PSD în Parlament. (News.ro)

5. Premierul Ludovic Orban a declarat că profesorii care refuză să predea online nu au ce să caute în sistemul de educaţie. Şeful Executivului a mai precizat, vineri într-o conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei, că achiziţia tabletelor continuă la toate nivelurile. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi a declarat pentru Der Spiegel în Berlin că otrăvirea sa arată că Vladimir Putin se află sub presiune, din cauza protestelor din Belarus, care pot genera o mișcare similară în Rusia. Acesta a mai spus că Angela Merkel este mai bine informată decât el cu privire la Rusia și Kremlin. Merkel i-a spus că, în ceea ce privește intervenția de a-l salva, și-a făcut ”doar datoria”. Navalnîi a menționat că va reveni în Rusia, pentru că nu îi va oferi lui Putin ”darul de a nu se întoarce”. (Politico)

6. 34.9% este creșterea înregistrată de Dacia la înmatriculările de mașini noi în Franța în luna septembrie. Dacia Sandero rămâne pe locul 5 în topul înmatriculărilor pe modele în Hexagon, în timp ce Dacia Duster a urcat pe 12. (Automarket)

7. Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a anunţat, într-un tweet, că a fost testat pozitiv cu covid-19 şi că intră în carantină la Casa Albă. Soția sa, Melania, a fost de asemenea testată pozitiv. Vicepreședintele Mike Pence și soția acestuia au avut rezultatele negative la teste. (News.ro)

8. La finalul lunii septembrie, economia americană a recuperat mai mult de jumătate din locurile de muncă pierdute în martie și aprilie. Astfel, 11,4 milioane de noi locuri de muncă, din care 661.000 au fost adăugate luna trecută, au fost create, în timp ce în martie și aprilie s-au pierdut 22 milioane locuri de muncă. Șomajul a scăzut, luna trecută, la 7,9%. (WSJ)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Un nou studiu publicat în Nature arată ca peptidele SARS-CoV-2 au generat răspunsuri pre-existente ale celulelor T la 81% dintre indivizii neexpuși și au validat similitudinea cu alte tipuri de coronavirusuri, oferind o bază funcțională pentru imunitatea heterologă în infecția cu SARS-CoV-2. (Nature)

9. Ultima culoarea anunțată de Pantone este denumită după menstruație: Period Red. (NYTimes)

10. Elevul care își dă masca jos la școală trebuie să știe că riscă să i se scadă nota la purtare, a spus azi ministrul Educației, Monica Anisie. Ea a precizat că există un statut al elevilor cu obligații și un regulament care include și măsuri pentru această perioadă. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 17,9% anul trecut – Cronica serii
Inspecția Judiciară: DNA a instrumentat peste 3000 de dosare care au vizat judecători sau procurori – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău