La 1 ianuarie 2020, populaţia rezidentă a României a fost de 19,31 milioane persoane – Cronica serii

1. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că urmează o perioadă în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 iar în acest context evaluează capacitatea spitalelor de a face faţă unei astfel de situaţii. Tătaru a cerut să fie evaluată inclusiv capacitatea spitalelor de pediatrie de a primi şi trata pacienţi cu SARS-Cov-2, în contextul în care începe anul şcolar şi este posibilă o transmitere mai mare în rândul copiilor. (News.ro)

2. Bugetul României se află în cea mai dificilă situație din UE dacă se analizeaza veniturile statului și cât trebuie să mai împrumute pentru a-și acoperi toate cheltuielile. La fiecare 100 de lei cheltuiți, Guvernul împrumută în acest an 22,3 lei, cea mai gravă situație din UE, în timp ce Bulgaria stă cel mai bine, cu un necesar de finanțare de numai 6,6 leva din fiecare 100 de leva cheltuiți de stat. Media UE este la circa 15 euro împrumutați din fiecare 100 de euro cheltuieli guvernamentale. (Profit.ro)

3. Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a propus, la Berlin, în cadrul discuțiilor purtate de miniștrii de externe ai UE pe tema conflictului dintre Grecia și Turcia pe marginea explorărilor din Mediterana, ca Turcia să înceteze operațiunile, urmând să fie instituit un moratoriu asupra explorărilor în zonele maritime aflate în dispută. România și-a exprimat susținerea fermă față de Grecia, în contextul în care Turcia forează și în Marea Neagră. (Link)

4. La 1 ianuarie 2020, populaţia rezidentă a României a fost de 19,31 milioane persoane, în scădere cu 96.500 persoane faţă de 1 ianuarie 2019, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică. Populaţia urbană, precum şi cea de sex feminin sunt majoritare (54,1%, respectiv 51,1%). Fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze, ridicându-se la 121,3 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani. Ecartul dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0-14 ani a ajuns la 643.000 persoane. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Amazon a prezentat o brățară de fitness care scanează corpul și vocea purtătorului pentru a crea o hartă 3D a grăsimii corporale și un raport al stării emoționale. Halo costă $100 și include un abonament lunar opțional de $4 pentru servicii de sănătate suplimentare. (The Verge)

5. Comunicatul în care Academia Română îşi exprima îngrijorarea faţă de implementarea tehnologiei 5G în România a fost înlăturat de pe site-ul instituţiei. Decizia nu a aparţinut Biroului de Comunicare, ci conducerii. Contactat telefonic, preşedintele forului, istoricul Ioan Aurel Pop, a transmis că nu poate vorbi, apoi a revenit şi a spus că biroul prezidiului va formula un punct de vedere la 1 septembrie. (News.ro)

6. Indicele american S&P 500 a urcat azi la un nou maxim istoric, după ce, pe parcursul săptămânii, a atins record după record. S&P 500 a deschis ședința de vineri la 3.494,69 de puncte, în urcare cu 0,29%. Indicele a deschis la maxime istorice fiecare ședință din această săptămână. (Profit.ro)

7. Premierul japonez Shinzo Abe, în vârstă de 65 de ani, şi-a anunţat vineri intenţia de a demisiona din cauza unor probleme de sănătate, o boală inflamatorie a intestinului care l-a obligat deja să plece de la putere în 2007. (News.ro)

8. Cancelarul german Angela Merkel a avertizat azi că pandemia covid-19 probabil se va agrava în lunile următoare şi că doar un vaccin ar permite o revenire la normal.

9. Astronauta NASA Jeanette Epps se va alătura astronauţilor Sunita Williams şi Josh Cassada ca membră a echipajului primului zbor operaţional al navei spaţiale CST-100 Starliner a Boeing către Staţia Spaţială Internaţională. Prin participarea la expediţia de şase luni, care va fi lansată în 2021, Jeanette Epps va deveni prima femeie afro-americană ca va locui şi va munci în spaţiu o lungă perioadă de timp. (News.ro)

10. Visa a creat un sistem de inteligență artificială care poate ajuta băncile în procesarea tranzacțiilor atunci când rețelele acestora sunt picate, aprobând sau respingând tranzacțiile. Smarter Stand-In Processing folosește deep learning și intervine automat atunci când rețeaua băncii nu funcționează. În teste, a avut o acuratețe de 95%. (WSJ)

Fotografia serii – Focuri de artificii la Washington DC marchează finalul convenției naționale a Republicanilor. Tasos Katopodis/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Iohannis a respins impunerea de restricții pentru persoanele nevaccinate: Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări – Cronica serii
Cronica serii – ANAF a colectat, pe S1, cu 13.4 miliarde lei mai mult ca anul trecut

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău