Klaus Iohannis: Va fi necesară prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat azi, după întâlnirea cu premierul şi cu mai mulţi miniştri, că va fi necesară prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună, iar decretul va fi emis la începutul săptămânii viitoare. „Acest lucru este necesar pentru a ţine epidemia sub control”, a precizat preşedintele. (News.ro)

2. Președintele Klaus Iohannis a anunțat azi o „reevaluare” a tuturor cheltuielilor făcute din bani publici, la rectificarea bugetară pe care o analizează Guvernul, în condițiile în care epidemia de coronavirus va genera „o situație complicată a bugetului” din acest an. (Hotnews)

3. Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat lansarea unui portal unde clienţii pot raporta dacă băncile încalcă OUG privind amânarea ratelor la credite. Ministrul face apel la solidaritate, în contextul coronavirusului. Cîţu a declarat că înţelege nemulţumirile băncilor, dar declară că pentru el sunt mai importanţi clienţii acestora, în perioada crizei generate de coronavirus. (News.ro)

4. Comisia Europeană și Fondul European de Investiții deblochează 8 miliarde euro pentru finanțarea a 100.000 de întreprinderi mici și mijlocii. (Profit.ro)

5. Aproape 1 milion de angajați din retailul american au intrat în șomaj tehnic săptămâna trecută. Analiștii estimează ca aproaximativ 15.000 de magazine nu vor mai putea relua activitatea și se vor închide definitiv. (WashingtonPost)

Una din Cronica de Tehnologie: Skype împrumută câteva din facilitățile care au făcut din Zoom una dintre cele mai folosite aplicații de conferințe video. Nu mai este necesară crearea unui cont și nici măcar descărcarea aplicației. Conferințele pot fi create de un site, iar participanții pot fi invitați cu un link. (9to5mac)

6. Guvernul japonez intenţionează să declare mâine starea de urgenţă, pe o perioadă de şase luni, în lupta împotriva epidemiei noului coronavirus. (News.ro)

7. Franța va înregistra în 2020 cea mai gravă recesiune economică de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, a declarat azi ministrul Economiei, Bruno Le Maire. (Profit.ro)

8. Finlanda este probabil singură țară din Europa care și-a actualizat stocul național de siguranță (medicamente, echipamente de protecție, mâncare, combustibil etc) și după încheierea „Războiul Rece”. Guvernul a apelat, după declanșarea pandemiei, la rezerva strategică pentru prima oară după 1944. (NYTimes)

9. Rusia amână adoptarea legii care prevede ca toate PC-urile, televizoarele și smartphone-urile vândute în țară să vină cu software rusesc preinstalat pentru 1 ianuarie 2021. (Reuters)

10. Apple a furnizat până acum 20 milioane de măști de protecție și a început să livreze  viziere spitalelor. Apple speră să poată livra 1 milion de viziere pe săptămână. (9to5mac)

Fotografia serii – Imagini prin satelit cu Piața Sfântul Petru de la Vatican, sus în 2011, iar jos de ieri când Papa a marcat începerea Săptămânii Patimilor într-o piață goală. Maxar Technologies via Reuters:
Ți-ar mai putea plăcea
PSD a contestat, în contencios administrativ, măsura Guvernului de a închide magazinele la ora 18.00 – Cronica serii
România are contractate până la finalul acestui an peste 23 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău