Asociaţia Pro Infrastructură: 13,17 km de autostradă vor fi daţi în folosință în acest an – Cronica dimineții

1. Guvernul vrea să renegocieze cu Executivul European alocarea celor 29,2 miliarde de euro din PNRR, în sensul ajustării jaloanelor și țintelor, introducerii capitolului de RePowerEu, reducerii valorii grantului și restructurarea împrumutului, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență. (Hotnews)

2. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu și-a onorat angajamentul de a completa până la data de 31 iulie sistemul informatic al PNRR cu datele solicitate de Comisia Europeană. Din sistemul informatic PNRR lipsește o componentă: secțiunea cu beneficiarii finali ai plăților făcute din fonduri PNRR. Adică, ce firme au câștigat contractele de reabilitare/renovare a clădirilor deținute de instituții publice, de exemplu. 16 septembrie este termenul-limită până la care Bruxelles așteaptă să dețină toate informațiile pentru a fi în măsură să emită avizul pe cererea de plată a tranșei în valoare de 2,6 miliarde euro. (CursdeGuvernare)

3. Asociaţia Pro Infrastructură a anunțat că Autostrada A1 Sibiu-Boiţa probabil va fi deschisă în decembrie, întrucât stadiul fizic al lucrărilor este 80%. Până atunci, şoferii vor trebui să mai facă faţă coloanelor şi blocajelor din zona Tălmaciu-Şelimbăr. Potrivit ONG-ului, cei 13,17 km sunt singurii kilometri de autostradă care vor fi daţi în trafic în acest an. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: Seceta din Marea Britanie, cea mai gravă din 1935, pune în pericol securitatea alimentară a populației. Autoritățile au interzis folosirea apei potabile pentru irigații, spălarea mașinilor sau umplerea piscinelor. (CNN.com)

4. Statul a plătit în perioada aprilie-iunie aproape 108 milioane lei pentru cazarea și masa cetățenilor ucraineni. Din această sumă, 87,3 milioane sunt bani decontați de către persoane fizice care au cazat ucraineni, iar restul, de către persoane juridice. Cei care încasează bani pentru cazarea ucrainenilor – până la 2.100 de lei pe lună pentru fiecare persoană – nu trebuie să îi declare la ANAF și nici nu au obligații de plată. (Profit.ro)

5. Preţul de referinţă al energiei electrice vândute în Europa a depăşit marţi, pentru prima dată, pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră. Prețul este de peste cinci ori mai mare decât prețul mediu de vânzare din 2021. (Bloomberg)

6. Țările occidentale nu cred în victoria Kievului și deseori adoptă o atitudine de așteptare, neacordând asistență eficientă Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, într-un interviu. (Hotnews)

7. Rusia nu intenționează să folosească în Ucraina armament tactic nuclear sau chimic, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, la o conferință internațională pe probleme de securitate. „Din punct de vedere militar nu există necesitatea folosirii armei nucleare în Ucraina pentru atingerea obiectivelor propuse. Importantă este destinația armamentelor nucleare rusești – este vorba de descurajarea unei atac nuclear. Folosirea armamentului nuclear este limitată la circumstanțe excepționale, care sunt stabilite în documente de orientare rusești la care are acces publicul larg”. (G4Media)

Din Cronica de Carte: Cele mai bune cărți din anul în care v-ați născut (Mental Floss). 

8. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunţat „oligarhia de facto” impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania și a cerut „revenirea la principiile” UE, în care deciziile se iau prin unanimitate, într-un editorial consacrat războiului din Ucraina şi publicat marţi în Le Monde. (Digi24)

9. Liz Cheney, cea mai vocală adversară a lui Donald Trump în partidul Republican, a pierdut alegerile interne pentru desemnarea candidatului care va concura pentru locul din Camerei Reprezentanților al statului Wyoming. Doamna Cheney, fiica lui Dick Cheney, un veteran al Republicanilor, a votat pentru suspendarea lui Donald Trump din funcția de președinte al SUA, după revoltele din 6 ianuarie 2021. Ea a fost învinsă acum, în alegerile interne, de candidata susținută de Trump. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: Atleta Bianca Ghelber s-a calificat în finala probei de aruncarea ciocanului, de pe primul loc al grupei B, la Campionatul European de la Munchen. Ea va concura pentru medalie miercuri, de la ora 22:00.

10. De la începutul lunii august, 563.317 tone de produse agricole au fost deja exportate din Ucraina prin „coridoarele de cereale”, relatează Ukrinform citând raportul Centrului Comun de Coordonare de la Istanbul. (News.ro)

Fotografia dimineții – Svetlana, căpitan în cadrul forțelor armate ucrainene, în stânga, și Irina, o voluntară, se odihnesc, undeva pe linia frontului din Donbas. Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Conform Eurostat, România a avut anul trecut cel mai scăzut nivel din UE al preţurilor pentru cheltuielile de consum – Cronica dimineții
Ministrul Muncii: 3,2 milioane de pensionari vor primi ajutorul de 700 de lei în luna iulie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău