Ministrul Finanţelor: România a avut creştere economică în primul trimestru – Cronica dimineții

1. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că Guvernul a luat o serie de măsuri care au frânat căderea economiei, iar România este, poate, singura ţară din UE cu creştere economică în primul trimestru, cifrele urmând a fi publicate în câteva zile (News.ro). Analiștii Erste Group Research confirmă, într-un raport, declarația lui Cîțu, estimând la 2,1% cresterea produsului intern brut, raportat la primul trimestru din 2019. (Profit.ro)

2. Ministrul Sănătății a declarat că numărul de îmbolnăviri din țara noastra este in faza de platou și se speră ca de săptămâna viitoare numărul îmbolnăvirilor să scadă. Acesta a reiterat că după 15 mai vom putea circula în localitate fără declarație pe proprie răspundere, dar că pentru a călători în afara localității trebuie să se facă dovada unui motiv bine întemeiat. (Hotnews)

3. Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 817 milioane de lei de la bănci prin obligațiuni scadente în 5 ani la un randament în scădere, pe fondul unui interes ridicat din partea investitorilor. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Gigantul american Amazon este interesat să preia AMC Entertainment Holding, cel mai mare operator de cinematografe din lume, reprezentanții celor două companii purtând recent discuții despre o eventuală achiziție. (Profit.ro)

4. Nivelul ajutoarelor acordate de guverne și băncile centrale economiilor afectate de pandemie a ajuns la $15000 miliarde. Suma reprezintă 17% din cât a produs economia mondială anul trecut, $87000 miliarde. (Reuters)

5. Prețul petrolului a crescut, depășind $30 per baril, după ce Arabia Saudită a anunțat că va reduce producția, din iunie, cu încă un milion de barili pe zi. În total, producția regatului va scădea cu 7,5 milioane de barili pe zi, de luna viitoare, cu 40% mai puțin decât producția la nivelul lunii aprilie. (Reuters)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Prin 2Performant magazinele sunt promovate la Cost Pe Vânzare de mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate și 14 milioane de euro comisioane plătite către afiliați. Marketingul afiliat e mai simplu decât crezi, începe aici: https://ro.2performant.com

6. Liderul senatorilor republicani din senatul american, Mitch McConnell, vrea să le permită celor de la FBI, printr-un amendament la PATRIOT Act, să urmărească fără mandat istoricul navigării pe internet și al căutărilor pentru cetățenii americani. (TheDailyBeast)

7. Elon Musk a anunțat redeschiderea fabricii din California, încălcând prevederile impuse de stat în privința măsurilor de izolare. Musk a declarat că dacă cineva trebuie arestat pentru asta, el trebuie să fie acela. În weekend Tesla a dat în judecată autoritățile locale, cerând redeschiderea fabricii. (BusinessInsider)

8. Casa Albă le-a cerut tuturor angajaţilor să poarte măşti sau să îşi acopere faţa atunci când intră în aripa de vest a clădirii, unde se află Biroul Oval. Noua măsură de precauţie a fost luată la două zile după ce doi angajaţi apropiaţi preşedintelui Donald Trump şi vicepreşedintelui Mike Pence au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Trei state arabe, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Kuwait au solicitat în mod activ cooperarea cu sistemul de sănătate israelian pentru instalarea unor echipamente medicale avansate pentru confruntarea cu pandemia coronavirus. (TimesofIsrael)

9. Fragmentele de oase, descoperite într-o peșteră din Bulgaria și datând de acum 45.000 de ani, aparțin Homo sapiens, au relevat analizele. Descoperirea arată că Homo sapiens a ajuns în Europa mai devreme decât se credea până acum. (Reuters)

10. Autoritățile din Țara Galilor au anunțat că restricțiile de călătorie rămân în vigoare, iar cei care vin din Anglia, unde parte din măsuri au fost ridicate, riscă să fie amendați. Țara Galilor face parte din Marea Britanie, alături de Anglia, Scoția și Irlanda de Nord. (BBC)

Fotografia dimineții nu cred că are nevoie de vreo descriere:

Ți-ar mai putea plăcea
Zelenski: Afirmațiile lui Donald Trump că ar putea opri războiul în 24 de ore sunt „foarte periculoase” – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Statele Unite se împrumută la costuri mai mari decât China