Iohannis: România este protejată de „cea mai puternică alianță militară de când se fac alianțe pe Pământ – Cronica serii

1. Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări joi, întrebat despre pericolul extinderii războiului în Europa, că România este protejată de „cea mai puternică alianță militară de când se fac alianțe pe Pământ” (Digi24). Șeful Armatei române, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat că legea privind pregătirea populației pentru apărare ar trebui modificată, astfel încât românii să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război. (EuropaLibera). Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război şi nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere. (News.ro)

2. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că România a intrat în stare de alertă epidemiologică, după ce numărul de cazuri de gripă a crescut pentru trei săptămâni la rând. Ministrul a subliniat că „nu se instituie niciun fel de restricții”, dar a făcut o serie de recomandări pentru a se evita îmbolnăvirile. (News.ro)

3. Guvernul a împrumutat în prima lună din acest an 29,1 miliarde de lei, aproape la jumătate față de recordul din ianuarie anul trecut, când statul a accesat finanțări de 55,3 miliarde de lei (Profit.ro) Pentru prima oară în ultimele 6 luni, guvernul s-a împrumutat la dobânzi sub 6%. (Profit.ro)

4. Mai mult de jumătate dintre români ar prefera un independent la Preşedinţie în detrimentul candidatului unui partid politic, iar un procent similar ar opta pentru un preşedinte de dreapta, în timp ce puţin peste 20% ar prefera unul de stânga, indică un sondaj realizat de INSCOP. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Pus în fața unui moment dramatic, alături de familiile care au susținut că au avut de suferit de pe urma platformelor sociale deținute de Meta, Mark Zuckerberg a fost forțat să-și ceară scuze publice în cadrul audierii din Senatul Statelor Unite. Dintre toți participanții, printre care s-au numărat inclusiv Linda Yaccarino de la X, Shou Zi Chew de la TikTok și Evan Spiegel de la Snap, șeful Meta a avut de înfruntat cele mai dure întrebări. (Profit.ro)

5. Grupul bancar francez Societe Generale a angajat JP Morgan pentru a explora posibilitatea vânzării BRD, entitatea sa din România, locul 3 pe piața locală. Procesul se află într-un stadiu incipient, dar deja există interes din partea mai multor jucători pentru achiziționarea băncii românești. (Profit.ro)

6. Rezervele valutare la Banca Națională a României totalizau 61,416 miliarde euro la finele lunii ianuarie 2024, în creștere cu 2,75% comparativ cu nivelul de 59,770 miliarde euro la 31 decembrie 2023. (Profit.ro)

7. Procurorii DNA au efectuat joi dimineața 16 percheziții la domiciliul președintelui CJ Prahova Iulian Dumitrescu și la membri ai familiei acestuia. Potrivit acestuia, Dumitrescu este suspectat de luare de mită și fals în declarații alături de alte persoane. (G4Media)

8. Cele 27 de țări membre s-au înțeles în privința ajutorului multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel. La acest moment nu este clar cum a fost convins să renunțe la dreptul său de veto premierul ungar Viktor Orban. (Hotnews)

Din Cronica de Turism: Compania low-cost Wizz Air a transportat circa 53% dintre cei 24,6 milioane de pasageri care au călătorit anul trecut spre și dinspre România, astfel că rămâne în continuare cea mai mare companie aeriană care activează în România. (Boarding Pass)

9. Un român a fost condamnat la 3 ani de închisoare de o instanță din Franța, după ce a fost prins în timp ce încerca să ajungă în Anglia cu doi adolesecenți de origine vietnameză ascunși în genți care se se aflau în porbagajul său. (Digi24)

10. Fondul Monetar Internațional estimează că deficitul bugetar va urca la 6% și peste în următorii ani, peste limita pe termen mediu de 3% din produsul intern brut, ca urmare a efectului majorării pensiilor. Fondul recomandă din nou creșterea taxelor directe și indirecte și introducerea unor noi accize pentru a crește veniturile bugetare. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
De la 1 iulie scade pretul gazelor naturale pentru populaţie – Cronica serii
Apple lucrează la mai multe produse cu mini-LED – Cronica de Tehnologie
Un comentariu
  • LevSt.
    feb. 1,2024 la 2024-02-01T22:57:16+02:000000001629202402

    „…preedintele tarii… alianta militara… alexandru rafila, epizotie de …”___–___ tocmai pentru aceasta Romania trebuie sa termine cu imensul parazitism facut produs de armata ( armata interna)ce trebuie redusa cu peste 75% iar despre boli, ca mai jos:”Romania, cea mai mare mortalitate la boli tratabile…”: „…mortalitatea de doua ori mai mare…”____–____pentru cine este realist si onest, situatia reflecta cel mai normal lucru, atata timp cat minstrul sanatatii este odrasla de fost mare securist, iar seful suprem al tarii, ginere de fost mare securist, amandoi au aceiasi misiune, distrugerea biologica a poporului roman, tocmai pentru a nu fi trasi la raspundere „ai lor”, si nici ei, continuatorii genocidului medical si oricum altfel…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău