Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat cea de-a zecea lună consecutivă de creștere – Cronica serii

1. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a României a fost de 3,070 miliarde de euro, în primele două luni din acest an, mai mare cu 455,9 milioane de euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2020, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

2. Înaltă Autoritate franceză a Sănătăţii a recomandat azi ca 533.000 de francezi, în vârstă de până în 55 de ani – majoritatea membri ai personalului medical – să facă rapelul, după o primă doză de vaccin AstraZeneca-Oxford, cu o doză de vaccin Pfizer-BioNTech sau Modernă. Decizia vine după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a recunoscut că există riscul ”foarte rar” al formării unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu vaccinul laboratorului farmaceutic suedezo-britanic. (News.ro)

3. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţă că a lansat un studiu cu privire la o posibilă legătură între vaccinarea cu vaccinul împotriva COVID-19 Johnson&Johnson şi formarea unor cheaguri de sânge, după raportarea a patru cazuri – între care unul mortal. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Neuralink a publicat o demonstrație video a tehnologiei creier-mașină la care lucrează, prezentând o maimuță care joacă ping-pong pe un computer folosindu-și creierul. Elon Musk spune că prima versiune a produsului va permite persoanelor paralizate să interacționeze cu un telefon, spre exemplu, mai repede decât o fac cei care-și folosesc degetele. Versiunile viitoare, spune Musk, vor putea comunica între ele, astfel că un Neuralink legat la creier va transmite comenzi unui Neuralink conectat la picior. (Neuralink)

4. Tendința de creștere globală a prețurilor alimentelor, care stimulează inflația și afectează consumatorii din întreaga lume, nu dă semne de încetinire, informează Bloomberg. Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat în luna martie 2021 cea de-a zecea lună consecutivă de creștere, a anunțat jOrganizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). (Profit.ro)

5. La începutul acestei luni, diferența între prețul la care se tranzacționează benzina comparativ cu țițeiul brut a atins cel mai ridicat nivel de după 2017. Aceasta a dus prețurile de vânzare cu amănuntul la cel mai ridicat nivel din ultimii ani în mai multe state mari consumatoare din Europa, inclusiv în Germania, Franța și Italia. (Profit.ro)

6. Aproape jumătate dintre părinții din România asociază produsul educației din primii ani ai copilului cu respectul, o treime cu „cei șapte ani de acasă”, și doar 1 din 6 părinți vrea ca educația să rezulte în creativitate și independență pentru copil, arată un sondaj IRES, realizat la comanda Centrului Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională. În plus, două treimi dintre părinții din România nu cunosc conceptul de educație timpurie, proporție valabilă chiar și în rândul părinților de copii cu vârstă preșcolară. (Hotnews)

7. Prinţul Philip, soţul reginei Elizabeth II, a murit la vârsta de 99 de ani, a anunţat vineri Palatul Buckingham. În comunicatul emis de Palat se arată: „Cu mare tristeţe, Majestatea Sa Regina a anunţat decesul iubitului ei soţ, Alteţa Sa Regală Prinţul Philip, duce de Edinburgh”. „Alteţa Sa Regală a murit liniştit în această dimineaţă la Castelul Windsor. Alte detalii urmează să fie anunţate. Familia regală se alătură oamenilor din întreaga lume în deplângerea pierderii sale”. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Popularul serial de comedie “Friends” (“Prietenii tăi”) va fi disponibil pe HBO Go de joi, 15 aprilie. Toate cele 10 sezoane și 236 de episoade ale serialului difuzat inițial între 1994-2004 vor fi disponibile pe platformă. Până de curând, drepturile pentru România ale serialului au fost deținute de rivalii de la Netflix. (Trailer)

8. Fostul premier, Victor Ponta, este văzut în ultima vreme la Centrul Cultural al Turciei, unde învață limba turcă, a declarat o sursă diplomatică. Ponta a confirmat că învață limba turcă, pentru a-l ajuta în afacerile pe care le derulează în Turcia, unde își petrece mai mult timp. (G4Media)

9. Secvența completă a cromozomului 8 a fost publicată în revista Nature, dezvăluind gene noi și informații despre riscurile de îmbolnăvire și dezvoltare. Compus din 146.259.671 de baze, cromozomul 8 se caracterizează printr-o evoluție rapidă, unde rata mutațiilor este mult accelerată față de restul genomului. (Phys)

10. Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat, chestionat despre măsura Executivului de a închide magazinele la ora 18.00 care este aplicată la anumite rate de incidenţă, că nu a văzut fundamentarea din spatele acestei măsuri. El consideră că Guvernul trebuie să reflecteze asupra acestei restricţii. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – 85% din români sunt mândri că sunt români
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall: „Nu se susţine funcţionarea în actuala formă a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău