În duminica Paștelui, România a exportat jumătate din producția de energie, un nivel record după 1989 – Cronica dimineții

1. Duminică, la ora 13.21, în ziua de Paște, România exporta 3.755 MW de energie electrică, adică jumătate din toată producția, potrivit datelor interactive Transelectrica. Este un record post-revoluționar al exportului, și ca valoare brută, și ca pondere din total producție, și se datorează consumului intern foarte scăzut și aportului mare de energie ieftină, hidro și eoliană. (Economedia)

2. Majoritatea acțiunilor prevăzute în planul de implementare a condiționalităților propuse Republicii Moldova de către Comisia Europeană sunt realizate, a declarat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc. (G4Media)

3. Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor membre ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local. (News.ro)

4. Preşedintele rus Vladimir Putin a avut duminică la Moscova o întâlnire cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Guvernul chinez anunţase săptămâna trecută vizita ministrului său al apărării în Rusia, afirmând că acesta se va întâlni cu oficiali ruşi, dar fără să facă nicio menţiune despre vreo întâlnire cu Putin. (Digi24)

Din Cronica de Carte: Saeed Rashed AlMheiri, din Abu Dhabi, a devenit cel mai tânăr autor publicat vreodată, după ce a vândut 1.000 de exemplare, la vârsta de patru ani, din volumul său „The Elephant Saeed and the Bear” (Unilad); 

5. Germania este țara UE cu cel mai mare deficit de lucrători calificați. 40% dintre companiile germane au reclamat lipsa forței de muncă , calificate, de două ori mai multe decât în Franța. (Link)

6. Într-un interviu acordat FoxNews, Elon Musk a declarat că mai multe agenții guvernamentale au avut acces total la Twitter, inclusiv la mesajele private dintre utilizatori. (Link)

7. Marea Britanie a devenit prima țară europeană care permite mașinilor să circule singure pe drumurile publice, Guvernul acordând Ford permisiunea de a-și activa sistemul BlueCruise. Șoferii vor putea să-și ia mâinile de pe volan, dar trebuie să fie totuși atenți la ceea ce face mașina, cu un sistem de alertă. (Profit.ro)

Din Cronica de Divertisment: Serialul documentar în patru părți “Chimp Empire” va avea premiera pe serviciul de streaming Netflix miercuri, 19 aprilie. Documentarul explorează cea mai mare societate de cimpanzei descoperită vreodată, situată în Pădurea Ngogo din Uganda. Pe parcursul filmărilor, echipa de producție a observat cum se formează alianțe, cum se câștigă încrederea, cum au grijă cimpanzeii unii de alții și cum se luptă pentru putere. Documentarul este narat de actorul Mahershala Ali.

8. Ministerul Sănătății din Singapore a anunțat că familia unei femei filipineze, care a murit la 4 zile după ce a primit a doua doză de vaccin anti Covid-19, din cauza unei miocardite, va primi despăgubiri de $169.000. (SCMP)

9. New York Times scrie că “panică” s-a instalat în birourile Google când s-a aflat că Samsung vrea să înlocuiască, pe smartphoneurile produse de sud coreeni, motorul lor de căutare cu cel de la Bing. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: Sportivii români au obținut duminică șase medalii la Campionatul European de Haltere. La categoria 55 kilograme masculin, Valentin Iancu a câştigat două medalii de bronz, la total şi la smuls, cu 245 kilograme şi 109 kilograme şi un argint la aruncat, cu 136 kilograme. La 55 kilograme feminin, Andreea Cotruta a luat treii medalii de aur, cu 91 kilograme la stilul smuls, 110 kilograme la stilul aruncat şi 201 kilograme la total.

10. Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei IPS Ciprian a susținut, la slujba de Înviere, că se doreşte ca ceea ce e tradiţional şi autentic în fiecare ţară cu rădăcini creştine să fie înlocuit cu surogate. “Ni se sugerează cum trebuie să ne orânduim viaţa, cum să ne educăm copiii şi cum să ne hrănim, acceptând produse alimentare bizare”. (Hotnews)

Fotografia dimineții este câștigătoarea, la categoria Natură, a Sony World Photography awards 2023. Corey Arnold:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Paștele
Sindicaliştii din Educaţie au demarat strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău