OMS: Vaccinurile împotriva Covid-19 sunt eficiente împotriva ”tuturor variantelor” SARS-CoV-2 – Cronica serii

RIP Ion Dichiseanu

1. Populația urbană va crește în 15 state membre UE, în perioada 2019-2050, și va scădea în nouă state membre, inclusiv în România, arată cele mai recente prognoze ale evoluțiilor demografice la nivelul țărilor UE publicate de Eurostat. În fruntea statelor membre care sunt preconizate să înregistreze creșteri ale populației urbane până în 2050 se află Malta, cu un avans de 35,4%, urmată de Irlanda (29,2%) și Suedia (25,1%). Pe de altă parte, în cazul statelor unde populația urbană este prognozat să scadă pe primul loc este Letonia (minus 17,7%), urmată de Grecia (minus 16,7%), Polonia (minus 10,3%) și România (minus 8,6%). (Profit.ro)

2. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă că vaccinurile împotriva Covid-19 sunt eficiente împotriva ”tuturor variantelor” SARS-CoV-2, însă recomandă o evitare a călătoriilor internaţionale, din cauza variantei indiene a noului coronavirus. (News.ro)

3. România a avut, în aprilie, a șasea mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat. Rata anuală a inflației în România a crescut la 2,7%, de la 2,5% în lunile februarie și martie. Cu toate acestea, România a coborât în clasamentul european al scumpirilor, unde în martie ocupa, alături de Luxemburg, poziția a treia. Cea mai mare creștere anuală a prețurilor de consum, de 5,2%, a fost înregistată în Ungaria. Pe următoarele locuri se află Polonia (5,1%), Luxemburg (3,3%), Cehia (3,1%) și Suedia (2,8%). (Profit.ro)

4. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a declarat că, în anul 2024, se va putea circula pe întregul inel sudic al Autostrăzii de Centură Bucureşti-Sud (A0 Sud). (Automarket)

5. Încrederea în guverne a scăzut la cel mai redus nivel, relevă barometrul Edelman, la care au răspuns 16.800 de persoane din 14 țări. 60% dintre respondenți nu cred că țara lor va reuși să gestioneze provocările generate post pandemie fără implicarea mediului de business. Sondajul mai arată că firmele pentru care lucrează au devenit cea mai de încredere instituție pentru 77% dintre respondenți. Aproape 80% dintre cei care au răspuns la sondaj se așteaptă ca firmele pentru care lucrează să se înplice în reducerea neîncrederii în vaccinare, provocările schimbărilor climatice, dezinformarea, rasism și automatizare. (Axios)

O stire din Cronica de Tehnologie: WhatsApp a devenit un instrument pentru organizarea atacurilor împotriva palestinienilor, după escaladarea violențelor dintre aceștia și israelieni. Există deja peste 100 de grupuri prin care extremiștii israelieni încearcă să coordoneze atacuri împotriva palestinienilor. Experții avertizează că ceea ce întâmplă acum pe WhatsApp depășește, prin nivelul precis și hotărât în care se organizează atacurile, orice s-a întâmplat până acum pe o platformă socială. (NYTimes)

6. Comisia Europeană a semnat al treilea contract cu BioNTech și Pfizer, prin intermediul căruia rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva Covid-19 pentru statele membre ale UE. Contractul vizează cumpărarea certă a 900 de milioane de doze de vaccin, atât în formula actuală, cât și într-o variantă adaptată noilor tulpini ale coronavirusului. În plus, contractul include o opțiune pentru 900 de milioane de doze suplimentare. (Profit.ro)

7. Numărul americanilor care au aplicat pentru șomaj săptămâna trecută a ajuns la 444.000. Este cel mai mic număr înregistrat de la începerea pandemiei, în martie anul trecut. (WSJ)

8. O bucată gigantică de gheață, mai mare decât insula spaniolă Mallorca, s-a desprins de calota glaciară a Antarcticii în Marea Weddell, devenind cel mai mare aisberg din lume, a anunțat Agenția Spațială Europeană. (Digi24)

9. Şapte persoane au fost acuzate de „omor simplu cu premeditare” de către procurorii care anchetează moartea fostului fotbalist Diego Maradona. Biroul procurorului general din oraşul San Isidro, de lângă Buenos Aires, a cerut totodată judecătorul dosarului, Orlando Diaz, să le interzică inculpaţilor părăsirea Argentinei. Acuzaţii, al căror proces va începe la 31 mai, sunt toţi profesionişti din domeniul medical care s-au ocupat de îngrijirea lui Maradona. (News.ro)

10. Peste 20 de persoane din Dâmbovița au fost reținute pentru înșelăciune, fals și fals în declarații, după ce au spus, deși nu era adevărat, că activitatea artistică le-a fost afectată de pandemie și au cerut indemnizații, informează IPJ Dâmbovița. Cei 23 de reținuți se pare că erau lăutari care ar fi încasat nemeritat indemnizații de la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială. Printre aceștia s-ar afla și fratele lui Ion Dolănescu. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Suntem primii în UE în ceea ce privește rata nașterilor la adolescente
Cronica serii – Senatul a votat modificarea Codului Penal
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău