Ministrul Fondurilor Europene: Este o perioadă în care toată lumea îşi face griji de felul în care îşi va asigura plata utilităţilor şi va avea fondurile necesare pentru hrană – Cronica dimineții

1. Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 600 de miliarde de lei în luna aprilie. Creșterea datoriei publice vine în contextul în care Guvernul a împrumutat în ultimii ani sume mari pentru a finanța deficitul bugetar. (Profit.ro)

2. Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat că perioada pe care românii o traversează nu este una prielnică investiţiilor şi nici realizării de economii, el arătând că este „o perioadă în care toată lumea îşi face griji de felul în care îşi va asigura plata utilităţilor şi va avea fondurile necesare pentru hrană şi pentru asigurarea existenţei de zi cu zi”. (News.ro)

3. Preşedintele Emmanuel Macron a acordat un interviu pentru TF1, după ce a revenit de la Kiev, în care a spus că Ucraina trebuie ajutată în invazia cu Rusia, care va fi de durată. Întrebat dacă nu trebuie făcute concesii cu Rusia, Macron a răspuns: „Decide Ucraina. Datoria noastră este să fim de partea valorilor noastre, a dreptului internaţional. Trebuie să ajutăm Ucraina să reziste într-un război care va dura, dar nu putem decide pentru Ucraina. La un moment dat va avea loc o victorie militară sau o negociere, dar apoi concesiile în ceea ce priveşte teritoriul sunt la latitudinea Ucrainei.” (News.ro)

4. Măsura administrativă a conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii, respectiv 24 de ore, a decis Curtea Constituţională, după ce a fost sesizată de Avocatul Poporului. Statul urmează să reglementeze un termen limită, care să permită înlăturarea unei eventuale încălcări a libertăţii individuale. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Reprezentanții companiei low-cost Ryanair au anunțat că prețurile biletelor de avion pentru lunile iulie, august și septembrie vor fi cu până la 9% mai mari comparativ cu vara lui 2019, ultimul an pre-pandemic. Compania vrea să achiziționeze avioane noi de la Boeing, însă pentru moment negocierile sunt blocate. (Yahoo! Finance)

5. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu la un post rusesc că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”, spunând în același timp că Moldova încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene. (Digi24)

6. Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, numărul avorturilor din SUA a crescut, în 2020. Una din cinci sarcini a fost întreruptă, iar numărul total a crescut la 930.160, de la 862.320, câte au fost în 2017. (NYTimes)

7. Aeroportul Schiphol din Amsterdam va limita numărul de pasageri pe care i-ar putea gestiona în timpul verii, la 70.000 pe zi, invocând cererea puternică și lipsa personalului de securitate. Decizia va duce la anularea de zboruri. (Hotnews)

8. Un val puternic de căldură a lovit vestul Europei, vârfurile de temperatură urmând a fi atinse în acest weekend. În ultimele zile, temperaturile din Spania și Franța au depășit constant 40 de grade Celsius, în Catalonia înregistrându-se, joi, 43,1 grade. (WashingtonPost)

Din Cronica Sportivă: Echipa feminină de tenis a României va întâlni Ungaria, în Play-off-ul Billie Jean King Cup, conform tragerii la sorţi de joi.

9. Trecerea prin boală și trei doze de vaccin de tip mARN (Pfizer sau Moderna) oferă cea mai bună protecție împotriva variantei Omicron a coronavirusului, relevă un amplu studiu, realizat pe un milion de persoane din Qatar. (Link)

10. HBO lucrează la o continuare a serialului Game of Thrones, centrată pe personajul Jon Snow. Kit Harington ar urma să-l interpreteze pe Snow, la fel ca în seria originală. (HollywoodReporter)

Fotografia dimineții – Cancelarul Germaniei, președintele Franței, președintele Ucrainei, premierul Italiei și președintele României, ieri, la Kiev:

Ți-ar mai putea plăcea
România a fost cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei în 2023 – Cronica dimineții
Susținătorii lui Ludovic Orban: PNL nu doreşte un USL 2.0 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău