În prima săptămâna de la apariția primului caz de infectare cu COVID-19, românii au cumpărat mâncare ca într-o zi premergătoare Crăciunului – Cronica dimineții

RIP Vintilă Mihăilescu.

1. Premierul spaniol Pedro Sanchez a îndemnat ieri Uniunea Europeană să creeze un vast program de investiţii publice, de tipul ”Planului Marshall”, care a permis reconstruirea Europei după al Doilea Război Mondial, în vederea contracarării impactului financiar al epidemiei noului coronavirus. (News.ro)

2. În perioada 24 februarie-1 martie, adică în prima săptămâna de la apariția primului caz de infectare cu COVID-19 în România, românii au cumpărat mâncare ca într-o zi premergătoare Crăciunului. Alimentele de bază au înregistrat o crestere de 42% față de media săptămânală din 2019 și se situează la un nivel similar celui din săptămâna 51 2019 (Crăciun). Vânzările gelului antibacterian în săptămâna 9 au fost de şapte ori mai mari decat media primelor 8 săptămâni din 2020, iar ale servețelelor antibacteriene de patru ori. (Economica)

3. Pachetul de $1300 de miliarde propus de administrația Trump pentru ajutorul economiei americane afectate de pandemie a fost blocat de Democrații din Senat. Aceștia au reclamat că banii sunt alocați pentru firme în timp ce familiile americane primesc prea puțin. (WSJ)

4. Tranzacțiile cu locuințe vor scădea drastic în perioada următoare, în principal din cauza dificultăților privind efectuarea de vizionări și, ulterior, din cauza unui potențial efect de domino cauzat de restrângerea activităților în numeroase sectoare economice, a declarat, Andrei Sârbu, CEO SVN Romania, cea mai mare companie de consultanță pe sectorul rezidențial. (Profit.ro)

5. Grupurile mai mari de două persoane în spațiul public vor fi interzise în Germania timp de „cel puțin două săptămâni”, pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus, a anunțat cancelarul german Angela Merkel. (Hotnews)

6. Banca americană Morgan Stanley estimează o scădere de 30%, în trimestrul doi, pentru economia americană. Economia își va relua creșterea în trimestrul trei. (Bloomberg)

7. Comitetul Internaţional Olimpic va decide în cel mult patru săptămâni dacă va amâna Jocurile Olimpice de la Tokyo, care ar trebui sa înceapa la final de iulie, în contextul problemelor cauzate de pandemia de coronavirus. (News.ro)

Bonus: Canada este prima țară care a anunțat că nu-și va trimite sportivii la Jocurile Olimpice de la Tokio.

8. Un studiu publicat în noiembrie 2019 arată că între sezoanele de iarnă 2013/2014 și 2016/2017, Italia a înregistrat aproape 5,3 milioane cazuri de gripă per sezon (medie, cel mai scăzut număr a fost 4,5 milioane, cel mai mare, 6,3 milioane) și peste 68.000 de decese/sezon cauzate de această boală. Nicio altă țară europeană nu a avut un număr mai mare de cazuri în rândul persoanelor peste 65 de ani. În medie, 9% din populația Italiei a fost afectată de gripă în fiecare din cele patru sezoane analizate. (Link)

9. Cancelarul Angela Merkel a decis să se autoizoleze la domiciliu, după ce vineri a intrat în contact cu un medic care a fost testat pozitiv cu coronavirus, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului german. (News.ro)

Una din Cronica de Carte: Audible.com a lansat Audible Stories, o platformă online ce oferă gratuit sute de cărți clasice în format audio, de la Winnie the Pooh și Alice în Țara Minunilor la Moby Dick, în mai multe limbi de circulație mondială (engleză, italiană, spaniolă, germană) (Audible).

10. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunţat mai multe măsuri, printre acestea aflându-se organizarea de slujbe fără public şi transmiterea lor online, credincioşii urmând să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune. De asemenea, conducerea BOR are recomandări pentru preoţii care spovedesc credincioşii bolnavi la domiciliu şi care vor trebui să poarte mască şi încălţăminte de unică folosinţă, precum şi pentru preoţii care au simptome de coronavirus şi care trebuie să îşi informeze în scris sau telefonic superiorii. Oamenilor li se recomandă să stea în case şi să respecte dispoziţiile autorităţilor. (News.ro)

Fotografia dimineții vine din Denver, SUA. David Zalubowski/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătăţii: Finalul lunii iulie, începutul lunii august ne-ar putea aduce o viaţă cvasi-normală – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Avertisment al analistului creditat de Bloomberg cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune: Cursul va ajunge la 5 lei / euro

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău