Ministrul Finanţelor: Săptămâna aceasta coaliţia va ieşi cu decizia privind modificarea Codului Fiscal – Cronica serii

1. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că săptămâna aceasta coaliţia va ieşi cu decizia privind modificarea Codului Fiscal. El a confirmat că în discuţii, este vorba foarte mult de ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate, două domenii unde e nevoie de investiţii masive. Ministrul spune că acest pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB. (News.ro)

2. Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat, marţi, că sunt şanse mici să fie introdusă taxa de solidaritate pentru că în coaliţia de guvernare nu s-a luat o decizie în privinţa acesteia (G4Media). Vicepremierul Kelemen Hunor spune că nu au fost încă discuții nici în coaliţia de guvernare, nici în Guvern despre plafonarea preţului sau reducerea accizei la carburant. (Digi24)

3. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune că sunt în jur de 320 de mari companii în România cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro, iar acestea plătesc în medie cam 0,8% impozit pe profit, mai puțin decât plătesc microîntreprinderile. (Profit.ro)

4. Deputaţii USR vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. O decizie în acest sens a fost luată în şedinţa de astăzi a Biroului Naţional al USR. (News.ro)

Din Cronica de Business: Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan, crede că barilul de petrol ar putea să ajungă până la prețul record de $175 anul acesta. Energy Aspects, o firmă de consultanță, estimează că avem de-a face cu probabil, cea mai mare creștere a prețului petrolului „care a existat vreodată”. (FT)

5. Numărul mediu de pensionari a fost, în trimestrul I 2022, de 5.024.000 persoane, în scădere cu 34.000 persoane faţă de trimestrul precedent, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Pensia medie lunară a fost de 1.846 lei, în creṣtere cu 9,9% faṭă de trimestrul precedent. (News.ro)

6. 66,5% dintre români declară că nu au nici un fel de economii. Dintre cei care eu reușit să pună bani de-o parte, cei mai mulți (77,6%) au economii de-o viață sub 10 000 de euro, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank. La polul opus, economii de peste 20 000 de euro reușesc să aibă doar 9,8% dintre respondenți.

7. 11 parlamentari, din cei 80 de parlamentari USR, vor demisiona din partid și se vor înscrie în viitorul partid fondat de Dacian Cioloș, au declarat surse politice. Demisiile vor veni treptat, nu toate deodată. Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a confirmat marți, într-o declarație de presă, că ”sunt câțiva colegi care nu mai doresc să continue, sunt puțini relativ la cei 80 de parlamentari USR”. (G4Media)

8. Preşedintele democrat Joe Biden intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat peste doi ani, a afirmat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Biden va împlini 80 de ani în noiembrie. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Serviciul de livrări cu drona al Amazon va fi lansat anul acesta în Lockeford, California, unde va deservi în jur de 3.000 de clienți. Un reprezentant Amazon se va deplasa la domiciliul clientului înainte, pentru a stabili împreună un loc de livrare. Clientul va primi un marker pe care-l va plasa în locul stabilit pentru ca drona să identifice locul unde trebuie să lase pachetul. (Axios)

9. Disney+ este disponibil în România începând de astăzi și, după perioada promoțională în care un abonament anual a putut fi achiziționat cu 240 de lei, serviciul de streaming intră la tariful normal. Un abonament lunar va costa 30 de lei pe lună sau 300 de lei pe an, a doua variantă fiind mai avantajoasă pentru cei care sunt siguri că vor să rămână abonați pe 12 luni. (Profit.ro)

10. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat, marţi, referindu-se la geamandurile cu cruce roşie distribuite pe litoral, că „ideea este ucisă” şi că „s-a terminat”. Întrebat la Palatul Parlamentului cine a venit cu ideea geamandurilor care au stârnit dezbateri în ultima vreme, Arafat a spus, extrem de supărat: „Pe nişte geamanduri care au fost cinci la număr, puse undeva. Care este problema? De ce faceţi un subiect care este fără obiect. Ideea e ucisă şi s-a terminat. Gata!”. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
România va împrumuta 800 de milioane de euro de la Comisia Europeană la o dobândă negativă – Cronica serii
Iohannis: Rotația premierilor trebuie să se desfăşoare rapid, corect, pe scurt, “sticlă” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău