Laureat al premiului Nobel și biofizician la Stanford: „Ceea ce trebuie să controlăm este panica și vom fi bine” – Cronica dimineții

1. Michael Levitt, laureat al premiului Nobel și biofizician la Stanford, respinge scenariile vehiculate de o serie de epidemiologi care se așteaptă la luni sau chiar ani de perturbări sociale și la milioane de morți din cauza pandemiei de coronavirus. Părerea sa a devenit foarte respectată după ce a prezis cu acuratețe evoluția epidemiei din China.  „Ceea ce trebuie să controlăm este panica” și, în linii generale, „vom fi bine”. Acesta avertizează însă că măsurile de distanțare socială sunt esențiale, în special interzicerea grupurilor mari de oameni, în condițiile în care populația nu are imunitate și apariția unui vaccin nu este așteptată în lunile următoare. „Nu este acum momentul să ieși la o bere cu prietenii”. (Hotnews)

2. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că stocurile de alimente sunt suficiente, culoarele de aprovizionare sunt funcţionale, iar camioanele cu mărfuri dinspre Europa circulă în continuare, el anunţând că, chiar dacă pe viitor s-ar lua decizia de a restricţiona circulaţia persoanelor şi pe timp de zi, va fi posibilă deplasarea la magazine şi farmacii. (News.ro)

3. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că firmele care îşi vor trimite angajaţii în şomaj tehnic vor primi sprijin financiar în termen de cel mult 30 de zile de la momentul la care se vor adresa Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Un preot ortodox a fost arestat duminică în Grecia, după celebrarea liturghiei în biserică, fiind denunțat de mai mulți oameni pentru nerespectarea măsurilor de prevenție luate de autorități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. (Euronews)

4. Votul din Senat, pentru pachetul de ajutor al economie americane, în valoare de $1800 miliarde, a eșuat pentru a doua oară în ultimele 24 de ore. Senatorii democrați au votat negativ, susținând că familiile americane trebuie să primească mai mulți bani. (Axios)

5. Premierul britanic Boris Johnson a anunţat că de aseară cetăţenii vor mai putea ieşi din casă doar pentru cumpărături absolut necesare, pentru motive medicale şi pentru a merge la muncă doar dacă este „absolut necesar”. (News.ro)

6. În nicio altă criză de până acum bursa americană nu a scăzut atât de rapid cum a făcut-o în ultimele 30 de zile. În schimb dolarul american s-a întărit fiind cotat la cel mai înalt nivel din ultimii 18 ani. (WSJ)

7. Departamentul de Stat american le-a cerut ambasadorilor din țările Europei de Est și Eurasia să ceară guvernelor listă cu echipamentele medicale și echipamentele de protecție disponibile, SUA urmând să le cumpere. (ForeignPolicy)

8. Companiile aeriene americane se pregătesc pentru anularea tuturor curselor aeriene din interiorul țării, măsura urmând a fi luată fie voluntar, fie la cererea guvernului. (WSJ)

9. Canadianul Dick Pound, fost preşedinte al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), fost vicepreşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi membru influent al organizaţiei mondiale, a afirmat că amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo a fost deja decisă. (News.ro)

10. UEFA a oficializat amânarea finalelor Ligii Campionilor (prevăzută la Istanbul la 30 mai), Ligii Europa (Gdansk, 27 mai) şi Ligii Campionilor la feminin (Viena, 24 mai). Nu a fost luată o decizie când se vor juca aceste finale. (News.ro)

Fotografia dimineții – De aseară au intrat în vigoare restricțiile de circulație între 22:00 și 6:00. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Agriculturii: În România nu va fi criză alimentară – Cronica dimineții
Dacian Cioloş: USR „decontează” politic ruperea coaliţiei cu PNL şi faptul că liberalii sunt acum la guvernare alături de PSD – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău