Ministrul de Interne: Analizăm o relaxare a restricţiilor pentru persoanele peste 65 de ani – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că autorităţile vor lua o decizie privind reluarea cursurilor în şcoli, grădiniţe şi universităţi numai după o consultare cu specialiştii din domeniul sanitar şi spune că aceasta va avea la bază în primul rând grija pentru sănătatea preşcolarilor, elevilor şi studenţilor. Anisie afirmă că există două scenarii: unul conform căruia anul şcolar ar urma să se termine aşa cum a fost programat iniţial, iar al doilea care prevede prelungirea cu o săptămână a anului şcolar 2019-2020. (News.ro)

2. La finalul lunii ianuarie, la câteva zile după ce în SUA a fost anunțat primul caz de infectare cu noul virus, secretarul Departamentului pentru Sănătate l-a numit la șefia comisiei care va gestiona Covid-19 pe cel mai apropiat colaborator al său care avea experiență în creșterea câinilor. (Reuters)

3. Toate firmele care achită impozitul pe profit în termenele stabilite, respectiv până la 25 iulie, pentru trimestrul al II-lea, și până la 25 octombrie 2020, pentru trimestrul al III-lea, vor beneficia de o bonificație de 10%. Bonificația se va aplica în același procent pentru plata la termen a impozitului pe venitul microîntreprinderilor. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Central Europe Media Enterprises (CME), proprietarul Pro TV, a anunţat venituri nete de $143,8 milioane în primul trimestru al acestui an, în scădere cu 2% la curs valutar real. Veniturile nete din România au urcat în schimb cu 1,8%, la $39,5 milioane. (News.ro)

4. Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat aseară că are în analiză o relaxare a restricţiilor pentru persoanele peste 65 de ani, iar intervalul orar în care acestea pot merge la cumpărături va fi mutat mai de dimineaţă. (Hotnews)

5. Suedia a mers împotriva curentului şi a limitat activităţile publice cât mai puţin posibil în timpul pandemiei de coronavirus, spre deosebire de statele vecine care au închis graniţele, şcolile şi activităţile economice. Epidemiologul şef al Agenţiei pentru Sănătate Publică, dr. Anders Tegnell, a declarat că locuitorii din Stockholm ar putea ajunge la “imunitate de turmă” (60% din populație) în următoarele câteva săptămâni. (News.ro)

6. Franța le-a cerut celor de la Apple să elimine restricția care împiedică posesorii de iPhone-uri să aibă activat Bluetooth-ul în background astfel încât să poată fi transferate date de pe telefon. Francezii au motivat că această restricție îi împiedică să dezvolte mai repede o aplicație pentru urmărirea și alertarea infecțiilor cu Covid-19. Apple a limitat din motive de intimitate și securitate activarea. (Bloomberg)

Una din Cronica Externă: Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe a aduce producția de medicamente și ingrediente farmaceutice înapoi în Europa pentru a evita viitoare lipsuri, astfel cum s-a întâmplat în timpul crizei COVID-19, a declarat marți, 21 aprilie, șefa comisiei de sănătate Stella Kyriakides. Ea a spus în fața parlamentarilor europeni că liderii UE vor include această propunere în strategia farmaceutică care se așteaptă a fi lansată la finalul acestui an. (Euractiv)

7. Poluarea măsurată în 7 orașe mari din lume a scăzut, în ultima perioadă, cel mai puțin cu 9% în Londra, iar cel mai mult cu la 60% în Delhi. (Bloomberg)

8. Șeful republicanilor din Senatul american, Mitch McConnell, a declarat că partidul va recomanda statelor americane să-și declare insolvența nesusținând alocarea de noi fonduri de la buget pentru criza generată de pandemie. (Reuters)

9. Turiştii care vor călători în Grecia vor avea nevoie de un ”paşaport de sănătate”, care să ateste că nu au coronavirus, a declarat ministrul elen al Turismului, Haris Theocharis. (News.ro)

10. Conform unei analize realizate de Startup Genome, la nivel mondial, 41% dintre startupuri mai au resurse financiare pentru a acoperi costurile pe 3 luni. (Venturebeat)

Fotografia dimineții vine din Phoenix, Arizona, unde cadrele medicale s-au postat în fața celor care protestau împotriva măsurilor de izolare:

Ți-ar mai putea plăcea
Valeriu Gheorghiţă: La varianta Delta, încărcătura virală e și de 1000 de ori mai mare decât la infecţia cu varianta iniţială. Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital – Cronica dimineții
László Tőkés i-a cerut premierului ungar Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău