Între 18 și 21 august va avea loc la Brașov Târgul de Carte și experiențe culturale LibFest – Cronica de Carte

1.  Săptămâna viitoare, va avea loc la Brașov Târgul de cArte și experiențe culturale LibFest. Pe lângă lansări de carte, dialoguri cu cititorii şi dezbateri pe teme de actualitate, agenda LibFest 2022 este completată cu evenimente pentru toţi iubitorii de cultură, cum ar fi ateliere de creaţie, spectacole de dans şi concerte susţinute de artişti de referinţă. Evenimentele culturale vor avea loc simultan, în Piaţa Sfatului şi Piaţa George Enescu din Braşov, în perioada 18-21 august, începând cu ora 10.00. (News.ro)

2. Editura Nemira a lansat de curând primul imprint manga în limba română, Nezumi, care își propune să creeze o comunitate unită a fanilor manga și să aducă în discuție teme interesante ale acestui univers magic. Primele 2 serii ce vor fi publicate sunt: „Mireasa străvechiului mag” (Yamazaki Koré) și „Regatele Ruinei” (Yoruhashi). (Link)

3. „Căzuți din junglă”, de Alexandru N. Stermin (Editura Humanitas), „Stai jos sau cazi”, de Bogdan Munteanu (Editura Nemira), „A râs și tata”, de Remus Boldea (Editura Trei) și „Bărbatul fără cap”, de Lavinica Mitu (Editura Polirom), sunt printre cele 14 cărți românești numai bune de citit în această vară, la umbră. (Concentrat)

4. Printre cele 10 cărți ale unor scriitoare italiene talentate, recomandate de către blogul Cărți, filme și alte pasiuni, regăsim cărți precum „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova, „Leii Siciliei”, de Stefania Auci, „Viaţa mincinoasă a adulţilor”, de Elena Ferrante și „Cea care se întoarce”, de Donatella Di Pietrantonio. (Link)

5. Volume precum „Vrăjitorul din Oz”, de L. Frank Baum, „Hobbitul”, de J.R.R. Tolkien, „Pânza Charlottei”, de E.B. White, „Jocul lui Westing”, de Ellen Raskin și „Darul lui Jonas”, de Lois Lowry sunt printre cele mai influente 30 de cărți pentru copii ale tuturor timpurilor. (Bookriot)

6. Scriitoarea și jurnalista Yasmine El Rashidi recomandă mai multe cărți care ne vor ajuta să cunoaștem mai bine capitala Egiptului, Cairo, printre care orice roman de Naghib Mahfuz (traduse la Editura Litera și Editura Polirom), „Harta iubirii”, de Ahdaf Soueif (Editura Polirom) și poemele lui Constantin Kavafis (traduse de curând la Editura Cartier, cu titlul „Așteptându-i pe barbari”. (New York Times

7. „Poate ar fi bine să discuți cu cineva”, de Lori Gottlieb (la noi, la Editura Litera), „Grupul meu de terapie. Cum mi-au salvat viața un psihoterapeut și niște necunoscuți”, de Christie Tate (Editura Polirom) și „Ce s-a întâmplat cu tine? Conversații despre traumă, reziliență și vindecare”, de Bruce D. Perry și Oprah Winfrey (Editura Lifestyle Publishing) sunt printre cele mai bune 9 cărți de non-ficțiune despre terapie. (Bookriot)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „Where the Crawdads Sings”, de Delia Owens (a 172-a săptămână în top, apărută în traducere românească la Editura Pandora M); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află volumul „The Body Keeps the Score”, de Bessel van der Kolk, despre vindecarea traumelor (a 102-a săptămână în top). O altă noutate interesantă în top, la categoria Young Adult Hardcover, volumul „Long Live the Pumpking Queen”, de Shea Ernshaw. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Un punct de cotitură. Războiul lui Putin și urmările lui, de Rudiger von Fritsch, Curtea Veche Publishing

-Ce nu am scris în cărțile mele. Memorii, de Viktor E. Frankl, Editura Litera

-Istoria filosofiei, de A.C. Grayling, Editura Trei

-Trei personalități: narcisică, borderline, maniaco-depresivă, de Christopher Bollas, Editura Trei

-Limbajul corporal digital. Cum să câștigi încredere și să creezi conexiuni indiferent de distanță, de Erica Dhawan, Editura Publica

-Femeia-urs, de Karolina Ramqvist, Editura Pandora M

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Kidibot, inițiativa Asociației StartEvo, este o platformă educațională online care îi ajută pe copii să țină pasul cu școala și care a ajuns la aproximativ 20% din școlile din România. Principiul după care funcționează este simplu: dacă copiii oricum petrec mult timp online, platforma încearcă să redirecționeze o parte din acest timp către activități educaționale, pentru a-i atrage spre citit și spre studiul disciplinelor școlare și nu numai – precum matematică, informatică, gramatică, astronomie, geografie și chiar educație financiară (PressOne); 

-Book Aid International a donat până acum 56.000 de cărți copiilor africani din școlile primare (BookSeller); 

-Începând din luna octombrie, fascinația scriitorului Charles Dickens pentru paranormal va fi subiectul unei expoziții la Muzeul Charles Dickens din centrul Londrei (The Guardian); 

-Cele mai bune cărți din anul în care v-ați născut (Mental Floss). 

Fotografia ediției: Sala de lectură de la Cabinetul Regal de lectură portughez din Rio de Janeiro, o bijuterie culturală construită în urmă cu 185 de ani, este considerată printre cele mai frumoase biblioteci din lume grație postărilor de pe TikTok și Instagram. Sursa: ActuaLitte.

Ți-ar mai putea plăcea
Cele mai bune 50 de cărți de memorii din ultimii 50 de ani – Cronica de carte
Scriitoarea română Dana Grigorcea a câștigat Premiul Elvețian pentru Literatură – Cronica de carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău