Ministrul Energiei: România este dependentă de gazul rusesc – Cronica dimineții

1. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România este dependentă de gazul rusesc, chiar dacă suntem al doilea mare producător de gaz din UE. Pe timp de iarnă, România trebuie să importe 20-25% din necesar, iar infrastructura din zonă ne face dependenţi de gazul rusesc. (Hotnews)

2. Guvernul a adoptat joi o hotărâre prin care prelungește starea de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022 pentru încă 30 de zile, potrivit unui comunicat al executivului. Hotărârea de guvern impune și obligativitatea purtării măștii de protecție, doar de tip medical sau FFP 2, atât în interior, cât și în exterior. (G4Media)

3. Aproape un sfert dintre tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani la nivel mondial, însemnând circa 325 milioane de persoane, și-au pierdut locurile de muncă sau au veniturile diminuate din cauza pandemiei. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Google și Volvo au semnat un parteneriat, în urma căruia sistemul Google Home va fi integrat în unele dintre mașinile producătorului auto. Folosind comenzi vocale, șoferii vor putea realiza anumite operațiuni via Google Assistant, precum pornirea și oprirea mașinii, reglarea temperaturii sau obținerea anumitor informații tehnice. (TechCrunch)

4. Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut cu 28,1% în 2021, la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Speranțe pentru revenirea la condiții de piață mai stabile anul acesta sunt modeste, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). (Profit.ro)

5. Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că imunizarea copiilor din grupa 5-11 ani va începe după recepţionarea dozelor necesare, cel mai probabil în a doua jumătate a lunii ianuarie. (News.ro)

6. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat că în 2022 nu va exista o taxă auto sau o taxă de primă înmatriculare, precizând că de câteva săptămâni se lucrează la eficientizarea programului Rabla. (News.ro)

7. Cazurile la nivel global de COVID-19 au crescut cu 70% în ultima săptămână, însă numărul deceselor provocate de boală au scăzut cu 10% în această perioadă, potrivit raportului epidemiologic publicat joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). (Digi24)

Din Cronica de Turism: O turistă din România povestește în detaliu cum a petrecut două săptămâni în vacanță în Brazilia, inclusiv despre alegerea zborurilor, măsurile de siguranță, alegerea punctelor de atracție, selectarea cazărilor, dar și detalii despre gastronomia locală și prețuri. (Travelator)

8. Populaţia Bulgariei s-a redus cu 11,5% în ultimul deceniu, când s-a consemnat cel mai mare declin demografic observat după regimul comunist. Bulgaria, ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană, numără în prezent 6,25 milioane de locuitori, comparativ cu 7,35 milioane în 2011. Acest declin puternic este cauzat de rata de mortalitate cea mai ridicată din UE pe fond de netă îmbătrânire demografică, dar şi de numeroasele plecări în străinătate, mai ales în rândul tinerilor activi. (Digi24)

9. Premierul britanic Boris Johnson a fost acuzat de corupție după ce s-a dovedit că a căutat fonduri pentru renovarea apartamentului său de la un donator conservator, promițând în același timp că va lua în considerare planurile pentru o „expoziție grozavă”. Joi, Johnson a fost forțat să își ceară scuze „umile și sincere” pentru că textele nu au fost date consilierului său independent de etică în timpul unei anchete inițiale în primăvara anului trecut. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 20 WTA şi cap de serie numărul 2, a învins-o, joi, cu scorul de 6-2, 6-1, pe Elena-Gabriela Ruse, locul 87 WTA, în optimile de finală ale turneului de categorie WTA 250 Melbourne Summer Set 1. Halep va evolua în sferturi, vineri, nu înainte de 03.30, cu Viktorija Golubic din Elveţia, locul 43 WTA. News.ro

10. Senatorul UDMR Laszlo Attila a declarat, joi, la emisiunea Talk News de la Profit TV, întrebat cum comentează faptul că s-a renunţat la certificatul verde în urma unei discuţii a liderilor coaliţiei la Palatul Cotroceni, că „nu crede că este treaba domnului preşedinte, cu pregătitrea domniei sale, să ia astfel de decizii, pentru că este o problemă de sănătate publică”. El a arătat că este medic şi crede că trebuie să faci tot posibilul să nu pierzi vieţi omeneşti, mai ales când îţi stau la dispoziţie măsuri de prevenţie. (G4Media)

Fotografia dimineții – Un grec credincios sărută crucea din lemn aruncată în apa mării, lângă Atena, de Bobotează. Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână cu teste de salivă – Cronica dimineții
Evaluarea Națională 2023 va începe luni, cu proba la Limba și literatura română – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău