Încrederea în economia României e la cel mai ridicat nivel de la izbucnirea pandemiei – Cronica serii

Euro a trecut marți pragul de 4,9 lei. Cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost, marți de 4,9156 lei/euro.

1. Indicatorul percepției asupra economiei românești (ESI – economic sentiment indicator), calculat de Comisia Europeană, a continuat să crească ușor și a atins cel mai ridicat nivel din martie 2020, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

2. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că din 6 aprilie vor fi deschise 12 cabinete de vaccinare cu serul Moderna, iar din 13 aprilie vor fi deschise 144 de cabinete noi unde va fi administrat vaccinul Pfizer (News.ro). Gheorghiţă a anunţat că persoanele de pe lista de aşteptare din etapa a treia nu sunt prioritizate şi sunt luate în ordinea înscrierii, precizând şi faptul că o persoană care anulează o rezervare şi se înscrie din nou va fi aşezată la finalul listei. (News.ro)

3. Guvernul a împrumutat în primele trei luni ale anului 26,7 miliarde de lei, după ce în martie a mai luat fonduri de 5,5 miliarde de lei de pe piața internă, de la bănci, investitori și populație. În februarie, suma împrumutată a fost semnificativ mai mare, de 12,9 miliarde lei. (Profit.ro)

4. Pensia medie lunară, determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari, a fost de 1.500 lei, în creştere cu 16,1% faṭă de anul precedent. Numărul mediu de pensionari a fost de 5.128.000 de persoane în 2020, în scădere cu 0,5% faţă de anul precedent.Datele apar într-un comunicat transmis marţi de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

5. Uniunea Europeană, la fel ca Uniunea Africană (UA), urmează să primească până la 400 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 Johnson & Johnson. Livrările în Europa urmează să înceapă la 19 aprilie. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Serverul oficial PHP Git a fost spart, atacatorii introducând două backdoor-uri în codul sursă, pe care le-au deghizat ca update-uri de corectură și le-au semnat în numele unor programatori cunoscuți. Modificările, care facilitau execuția de la distanță, au fost eliminate după câteva ore. (Bleeping Computer)

6. Indicatorul de încredere în economia zonei euro calculat de Comisia Europeană a înregistrat, luna aceasta, o creștere puternică, depășind așteptările analiștilor și atingând cel mai mare nivel de la izbucnirea pandemiei. Indicatorul ESI (economic sentiment indicator) a crescut la 101 puncte, de la 93,4 puncte în luna anterioară. Evoluția a depășit estimările analiștilor contactați de Reuters și Bloomberg. (Profit.ro)

7. Grupul farmaceutic britanic GSK va fabrica, pentru Marea Britanie, 60 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de compania americană Novavax. În UE, Novavax amână semnarea unui contract de livrare a vaccinului său împoriva Covid-19 din cauza problemelor de aprovizionare cu materii prime, a declarat un oficial al UE implicat în discuții. (Profit.ro)

8. Creșterea prețurilor la locuințele din SUA a accelerat la nivelul maxim din ultimii 15 ani în ianuarie, după ce oferta de case disponibile la vânzare a scăzut la un nivel minim. Indicele național al prețurilor la locuințe, care măsoară prețurile medii pentru locuințele din marile zone metropolitane, a crescut cu 11,2% în anul încheiat în ianuarie, în creștere față de rata anuală de 10,4% din luna precedentă. Ianuarie a marcat cea mai mare rată anuală de creștere a prețurilor din februarie 2006. (WSJ)

9. Fuziunile și achizițiile din zona criptomonedelor au avut o valoare mai mult decât dublă anul trecut, când au ajuns la $1,1 miliarde, față de 2019. De la $19.2 milioane, valoarea medie a tranzacțiilor a crescut la $52.7 milioane. Colectarea de fonduri cu monede virtuale a crescut și ea cu 33% față de 2019. (Bloomberg)

10. Ștefan Voinea, unul dintre consilierii ministrului Sănătății, susține într-o postare pe Facebook că reducerea orelor de funcționare a magazinelor nu este de ajutor și că acest lucru duce la aglomerare și la un risc mai mare de infectare. „Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare”. Consilierul lui Vlad Voiculecu a mai afirmat că cea mai bună metodă de a opri răspândirea virusului este interzicerea întânirii persoanelor în grupuri mici. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanțelor: Guvernul are până la acest moment venituri nerealizate de 21 de miliarde de lei. Țintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB ”a fost nerealistă” – Cronica serii
Cronica serii – Statul împrumută mai puțin decât are nevoie și la dobânzi mai mari

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău