În februarie, România a fost în top 6 țări UE la creșterea volumului comerțului cu amănuntul – Cronica serii

1. Numărul deceselor înregistrate în luna februarie 2021 a fost de 23.720, în creştere cu 9,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, potrivit datelor publicate luni de Institutului Naţional de Statistică. În luna februarie 2021 s-au născut 11.816 de copii, în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Din luna noiembrie 2020 bolile aparatului respirator au devinit a doua cauză de deces, iar tumorile trec pe locul trei ca principală cauză de deces. Numărul copiilor cu vârsta sub un an care au decedat a fost cu 19 mai mic în luna februarie 2021, decât cel înregistrat în luna februarie 2020. (News.ro)

2. România este printre statele membre UE cu cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în UE, în februarie, arătă datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere anuală a volumului comerțului cu amănuntul în februarie s-a înregistrat în Belgia (11%), Austria (5,2%), Croația (5,1%), Polonia (4%), Estonia (3,7%), Suedia și România (ambele cu 3,6%). Cel mai semnificativ declin a fost în Portugalia (minus 15,4%), Slovacia (minus 14,7%) și Malta (minus 8,9%). Volumul comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut cu 2,2%, în timp ce în zona euro declinul a fost de 2,9%, în februarie, comparativ cu perioada similară din 2020. (Profit.ro)

3. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Claudiu Năsui a precizat că pentru turiştii români, la intrarea în Grecia, în contextul în care această ţară deschide graniţele pentru turişti din 16 aprilie, că va fi cerut doar un document de călătorie, un test PCR negativ sau certificat de vaccinare. Astfel, cei care vor să viziteze Grecia trebuie să facă dovada că s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2, că au anticorpi după ce au trecut deja prin boală sau să prezinte un test PCR negativ. (News.ro)

Una din Sinteza săptămânii: Săptămâna trecută a fost prima din acest an în care s-au înregistrează peste 1.000 de decese din cauza virusului, pe străzi încă mărșăluiesc oameni care strigă ‘libertate’, iar programări la vaccin mai sunt cam 600 de mii.

4. Ludovic Orban a afirmat că le-a transmis colegilor de la USR-PLUS că răspunderea politică pentru menţinerea în funcţie a lui Vlad Voiculescu aparţine partidului care îl susţine şi l-a propus pentru acel portofoliu. Liderul PNL a adăugat că liberalii susţin „dreptul premierului ca atunci când consideră că un ministru afectează buna funcţionare a Guvernului şi generează situaţii care pot pune în pericol buna funcţionare a guvernului premierul are dreptul constituţional de a propune schimbarea ministrului respectiv”. (News.ro)

5. Copreşedintele USR-PLUS Dan Barna a afirmat, luni, că actuala coaliţie merge mai departe, iar guvernarea continuă în această structură pentru a îndeplini programul asumat. „Există o susţinere la nivelul actualului ministru Vlad Voiculescu, care se va reflecta şi în perioada următoare. Vlad continuă la Ministerul Sănătăţii, nu a fost niciun moment în discuţie în coaliţie ideea ca Vlad să fie demis sau să se retragă”, a declarat el. Barna a susţinut că nu se ia în calcul „niciun fel de revocare”. (News.ro)

6. Marcel Ciolacu a anunţat luni că PSD va depune o a doua moţiune simplă la adresa ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, după scandalul de la Spitalul Foişor. Moţiunea simplă se intitulează „Ca românii să trăiască, Vlad Voiculescu trebuie să plece!”. (News.ro)

7. Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.365 lei în februarie 2021, fiind mai mic cu 30 lei (-0,9%) față de ianuarie, însă comparativ cu luna similară a anului precedent a crescut cu 5,1%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În luna februarie 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei (-0,9%) mai mic decât în luna precedentă. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Unul din inginerii seniori ai Apple crede că măsurile de securitate luate pentru protejarea App Store de malware sunt foarte slabe și că sistemul de review-uri este și el foarte permisiv. Apple este slab echipată pentru a depista atacurile sofisticate, mai susține Eric Friedman, șeful diviziei FEAR (Fraud Engineering Algorithms and Risk), din cadrul companiei. (FT)

8. O companie din Munchen încearcă să pună la punct o nouă tehnică de depistare a coronavirusului, printr-o procedură de scanare a ochilor. Potrivit reprezentanţilor firmei, această tehnică poate identifica în doar trei minute purtătorii virusului şi are o rată de succes de 95%. (Digi24)

9. La trei săptămâni de la lansare, Dacia Spring a ajuns la aproape 10.000 de rezervări. În acest moment, peste 9.300 de persoane din Europa și-au făcut o precomandă pentru un automobil Dacia Spring, sumele pe care le-au plătit fiind diferite de la o țară la alta. Cele mai multe țări cu rezervări sunt România, unde după numai o săptămână erau deja circa 5.000 de persoane – ulterior fiind deschisă și o listă de așteptare – urmată de Franța, Germania, Italia și Spania. (Profit.ro)

10. Timpul mediu petrecut zilnic în aplicații a crescut la 4,2 ore, cu 30% peste timpul mediu din 2019. Există țări în care timpul mediu a sărit deja de 5 ore, iar în India creșterea dintre Q1 2021 și Q1 2019 este de 80%. Printre aplicațiile care au văzut creșteri mari a numărului de download-uri se numără Signal și Telegram, beneficiarele scandalului cu datele personale din WhatsApp. (TechCrunch)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanțelor: Guvernul are până la acest moment venituri nerealizate de 21 de miliarde de lei. Țintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB ”a fost nerealistă” – Cronica serii
Comisia Europeană: Economia României va continua să crească în 2023 și 2024 dar într-un ritm mai lent – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău