Putin sprijină guvernul Maia Sandu și pe Igor Dodon – Cronica serii

1. Președintele rus Vladimir Putin și-a declarat sprijinul pentru Igor Dodon și guvernul Maia Sandu, susținând că acesta este un prim pas pentru a scăpa de” oligarhii care au uzurpat puterea și au acaparat toate instituțiile statului”. Mesajul său a fost distribuit, pe Facebook , de președintele Republicii Moldova. (Hotnews)

2. Cifra de afaceri a magazinelor de retail din cele 27 de țări ale UE (mai puțin Marea Britanie) va crește în acest an, în medie, cu 2%, România (cu un avans prognozat de 7%) și Lituania (aproape 6%) fiind pe primul loc în această tendință. (Profit.ro)

3. Boris Johnson a câștigat, cu 114, primul tur al alegerilor interne pentru șefia Partidului Conservator. Trei din cei 10 candidați au fost eliminați, iar cei șapte rămași în cursa merg în turul 2 care va alea loc săptămâna viitoare. Câștigătorul va fi viitorul premier al Marii Britanii.  (BBC)

4. Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD, a anunţat, după şedinţa Comitetului Executiv, că este decisă să candideze la preşedinţia PSD. (News.ro)

5. În trimestrul I 2019, numărul mediu de pensionari a fost de 5,18 milioane de persoane, în scădere cu 17.000 faţă de trimestrul precedent. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie de azi: Email-urile interne sugerează că Mark Zuckerberg știa despre practicile Facebook cu privire la datele personale ale utilizatorilor. În urma publicării informației, acțiunile Facebook au scăzut cu aproape două procente. (News.ro)

6. Deficitul bugetar al Statele Unite a ajuns la $738,6 miliarde, pe primele 8 luni ale anului fiscal, cu 206 miliarde mai mult decât în perioada similară a anului trecut. (Bloomberg)

7. New York Times a lansat o aplicație prin care puteți vedea cu cât este mai cald azi în orașul vostru, comparativ cu anul în care v-ați născut și care sunt prognozele pentru următorii ani. (NYtimes)

8. Google a început mutarea în afara Chinei a producției pentru termostate și servere pentru a evita o creștere a costurilor ca urmare a unor eventuale taxe mai mari din partea SUA pentru mărfurile venite din China. (Bloomberg)

9. Huawei colaborează cu mai mulți producători auto din Europa, China și Japonia în vederea lansării unor mașini autonome până în 2021. Compania chineză va furniza soluții software unor companii precum Audi, Volkswagen și Toyota. (FT)

Din Cronica de Business de azi: Grupul Neogen, controlat de Călin Fusu, a achiziționat 9,4% din acțiunile Sailo.com, un marketplace prin care pot fi închiriate ambarcațiuni din circa 100 de țări din America de Nord, America de Sud, Europa și Asia. (Profit.ro)

10. Mexicanii nu mai domină topul intrărilor ilegale în Statele Unite. În 2000, 98% dintre cei arestați pentru încercarea de a trece ilegal granița în SUA erau mexicani. Anul trecut procentul a scăzut la 38%. (Axios)

Fotografia serii – Pierce Bush, nepotul lui George H.W. Bush, prezintă un timbru emis în onoarea fostului președinte american. Brett Coomer/Houston Chronicle via AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Facebook rămâne cea mai folosită rețea socială pentru derularea campaniilor de dezinformare – Cronica serii
Afacerile laboratoarelor de analize medicale au trecut de 2,5 miliarde de lei în 2020 – Cronica serii
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău