Iohannis: Marți voi desemna premierul – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după consultările cu partidele parlamentare, că trebuie instalat urgent un guvern, adăugând că vrea un guvern politic. Iohannis a precizat că nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. De asemenea, a spus că discuţiile vor continua, iar luni, cel târziu marţi, va desemna premierul, subliniind că nu va desemna un premier din PSD. (News.ro)

2. Premierul etiopian Abiy Ahmed a fost distins vineri cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru acţiunile pe care le-a întreprins în favoarea reconcilierii ţării sale cu Eritreea. (News.ro)

3. Mâine intră în vigoare noi reguli în Codul Rutier. Cele mai importante sunt legate de interzicerea telefonului mobil la volan. Șoferii vor putea lua amenzi de peste 1000 de lei dacă vor fi suprinși ținând telefonul în mână. (Automarket)

Una din Cronica de Business: Boeing și Porsche au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea unei mașini electrice zburătoare. (CNN)

4. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în septembrie până la 3,49%. (News.ro)

5. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că, urmare a simplificării procedurilor de votare în străinătate, vor putea vota chiar 10.000 de cetăţeni într-o singură secţie de votare. (G4Media)

Una din Cronica de Tehnologie: Angajații Amazon din România și India folosesc fragmente ale înregistrărilor realizate de sistemele de securitate video Cloud Cam pentru antrenarea algoritmilor de inteligență artificială. (Bloomberg)

6. Peste 700.000 de case și clădiri de birouri au fost lăsate fără energie electrică, în California, timp de 24 de ore, în încercarea de a limita riscurile aparițiilor unor incendii. (WSJ)

7. 20 de companii, toate din domeniul energetic, sunt responsabile pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon la nivel global. (TheGuardian)

8. 42% dintre adolescenții intervievați în cadrul unui studiu realizat de Microsoft în 25 de țări sunt îngrijorați de ceea ce postează despre ei părinții în cadrul rețelelor sociale. 66% dintre aceștia spun că au fost victima unui abuz online. (Microsoft)

9. Salariul mediu din SUA a fost, anul trecut, de $46.800/an. Un angajat care câștigă această sumă are nevoie de 2,8 milioane de ani pentru a ajunge la averea lui Jeff Bezos, CEO-ul Amazon. Asta înseamnă cam de 10 ori mai mult decât numărul anilor care au trecut de la apariția Homo Sapiens pe planetă. (Quarz)

Una din Cronica de Divertisment: Expoziţia de fotografie „Waiting: A Decade of Life in the Grand Prix Pit Lane”, semnată de jurnalistul american Richard Kelley, va putea fi văzută în premieră, în România, între 15 şi 22 octombrie. (News.ro)

10. Aproximativ 25.000 de credincioşi aşteaptă la rând la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Coada pelerinilor atingea azi, la prânz, câţiva kilometri. (News.ro)

Fotografia serii – Un poster cu președintele chinez Xi Jinping este instalat la Kathmandu, în Nepal, înaintea vizitei oficialului chinez. Narendra Shrestha/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – 27 de ani de la moartea lui Freddie Mercury
BNR: Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 13% în luna mai, până la 139,06 miliarde lei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău