Ministrul de Externe al Ungariei: “Klaus Iohannis este un politician extremist antimaghiar” – Cronica diminețiI

1. Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, afirmă, într-o postare pe Facebook, că preşedintele României, Klaus Iohannis, „este un politician extremist antimaghiar”, acuzându-l că „implică în mod constant Ungaria şi guvernul maghiar în campania electorală din România”. În replică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că „respinge ca inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la şeful statului român”. (News.ro)

2. România este conectată bine cu zona euro și cu alte țări, iar evoluția economică va fi similară cu cea din 2009 sau poate puțin mai rău, este de părere Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Datoria publică a Marii Britanii în luna mai a depășit pentru prima oară în ultimele aproape șase decenii valoarea PIB-ului, atingând nivelul de £1,95 trilioane. (Financial Times)

3. Brazilia a înregistrat în ultimele 24 de ore 54771 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Este cel mai mare număr zilnic înregistrat în vreo țară de la declanșarea epidemiei.

4. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, vineri, după o vizită pe şantierul lotului 2, Cristian – Predeal, al Autostrăzii Comarnic-Braşov, că lucrările vor finalizate pe porţiunea respectivă şi tronsonul va fi dat în trafic în luna noiembrie a acestui an, mai devreme faţă de graficul asumat prin contract, adică august 2021. (News.ro)

5. Cotațiile petrolului se îndreaptă spre un avans săptămânal de peste 10%, în contextul reluării graduale a activității economice și al optimismului privind reducerile de producție ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliaților. (Profit.ro)

Promo: Mercedes-Benz Vito Furgon si Tourer, Sprinter 3,5t si 5t, Clasa V si Clasa X din stoc cu rate de leasing gratuite 4 luni, asigurare CASCO gratuita 6 luni si pachetul de 6 revizii cu 25% discount, pana la 30 septembrie. Oferta este supusa unor termene si conditii si este valabila prin Mercedes-Benz Leasing IFN S.A. Detalii la partenerii autorizati.

6. Patru foști directori ai băncii chineze ICBC din Spania și-au recunoscut vinovăția după ce au fost acuzați de spălarea a zeci de milioane de euro din fonduri ilicite, cele mai multe provenind de la grupurile chineze de crima organizată. ICBC este cea mai mare bancă din China deținută de stat. (Link)

Una din Cronica Externă: Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că Moscova trebuie să aprobe orice acord de pace între Kosovo și Serbia. Liderii celor două state balcanice sunt așteptați pentru o întâlnire la Casa Albă în cursul săptămânii viitoare. (Link)

7. Statul american Tennessee a adoptat una dintre cele mai dure legi anti avort interzicând întreruperea de sarcină după detectarea bătăilor inimii, la aproximativ șase săptămâni. Multe femei au nevoie de o perioadă mai lungă pentru a realiza că sunt însărcinate. (Reuters)

8. Departamentul de Justiție al guvernului american l-a concediat pe procurorul din Manhattan, Geoffrey S. Berman, cel care a obținut condamnarea lui Michael Cohen, fostul avocat al președintelui Trump. Berman îl investiga pe actualul avocat al președintelui, Rudolph W. Giuliani. (NYTimes)

9. Daimler, compania care deține Mercedes-Benz, a anunțat că a decis de comun acord cu BMW să oprească, pentru moment, cooperarea pentru dezvoltarea de mașini autonome, dar a precizat că parteneriatul ar putea fi reluat oricând în viitor. Cele două companii au decis să-și continue pe cont propriu cercetările și dezvoltarea de vehicule autonome. (Profit.ro)

Una din Cronica de Divertisment: Teatrul Național din București găzduiește pe Amfiteatrul în aer liber mai multe piese de teatru. Sâmbătă, 20 iunie, de la ora 21:00, are loc piesa “Vivien Leigh – ultima conferință de presă”, în timp ce duminică, 21 iunie, de la 21:30, este programat spectacolul “AfterHours” în regia lui Radu Iacoban. La jumătatea săptămânii, miercuri (24 iunie) și joi (25 iunie), cu începere de la ora 21:00, spectatorii vor putea urmări piesa “Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu. Prețul unui bilet este de 50 de lei, iar numărul de locuri este limitat la 60 pentru fiecare spectacol. (Teatrul Național)

10. O statuie a lui George Washington din Portland, Oregon, a fost dată jos de către protestatari joi noapte, în ajunul zilei în care se marchează 155 de la abolirea sclaviei. Primul președinte al SUA a fost proprietar de sclavi. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Rezultatele ultimului sondaj realizat de FoxNews:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Dragnea atacă din nou multinaționalele și sistemul bancar
Comisia Europeană vrea să le permită guvernelor naţionale să pompeze în economie cât de mulţi bani este nevoie pentru a depăși criza – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău