Ludovic Orban: România poate accesa sume cuprinse între 3 miliarde şi 5 miliarde de euro de la UE – Cronica serii

1. Premierul Ludovic Orban a anunţat că România poate accesa sume cuprinse între 3 miliarde şi 5 miliarde de euro, finanţare europeană. El a spus că autorităţile vor acorda până la 30 la sută din salariu companiilor care vor oferi locuri de muncă românilor, pe o perioadă de trei luni de zile. (News.ro)

2. Plenul Parlamentului a votat azi în favoarea solicitării premierului Ludovic Orban privind încuviinţarea instituirii stării de alertă în România. Hotărârea de Guvern a fost aprobată cu modificări faţă de varianta Executivului. (News.ro)

3. Două MiG 21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române au interceptat marți două bombardiere TU-22 escortate de alte două avioane de vânătoare Sukhoi SU-27 ale Rusiei care se îndreptau spre spațiul aerian NATO. (Link)

4. Parlamentul a modificat programul IMM Invest și a dublat plafonul de garanții disponibil pentru bănci și firme la 30 de miliarde de lei. Printre beneficiari au fost introduse și profesiile liberale, precum avocații sau notarii, și a fost extinsă eligibilitatea la grupurile de firme cu cifra de afaceri de până la 100 de milioane de euro și 500 de angajați. Totodată, condițiile de disciplină la plată au fost relaxate. (Profit.ro)

Una din Cronica Externa: O analiză CNN arată că Donald Trump are șanse serioase să câștige alegerile prezidențiale din acest an. (CNN)

5. Donald Trump a numit cele peste 1.5 milioane de cazuri de persoane infectate cu COVID-19 si faptul ca SUA se afla pe primul loc in lume ca fiind ”o medalie de onoare„. (BBC)

6. Seceta care pârjolește statele din estul Uniunii Europene devastează recoltele și agravează ceea ce se așteaptă a fi cea mai gravă recesiune economică pe care o va traversa regiunea de la căderea comunismului. (Profit.ro)

7. Un studiu elaborat de Universitatea din Tokyo estimează că o parte a populaţiei Japoniei şi a altor state din Asia Orientală ar putea dispune de o protecţie imunologică sporită faţă de noul coronavirus datorită expunerii sale anterioare faţă de alţi agenţi patogeni înrudiţi. (Hotnews)

8. Curtea Constituțională Federală din Germania a decis că spionarea traficului care trece prin punctul DE-CIX de Internet exchange din Frankfurt de către BND (Bundesnachrichtendienst), agenția de informații externe din această țară, contravine legii. Practic, Curtea a decis că și intimitatea cetățenilor străini este protejată de Constituția Germaniei. DE-CIX este al doilea cel mai mare punct de Internet exchange din lume, după cel din Brazilia. Edward Snowden a arătat în 2013 că BND accesa datele care trec prin acest punct și avea o înțelegere cu NSA prin care agenția americană primea informații despre ținte și instituții importante. (Fortune)

Una din Cronica de Tehnologie: Facebook lansează Shops, o facilitate de comerț electronic prin care paginile de Facebook și profilurile de business de pe Instagram pot dobândi un tab special în care să-și vândă produsele. Shops va deveni una din secțiunile principale ale Instagram, urmând să ia locul secțiunii Activity. Ulterior, vor fi integrate programe de fidelizare și funcții de live streaming. (Profit.ro)

9. Facebook a fost amendată de autoritatea pentru concurență din Canada cu $6.5 milioane pentru afirmații neadevărate despre datele personale ale canadienilor care folosesc Facebook și  Messenger. Competition Bureau spune că afirmațiile Facebook privind intimitatea nu coincid cu felul în care compania folosește datele personale. (Reuters)

10. Fostul preşedinte Ion Iliescu afirmă, în mesajul transmis la 30 de ani de la primele alegeri libere, că demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice, precizând însă că nu a fost Duminica Orbului, ”cum place unora să spună” şi că niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. În opinia sa, acum, ”clasa politică, se rupe tot mai mult de societate, devenind, în anumite aspecte, un soi de frână socială”. (News.ro)

Fotografia serii vine din Siria unde o peșteră a devenit refugiul unde copiii se ascund pentru a se proteja de atacurile militare. Moawia Atrash/Zuma/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Curtea Supremă cere Parchetului Militar să refacă o parte din rechizitoriu Dosarului Revoluției – Cronica serii
PSD-iștii își aleg noul șef pe 29 iunie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău