Merck anunță realizarea unui medicament experimental pentru tratarea Covid-19 care reduce foarte mult riscul de spitalizare și deces – Cronica serii

1. În spitalele din România sunt internați, vineri, 373 copii cu COVID-19, în creștere față de ziua anterioară, dintre care 18 sunt spitalizați la terapie intensivă. În urmă cu o zi, doi copii sub 7 ani au murit de COVID. (Hotnews)

2. Persoanele fizice care consumă în cele 5 luni ale perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 între 150 și 1.000 KWh de energie electrică și între 80 și 960 de metri cubi de gaze naturale vor beneficia de compensări lunare ale facturilor aferente consumului din intervalul menționat. Compensările vor fi calculate prin raportare la un preț de referință de 0,68 lei/KWh (cu tot cu tarife reglementate și TVA) la electricitate și de 125 lei/MWh la gaze, conform deciziei pregătite la nivelul Guvernului. (Profit.ro)

3. Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la 30 septembrie, la nivelul de 41,216 miliarde euro, faţă de 41,616 milioane euro la 31 august. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,971 miliarde euro. (News.ro)

4. Ministerul Finanțelor va emite, începând cu 4 octombrie 2021, 3 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi de 3,50%, 4,00% și 4,40%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: În premieră, Apple a făcut publice cele mai populare podcast-uri plătite și gratuite la nivel global. În perioada 15 iunie – 15 septembrie, cel mai popular podcast plătit a fost Wondery Plus, în vreme ce pe primul loc în topul canalelor gratuite se află The New York Times, cu 26 de emisiuni. (Variety)

5. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele opt luni ale anului au însumat 6,437 milioane persoane, în creştere cu 47,4% faţă de perioada similară din 2020, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică. Până la sfârșitul lunii august s-au cazat în unități turistice 6.437.800 persoane, în creştere cu 47,4% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. (G4Media)

6. Dacian Cioloș a declarat vineri că obiectivul lui este ca USR PLUS să câștige alegerile prezidențiale în 2024. Cioloș a spus că, pentru a câștiga prezidențialele, partidul trebuie să se prezinte cu candidatul cel mai bine plasat și s-a declarat dispus să candideze. (Digi24)

7. Merck și Ridgeback Biotherapeutics au anunțat că medicamentul lor experimental pentru tratarea Covid-19 a prevenit îmbolnăvirea gravă și decesul la persoanele cu risc ridicat, conform datelor din studiul pilot. Ar fi un pas mare pentru furnizarea unui prim medicament ușor de administrat, de acasă, pentru această boală. (WSJ)

8. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor ca pelerinajul organizat la moaștele Sfintei Parascheva să se desfășoare fără niciun fel de restricții și spun că sunt pregătiți să organizeze sărbătoarea în cele mai bune condiții. (Digi24)

Din Cronica de Divertisment: “No Time to Die”, cel mai nou film din seria James Bond, are premiera astăzi în cinematografele din România. Celebrul agent 007 se oferă să-și ajute un vechi prieten din CIA pentru a extrage un om de știință, însă în curând ajunge pe urmele unui răufăcător misterios înarmat cu o tehnologie de luptă periculoasă pentru întreaga omenire. Acesta este ultimul film în care rolul lui Bond este interpretat de Daniel Craig.

9. Rata inflației în Germania a trecut de 4%. Oficiul federal de statistică a anunțat că indicele armonizat al prețurilor de consum a urcat cu 4,1% în ritm anual în luna septembrie, după un avans de 3,4% în luna august. Ultima dată când Germania a avut o rată a inflației de peste 4% a fost în luna decembrie 1993, când aceasta s-a situat la 4,3%. (Profit.ro)

10. Premierul Florin Cîțu spune că cei care nu au pregătit sistemul medical pentru valul 4 al pandemiei COVID-19 vor plăti, „ indiferent de funcția pe care o dețin acum sau au deținut-o la Ministerul Sănătății.” (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
BERD a revizuit puternic în scădere estimarea privind creșterea economiei României în 2022 – Cronica serii
Veniturile medii lunare ale românilor au crescut cu aproape 14% anul trecut – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău