Ministerul rus al Apărării a anunţat că o parte a trupelor desfăşurate la frontiera cu Ucraina încep să se retragă – Cronica serii

1. Economia României a crescut în 2021 cu 5,6% față de 2020. Creșterea pe anul trecut este sub cea estimată de analiști cu până la un punct procentual, în condițiile în care ultimul trimestru a fost foarte slab, cu o contracție de 0,5% a produsului intern brut față de precedentul. (Profit.ro)

2. România este una din doar patru state membre UE care au raportat un declin al economiei în trimestrul patru al anului 2021, conform datelor Eurostat. Germania, Austria și Letonia sunt celelalte țări în care produsul intern brut a scăzut, în timp ce Ungaria, Spania și Polonia au înregistrat creșteri ale PIB-ului. (Digi24)

3. Impunerea măștii de protecție este neconstituțională. Decizia a fost luată marți de către Curtea Constituțională, care spune că Ordonanța de guvern ce reglementează măsurile luate în contextul pandemiei, între care obligativitatea purtării măştii în unele spaţiile publice și telemunca, este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă. Consecința ar putea fi anularea de către instanțe a amenzilor date începând din noiembrie 2020 și care nu au fost plătite. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Elon Musk a raportat că a donat, în noiembrie, acțiuni Tesla în valoare de aproape $6 miliarde de dolari. Donația l-a ajutat pe Musk să reducă din taxele pe care trebuie să le plătească fiscului american, estimate la $10 miliarde pentru finalul de an. (Bloomberg)

4. Liderul PNL Florin Cîţu a declarat, marţi, despre un acord în coaliţie privind reducerea TVA la la 5% în energie, că nu s-a discutat acest lucru şi că este un fake news. „Singurul lucru pe care l-am spus a fost despre un TVA generalizat”. (News.ro)

5. Rata de incidență COVID în București a scăzut la 37,74 cazuri la mia de locuitori în 14 zile, potrivit datelor publicate marți de Direcția de Sănătate Publică. Este pentru prima oară de la finalul lunii decembrie când scade. (G4Media)

6. Ministerul rus al Apărării a anunţat că o parte a trupelor desfăşurate la frontiera cu Ucraina au finalizat exerciţiile militare şi încep să se retragă. „Unităţile din regiunile militare din sud şi vest se vor întoarce astăzi în garnizoane, pe cale feroviară şi rutieră, după ce şi-au dus la îndeplinire sarcinile”, a declarat Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova (News.ro). Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat marți o rezoluție asupra recunoaşterii republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, pe care o vor trimite direct către președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui anunț publicat pe site-ul oficial al legislativului de la Moscova. (Digi24)

7. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al afacerilor externe, Maria Zaharova, a criticat marți puterile occidentale susținând că propaganda Vestului a fost spulberată fără a se trage un singur foc. „15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca ziua în care propaganda de război a Occidentului a eșuat. Au fost compromiși și distruși fără să fie tras un singur foc.” (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: În Australia se pregătește testarea pe oameni a unui așa-numit ochi bionic, după ce testele pe oi au arătat că nu există riscul unor afecțiuni adverse în urma folosirii acestuia. Conectat wireless la o pereche de ochelari, Phoenix 99 stimulează celulele funcționale ale retinei și le ignoră pe cele defecte, având potențialul de a ajuta oamenii orbi să vadă. (BBC)

8. Statul italian a cheltuit în anul 2020 pentru pensii cu 1,1 miliarde de euro mai puţin faţă de anul anterior, ca urmare a excesului de mortalitate generat de pandemia COVID-19, a anunţat marţi institutul italian însărcinat cu securitatea socială. (G4Media)

9. Democrata Alexandria Ocasio-Cortez, membră a Congresului american, consideră că presiunea pusă de republicani asupra sistemelor politice este atât de mare încât există „un risc foarte real” ca democrația să înceteze să mai existe în SUA în următorii 10 ani. (TheGuardian)

10. Germanii de la Volocopter vor ca taxiurile zburătoare pe care le dezvoltă să zboare în Singapore, în cel mult doi ani. Compania plănuiește să opereze între 10 și 20 de aparate de zbor, care să facă legătura cu destinații din Indonezia și Malaezia. În același timp, Volocopter încearcă să obțină licență de zbor și pentru Europa. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Tensiuni in Orientul Mijlociu după ce Iranul a doborât o dronă spion americană – Cronica serii
Cronica serii – Iohannis respinge, pentru a treia oară, nominalizările PSD-ului la Dezvoltare și Transporturi

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău