Lider sindical: Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani – Cronica dimineții

1. Premierul Florin Cîțu s-a angajat în fața președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen la o serie de reforme, ca parte a Planului Național de Redresare și Reziliență. Lista reformelor a fost prezentată oficialilor europeni în cadrul discuțiilor de la Bruxelles, fiind asumată de premier și președinte. Printre reforme se numără reforma pensiilor, a companiilor de stat, reforma administrației publice, precum și reforme sectoriale în alte domenii. Potrivit documentului cu care Florin Cîțu a mers la Bruxelles, Guvernul se angajează, de asemenea, să reducă tăierile ilegale, să crească rata de reciclare, să îmbunătățească cadrul legal al achizițiilor publice și să adopte criterii obiective pentru stabilirea salariului minim. (Digi24)

2. Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani, să elimine pensionarea anticipată și să introducă un nou sistem de calcul al pensiilor, în care se renunță la indicele de corecție, susține liderul Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin. El afimă că schimbările au fost incluse într-un document privind reforma pensiilor pe care Guvernul și-l asumă în fața Comisiei Europene. (Profit.ro)

3. Anticorpii care vizează proteina spike a noului coronavirus persistă ”până la 13 luni” după infecție, potrivit unui studiu al Spitalului Universitar din Strasbourg (Franța) care nu a fost încă publicat într-o revistă științifică. Studiul de la Strasbourg a urmărit timp de mai mult de un an 1.309 de persoane, dintre care 393 contractaseră deja Covid-19. Din ultimul grup, „la un an de la infecție, 97% dintre indivizi și-au păstrat anticorpii anti-S”, care vizează proteina spike. (Hotnews)

O știre din Cronica de Business: Familia germană Thiele, care deține aproximativ 12% din compania aeriană Lufthansa, își va vinde mai mult de jumătate din participație. Acțiunile ce urmează să fie vândute sunt evaluate la circa €368 milioane. (Bloomberg)

4. Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a declarat că instituţia are în lucru 94 de dosare legate de fapte de corupţie din timpul pandemiei, prejudiciul ridicându-se la zeci de milioane de euro, cel puţin. „Este foarte grav ca unii cetăţeni cu funcţii de conducere în statul român să profite de această situaţie gravă şi să se îmbogăţească pe seama bolii, a suferinţei oamenilor şi chiar a morţii acestora”, a afirmat el, menţionând că „sunt persoane importante, de la diferite niveluri ale statului român, şi la nivel local, dar şi la nivel central”. (News.ro)

5. Un text fără pic de substanță educativă, din care copiii află că există cel puțin patru pedepse atunci când greșesc și unde se vorbește de o mamă care nu își susține copilul. Astfel analizează o învățătoare din București textul care a stat la baza cerințelor de la evaluarea națională la clasa a patra, proba de limba română, care îi acuză pe cei care au elaborat subiectele de „lipsa de responsabilitate”. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a admis că „sunt discuții cu privire la cât de adecvate au fost subiectele la proba de limba română”. În opinia cadrului didactic, nu a fost singura problemă identificată la această evaluare națională, principala fiind, mai ales în cazul probei la matematică, lupta cu timpul – 20 de exerciții în 60 de minute. (Hotnews)

Promo: Cele mai spectaculoase fotografii jurnalistice ale anului pot fi văzute, în orignal, alături de povestea fiecăreia, la a 10-a ediție națională și a 64-a globală a expoziției internaționale WORLD PRESS PHOTO. În București expoziția se poate vizita la Muzeul Național de Artă al României, de miercuri până duminică, între 9:00 și 17:00. Urmează Cluj și Timișoara în lunile iunie, respectiv iulie. Detalii despre proiect, AICI.

6. Marcel Ciolacu a anunțat că social-democrații nu vor mai comite greșelile anterioare care au făcut rău partidului și că sunt pregătiți să-și desemneze un candidat credibil pentru președiniția României, validat de PSD în cadrul unor alegeri interne „preliminare”. Un alt lucru important subliniat de către acesta: Candidatul social-democraților ar putea fi un apropiat al partidului care nu se află în prima scenă politică a PSD. (G4Media)

7. Negociatorii PE şi ai Consiliului au ajuns joi la un acord provizoriu asupra unui certificat digital UE privind Covid pentru a facilita libera circulaţie în Europa în timpul pandemiei. Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe suport de hârtie. Acesta va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei sau că s-a vindecat în urma infecţiei. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să emită certificate care vor fi apoi acceptate în alte ţări ale UE. Regulamentul referitor la certificatul digital UE privind Covid va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiţie prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie şi nu va fi considerat document de călătorie. (News.ro)

O știre din Cronica de Turism: Parcul de distracții Disneyland Paris va fi redeschis publicului începând din 17 iunie. Pentru început vor fi redeschise Disneyland Park, Walt Disney Studios Park, Disney’s Newport Bay Club Hotel şi Disney Village. Numărul de vizitatori va fi limitat, iar persoanele interesate trebuie să cumpere bilete sau să facă rezervare în avans pe internet. (Deadline)

8. Operatorul aerian low-cost Wizz Air, liderul pieței românești pe transport aerian, a contestat la Tribunalul General al Uniunii Europene deciziile Comisiei Europene de acordare a ajutoarelor de stat către TAROM și Blue Air. Wizz Air a constestat în ianuarie ajutorul de stat primit de TAROM, iar în urmă cu o lună a făcut același lucru și în cazul ajutorului primit de Blue Air. Ryanair, cea mai mare companie low-cost din Europa, a deschis procese pentru anularea ajutorelor de stat a 16 companii europene, iar pe 19 mai a înregistrat primele victorii. (Economica)

O știre din Cronica Sportivă: Înotătorul Robert Glință, 24 de ani, s-a impus în cursa de 100 m spate de la Campionatele Europene de natație de la Budapesta cu un nou record național, reușind prima sa medalieeuropeană de aur. La masculin, țara noastră nu a avut până acum un campion european. (Gsp.ro)

9. Israelul și Hamas au agreat încetarea ostlitaților după 11 zile de conflict care au făcut peste 200 de victime, cele mai multe în rândul palestinienilor din Gaza. Guvernul israelian a acceptat propunerea Egiptului, fără să pună vreo condiție. Liderul Hamas Osama Hamdan a confirmat și el încetarea oricărui atac asupra Israelului. (WSJ)

10. Janet Yellen, Secretarul Trezoreriei din administrația Biden a propus un procent de 15% drept impozit minim global pe profitul companilor. Procentul este sensibil mai mic comparativ cu prima variantă vehiculată, de 21%. Discuțiile cu țările membre OECD au dus la această nouă propunere de taxare. Implementarea unui astfel de impozit ar reglementa taxarea companiilor în țara unde se generează profitul. Marile corporații își mută profitul în țări unde impozitul este scăzut, cum ar fi Irlanda, cu 12,5%, sau în țări unde nu există impozit pe profit, cum ar fi Insulele Bermude. În România impozitul pe profit este de 16%. (Bloomberg)

Fotografia dimineții este parte din proiectul Fotografia World Press Photo a Anului. Protestatarii ridică pumnul că gest de sfidare în fața unui restaurant fastfood incendiat, pe 29 mai, în timpul protestelor Black Lives Matter. John Minchillo, Associated Press:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătății: Probabil vaccinarea va deveni obligatorie și în România – Cronica dimineții
Armata SUA a părăsit Afganistanul – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău