Italia impune carantina pentru români – Cronica serii

1. Cetățenii care vin din România și Bulgaria în Italia vor intra în carantină, a anunțat ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, citat de La Repubblica. El a precizat că a semnat un ordin în acest sens și este valabil pentru cei care au fost în cele două țări în ultimele 14 zile. (Hotnews)

2. Carantinarea generalizată a populației a avut efecte limitate, a diminuat răspândirea virusului și a contribuit pozitiv la recuperarea pacienților, însă nu a redus nici mortalitatea, nici numărul de cazuri severe, este concluzia unui studiu comparativ a măsurilor antiepidemie luate în de cele mai afectate 50 de state publicat de The Lancet. (Profit.ro)

3. Un studiu publicat în Coreea de Sud arată că probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de COVID-19 este mai mare în propria casă, decât în afara acesteia. Rezultatele arată că doar 2% din oameni infectați au contractat virusul în afara casei, în timp ce 12% l-au luat de la membri ai familiei. (Reuters)

Promo: Colega Andreea, cea care scrie Cronica de Business, pregateste o aplicatie de mobil care va pune in legatura, gratuit, psihologi cu cei care sufera de depresie, anxietate, tristete, singuratate. Are nevoie de sustinere din partea comunitatii pentru a strange suma necesara dezvoltarii aplicatiei. Puteti sustine cauza dand click aici.

4. Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi-a exprimat vineri îngrijorarea faţă de accelerarea covid-19 în anumite ţări din Europa şi îndeamnă la o păstrare a reacţiei şi la o ridicare a restricţiilor ”cu atenţie”, eventual la reimpunerea acestora în caz de nevoie. Cu 52 de noi cazuri la 100.000 de locuitori, media pe ultimele 14 zile, România se află pe locul 7, în Europa. (News.ro)

5. Primăria Capitalei amenajează piste de biciclete pe prima bandă de circulație de pe ambele sensuri ale Splaiului Independenței, între Piața Națiunile Unite și Podul Grozăvești. Lucrările au ajuns la 60% și se vor finaliza până la începutul lunii august. (Hotnews)

6. Cea mai scăzută disponibilitate în spitalele din Uniunea Europeană a aparatelor de tomografie computerizată (CT) în raport cu numărul locuitorilor a fost înregistrată, în 2018, în România (0,8 scanere CT la 100.000 de locuitori), urmată de Franța (1,2), Polonia, Olanda și Slovenia (toate cu 1,4). (Profit.ro)

Una din Cronica de Divertisment: Celebra trupă “The Rolling Stones” a lansat single-ul “Scarlet”, înregistrat cu chitaristul Jimmy Page în anii 1970. Single-ul va fi inclus în varianta din 2020 a albumului “Goats Head Soup”, care cuprinde setlistul original din 1973, remixat, dar şi demo-uri şi interpretări live. Lansarea albumului este programată pentru 4 septembrie. (News)

7. Senatorul USR Florina Presadă a înregistrat la Senat un proiect de lege care prevede desfăşurarea alegerilor locale timp de două zile. În condiţiile în care votarea s-ar realiza doar într-o singură zi, procesul de votare ar fi serios îngreunat şi întârziat ca urmare a măsurilor de distanţare socială atât în interiorul secţiei cât şi în afara ei, motivează parlamentarul. Iniţiativa vine după ce amendamentul USR cu acelaşi obiect a fost respins în Legea votată de către Legislativ care stabileşte data alegerilor pe 27 septembrie. (News.ro)

8. Proprietarii de restaurante, hotelierii, agențiile de turism și alți jucători din industria ospitalității au transmis Guvernului, într-un mesaj comun, că susțin eventuale decizii guvernamentale de redefinire, mai clară, a regulilor de protecție împotriva coronavirus și sancțiuni față de cei care nu le respectă. În același timp cer să fie amendați, punctual, doar cei care încalcă regulile și să nu mai fie declanșate controale generale, cu 5-6 instituții care „doresc cu orice preț” să aplice amenzi. Ei precizează în același timp că se opun unei eventuale reintroduceri de restricții care să genereze chiar închiderea din nou a localurilor. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: New York interzice recunoașterea facială și folosirea tehnologiilor similare în școli, devenind primul stat american care ia astfel de măsuri ce vizează strict școlile. Legea, care mai trebuie semnată și de Guvernatorul Andrew Cuomo, prevede interzicerea folosirii acestor tehnologii până în 2022. (VentureBeat)

9. Începând de mâine, 25 iulie 2020, va intra în vigoare noua lege cu privire la amenzile aplicate celor care parchează în mod ilegal pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Până în prezent, amenda minimă era de 1.000 de lei, iar cea maximă de 2.000 de lei. Conform noii legi, cuantumul amenzii minime aplicabile va fi de 2.000 de lei, iar cuantumul amenzii maxime va fi de 10.000 de lei, ceea ce înseamnă o dublare a amenzii minime și o creștere de 5 ori a amenzii maxime. (Automarket)

10. Porcii de rasă pitică, crescuți ca animale de companie, sunt capabili să rezolve anumite probleme mai grele în mod independent, spre deosebire de câini care caută să obțină ajutorul stăpânilor, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea ELTE din Budapesta. (Profit.ro)

Fotografia serii – Un studiu de caz despre felul în care se transmite noul coronavirus:

Ți-ar mai putea plăcea
Viorica Dăncilă a fost validată candidata PSD la alegerile prezidențiale – Cronica serii
Cronica serii – 43% dintre Republicani consideră că președintele Trump ar trebui să aibă puterea de a închide presa vinovata de „bad behavior”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău