Ministrul Educaţiei a anunţat că 77,5% dintre elevi nu doresc să se vaccineze – Cronica serii

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri, că, după centralizarea a 290.000 de chestionare completate de părinţii elevilor care ar putea fi vaccinaţi, 77,5% dintre aceştia au răspuns cu ”Nu”. ”Este o realitatea tristă”, a transmis ministrul (News.ro). Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri, că 13.000 de elevi au fost infectaţi cu virusul Sars-COV-2, iar peste 11.000 de clase au activitatea suspendată. (News.ro)

2. Banca Mondială anunță că creșterea economiei României va accelera, în medie, cu un punct procentual pe an între 2021 și 2026, în scenariul în care autoritățile vor reuși să atragă toate fondurile puse la dispoziție prin Planul de redresare și reziliență (PNRR). Banca avertizează că absorbția fondurilor europene este vitală pentru o redresare economică sustenabilă. (Profit.ro)

3. Economia românească ar urma să înregistreze în acest an un avans de 7,3%, după o contracție de 3,9% în 2020, pentru ca în 2022 creșterea economică să se situeze la 4,1%, conform celei mai recente Actualizări Economice Regionale a Băncii Mondiale. Comparativ, în ianuarie 2021, Banca Mondială prognoza că economia românească se va contracta cu 5% în 2020, dar va înregistra o relansare de 3,5% în 2021 și de 4,1% în 2022. (Profit.ro)

4. În ultima săptămână, 73,7% din cazurile confirmate de COVID-19 au fost înregistrate la persoane nevaccinate, conform Institutului Național de Sănătate Publică. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Vânzările de apartamente din Manhattan, cea mai scumpă zonă din New York City, au atins un record în al treilea trimestru. Tranzacțiile închise au totalizat 4.523, cele mai multe, la nivelul unui trimestru din 1989 până în prezent. Prețul mediu a crescut cu 1,4%, comparativ cu trimestrul similar din 2020, până la $1,12 milioane. (Bloomberg)

5. Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns, întrebat fiind, în Slovenia, dacă vede posibilă refacerea coaliţiei de guvernare cu USR, că este greu să negociezi cu un partid care a votat să îşi dea jos propriul guvern. Klaus Iohannis a arătat că, atunci când se formează un Guvern, persoana desemnată trebuie să caute să facă o majoritate în Parlament. (News.ro)

6. PSD solicită convocarea, la începutul săptămânii viitoare, a unei şedinţe a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului la care să participe ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi preşedinţii comisiilor parlamentare de sănătate, pentru a găsi soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital, a anunţat Alexandru Rafila. Unitățile sanitare publice din țară suspendă, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19. (Digi24)

7. Purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise, în localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 este peste 6 la mia de locuitori, conform ordinului semnat de miniştrii Sănătăţii şi Afacerilor Interne, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Facebook s-a conformat cererilor guvernului din Rusia și a eliminat conținutul considerat de acesta ilegal. Chiar și așa, autoritatea în materie, Roskomnadzor, spune că Facebook s-a mișcat încet și cere amendarea companiei americane cu între 5% și 10% din cifra de afaceri. (Reuters)

8. România vinde 436.000 de doze de vaccin Pfizer către Coreea de Sud, a anunțat astăzi Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. (Hotnews)

9. Deputatul PNL Violeta Alexandru solicită, într-o postare pe Facebook, ca toţi membrii PNL să fie consultaţi cu privire la direcţia în care partidul va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, pentru formarea unui nou Guvern, şi să decidă dacă doresc continuarea coaliţiei cu USR, sau o colaborare cu PSD. (News.ro)

10. În SUA, aproximativ 840.000 de copii cu vârsta de până în 4 ani s-au îmbolnăvit de Covid-19 până acum, conform statisticilor prezentate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Austria îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie – Cronica serii
Alegerile prezidențiale din SUA depind de rezultatele din şapte state – Cronica serii