Ministrul Sănătăţii: Elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat aseară că elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu, iar această regulă ar trebui introdusă “poate de către cei care pregătesc acest moment”. (G4Media)

2. Lista judeţelor unde sunt instituite restricţii orare de funcţionare pentru terase, cluburi, baruri, săli de jocuri de noroc a fost extinsă, în urma unei decizii de luni a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, a fost actualizată lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, persoanele sosite de acolo urmând să stea în carantină. De asemenea, vor sta în carantină cei care ajung în România din şase regiuni ale Spaniei. (News.ro)

3. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că propunerea de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură depusă ieri împotriva Guvernului Orban va trece, este un fost membru al Partidului Social-Democrat. El a infirmat că ar fi vorba despre Vasile Dâncu, Sorin Grindeanu sau George Maior. Ciolacu a calificat guvernul Orban drept ”cel mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”. (News.ro)

Una din Cronica de Business: ING Bank România a raportat un profit net în scădere cu 17%, la 320 de milioane de lei, la jumătatea anului în comparație cu aceeași perioadă din 2019, pe fondul creșterii costului de risc ca urmare a impactului actualei crize.  (Profit.ro)

4. Din noiembrie anul trecut până la finalul lunii iulie, guvernul PNL a împrumutat aproape 22 de miliarde de euro, aproximativ 10% din PIB. (Newsweek)

5. Preşedintele american Donald Trump a declarat că va accepta candidatura republicană pentru un al doilea mandat în timpul unui discurs în direct de la Casa Albă, săptămâna viitoare. (Hotnews)

6. Cercetătorii estimează că, pentru prima oară în ultimii 130.000 de ani, în vara lui 2035 vom avea gheață în zona Arctică pe o suprafață mai mică de 1 milion de km pătrați. Recordul negativ de până acum a fost în 2012, când s-au înregistrat 3,4 milioane de km pătrați acoperiți de gheață. (Bloomberg)

7. Guvernul grec ar fi expulzat in secret peste 1.000 de refugiati, din martie până în prezent, majoritatea fiind abandonati in barci gonflabile sau plute. (NYTimes)

Una din Cronica Externă: Președintele Belarus, Aleksandr Lukashenko, a declarat luni că este dispus să ofere puterea, după un referendum, într-o tentativă de negociere menită să calmeze masele de protestatari și grevele muncitorilor. Protestele masive sunt cea mai mare provocare a celor 26 de ani la conducerea țării, Lukashenko admițând că ”nu este un sfânt”. (Reuters)

8. Guvernul american a adoptat o legislație care va permite forarea pentru petrol și gaze pe suprafața de 7,7 milioane de hectare a parcului “Arctic Național Wildlife Refuge” din Alaska. În ultimele decenii o astfel de activitate a fost interzisă în zonă. (Reuters)

9. Elon Musk a devenit în această noapte al patrulea miliardar al lumii, după ce averea sa a crescut ieri cu $7,8 miliarde în urma creșterii cu 11% a acțiunilor Tesla. (Bloomberg)

10. Inter Milano s-a calificat în finala Europe League, după ce a învins, cu 5-0, Şahtior Doneţk. În finala de vineri, Inter Milano va întâlni FC Sevilla. (Rezumat video pe LookSport)

Fotografia dimineții – Un măgar stă priponit lângă ceea ce a mai rămas din pădurea amazoniană din Pará, Brazilia, după un incendiu. Carl de Souza/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
USR aprobă azi lista si programul guvernului Cioloș – Cronica dimineții
Amenzi pentru firmele unde angajații lucrează peste program, fără plată – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău