INS: În primele 8 luni ale anului 2020 s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 7 ani – Cronica dimineții

1. În perioada ianuarie-august 2020 s-au înregistrat 113.931 de nou-născuți, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. Este cel mai mic număr de nașteri din ultimii 7 ani. (Edupedu)

2. Profesorul Alexandru Rafila ar urma să deschisă lista PSD pentru Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare, au declarat surse din partid. Deocamdată, profesorul Rafila nu a comentat informaţia. Lista social-democraţilor pentru Senat va fi deschisă de Gabriela Firea. Parlamentari ca Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Carmen Dan nu vor mai prinde locuri eligibile pe listă. (News.ro)

3. Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 1 miliard de lei din piața internă prin două emisiuni de obligațiuni, dintre care una pe 14 ani. Randamentul pentru obligațiunile cu cea mai lungă scadență din piața internă a fost de 3,93%, în scădere de la 4,37% la o licitație similară din august. La începutul anului, dobânda pentru aceeași serie de titluri era de 4,78%. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Șefii companiei Regeneron, cea care a produs unul dintre medicamentele care i-au fost administrate președintelui american Donald Trump împotriva coronavirusului, au vândut acțiuni în valoare de peste $1 milion, după ce acesta a lăudat produsul. (Independent)

4. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, aseară, că primul raport de control de la Primăria Capitalei a fost rimis la DNA, prejudiciul calculat de către inspectori fiind de 200 de milioane de lei. (News.ro)

5. Alianţa USR PLUS a transmis că situaţia prezentată de Biroul Electoral Central cu privire la voturile obţinute de Alianţă la alegerile din 27 septembrie este eronată. Potrivit datelor transmise de Alianţa USR PLUS, formaţiunea a obţinut 748.171 de voturi reprezentând 9,34%, la votul politic pentru consiliul judeţean, nu 6,65%. (News.ro)

6. Autoritățile medicale din China au decis testarea, săptămâna aceasta, a tuturor celor 9 milioane de locuitori din estul orașului Qingdao, după ce 9 cazuri noi de infectare cu noul virus au fost raportate. Acestea ar avea legătură cu un spital din oraș. (AP)

7. Testele clinice realizate de Johnson & Johnson’s pentru vaccinul împotriva Covid-19 au fost oprite după ce unul dintre cei 60.000 de participanți a dezvoltat o boală inexplicabilă. (CNBC)

Una din Cronica Externă: SUA și autoritățile din Coreea de Sud analizează noile arme dezvăluite de Coreea de Nord, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Arma, prezentată în timpul paradei militare de sâmbătă, se crede că este una dintre cele mai mari rachete mobile, însă este neclar dacă e reală sau doar o machetă. (Link)

8. Guvernul ceh a decis închiderea restaurantelor, barurilor și a cluburilor, precum și trecerea școlilor în regim de predare online. Cehia înregistrează cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi, din Europa, raportat la numărul de locuitori. Numărul cazurilor se apropie de 120.000, în condițiile în care erau 25.000 la începutul lui septembrie. (Reuters)

9. O femeie de 89 de ani din Olanda, care suferea de cancer, este prima persoană din lume care a decedat după ce a fost reinfectată cu noul coronavirus. (Link)

10. Pentru prima oară în istoria sa de 208 ani, The New England Journal of Medicine, cea mai prestigioasă publicație medicală din SUA, se implică în politică. Deși nu a anunțat că-l susține explicit pe Joe Biden, un editorial semnat de întreaga redacție critică administrația Trump pentru felul în care a gestionat pandemia. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Președintele Trump și-a reluat campania electorală, fiind prezent la întâlnirea cu susținătorii săi de pe Orlando Sanford International Airport, din Florida:

Ți-ar mai putea plăcea
Armata SUA a părăsit Afganistanul – Cronica dimineții
Comisia Europeană vrea să le permită guvernelor naţionale să pompeze în economie cât de mulţi bani este nevoie pentru a depăși criza – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău