Mircea Geoană: România este mai inegal dezvoltată decât înainte de integrarea europeană – Cronica serii

1. Ministrul Finanţelor a declarat joi, la Antena 3, despre planul de reducere a cheltuielilor discutat în coaliţie, că nu există o gaură de 20 de miliarde de lei la buget dar că este adevărat că trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituţiilor statului, ANAF şi Vamă, de peste 4 miliarde de lei. (News.ro)

2. România este mai inegal dezvoltată decât înainte de integrarea europeană, în prezent existând „un cataclism demografic”, a declarat, joi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, referindu-se la cele aproximativ cinci milioane de români care au părăsit ţara. (Digi24)

3. Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul IV 2022, în termeni nominali, 6.634 lei pe o gospodărie şi 2.648 lei pe persoană, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). Cheltuielile totale au fost de 5.842 lei. (News.ro)

4. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, în luna februarie, a scăzut atât ca serie brută cu 2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,6%, comparativ cu luna precedentă. (Profit.ro)

5. Într-o declarație pentru ziarul austriac Kurier, ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, îi răspunde cancelarului german Olaf Scholz în legătură cu aderarea României la spațiul Schengen în acest an. „Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc. Libertatea de circulație în Uniunea Europeană va fi posibilă doar în cazul unei protecții robuste a granițelor exterioare”. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Numărul de nopți petrecute de turiști în Uniunea Europeană a depășit în 2022 valorile din 2019, ultimul an pre-pandemic. În total, europenii au petrecut 547 de milioane de nopți de cazare în 2022, cu 7% mai multe decât în 2019 și cu 50% mai multe decât în 2021. Datele se bazează pe nopțile rezervate pe platformele Booking, Airbnb, Expedia și TripAdvisor. (Eurostat)

6. Grecia (minus 6,2 miliarde de euro), Franța (minus 6,7 miliarde de euro) și România (minus 5,9 miliarde de euro) au fost țările UE cu cel mai mare deficit în trimestrul 4 al anului trecut. Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 10,5 miliarde de euro (0,3% din PIB) în respectiva perioadă. (Profit.ro)

7. Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi chinez Xi Jinping au îndeamnat la negocieri de pace, pentru a pune capăt Războiului rus în Ucraina, şi au respins orice recurs la arma nucleară. Este necesară ”o reluare a negocierilor cât mai repede în vederea construirii unei păci durabile”, a pledat şeful statului francez. (News.ro)

8. Rezervele valutare ale Ucrainei au urcat, la începutul lunii aprilie, până la $31,9 miliarde, cea mai ridicată valoare din ultimii 11 ani, graţie ajutoarelor din străinătate, cererii mai mici pentru valută şi plăţilor moderate în contul datoriei guvernamentale, a anunţat joi Banca Naţională a Ucrainei. (Hotnews)

9. Va fi „dificil” de confirmat cine s-a aflat în spatele atacurilor de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, au declarat autoritățile suedeze care investighează incidentul. Într-o declarație dată joi, Mats Ljungqvist, procurorul care conduce ancheta suedeză, a declarat că echipa sa speră „să poată confirma cine a comis această crimă”, dar că circumstanțele sunt „dificil de investigat”. Ljungqvist a spus că cel mai probabil un actor statal să fie responsabil pentru incident. (Digi24)

10. Preşedintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, susține că în Uniunea Europeană există un curent antiromânesc și că „trebuie să ne uităm cu atenţie de unde a fost generat acesta”. El a spus că motivul acestui curent din Uniunea Europeană ar fi „grupurile infracţionale româneşti”, care au săvârşit „infracţiuni de neacceptat, cu consecinţe extrem de neplăcute”. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
În București se consumă 2+ tone de marijuana pe an – Cronica serii
În acest an şcolar şcolile şi universităţile nu se vor redeschide decât pentru elevii din anii terminali – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău