Nobelul la fizică a fost luat „pentru contribuţia la înţelegerea evoluţiei Universului şi a locului Pământului în Cosmos” – Cronica serii

1. Canadianul James Peebles şi elveţienii Michel Mayor şi Didier Queloz sunt laureaţii premiului Nobel pentru Fizică pe 2019, a anunţat Academia suedeză de ştiinţe. Cei trei au fost premiaţi „pentru contribuţia la înţelegerea evoluţiei universului şi a locului Pământului în cosmos”. (News.ro)

2. Comisia de buget-finanțe din Senat a eliminat astăzi din proiectul de lege depus recent de Eugen Teodorovici prevederea care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții. (Profit.ro)

3. Horia Georgescu, fostul șef al ANI, a anunțat că a fost achitat definitiv de ICCJ în dosarul privind retrocedările. În acest dosar, Georgescu a fost condamnat în primă instanță, de Curtea de Apel București, la 4 ani de executare. (Hotnews)

4. Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 3.044 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 75 lei (-2,4%), conform datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

5. Departamentul de Stat a blocat audierea ambasadorului SUA la UE de către democrații din Congres în cadrul investigațiilor care vizează punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump. Anunțul a fost făcut de avocatul acestuia. (WSJ)

Una din Cronica de Business: Samsung așteaptă o scădere de 56% a profitului operațional în al treilea trimestru, până la valoarea de $6,44 miliarde, cifră puțin peste estimările analiștilor. (Reuters)

6. Ford România a anunțat startul producției noului Puma la uzina din Craiova. SUV-ul a fost prezentat la finalul lunii iunie și este primul model cu sistem mild-hybrid produs în România. (Automarket)

7. Lira turcească a avut cea mai mare scădere din ultimele 8 luni după ce președintele Trump a amenințat că va distruge economia Turciei în cazul încălcării unor limite în nordul Siriei. (FT)

8. 68% din populația lumii va trăi în mediul urban, în 2050, în creștere de la 55% cât este în prezent. (Bloomberg)

9. În Egipt autoritățile au început să percheziționeze telefoanele și laptopurile pe stradă într-o campanie ce își propune să oprească orice formă de revoltă împotriva președintelui Abdel Fattah Al Sisi. (WSJ)

Una din Cronica de Tehnologie: Facebook a fost de acord să plătească $40 milioane pentru o înțelegere cu firmele de publicitate care au intentat proces pentru umflarea datelor de audiență a clipurilor video. (Profit.ro)

10. Rover Curiosity ar fi descoperit sedimente de sare în craterul Gale de pe Marte. Descoperirea ar putea duce la concluzia că în respectivul crater au fost lacuri cu apă sărată. (Link)

Fotografia serii – Fostul președinte american Jimmy Carter a apărut pentru prima oară în public după ce a căzut în weekend. Mark Humphrey/AP/SHUTTERSTOCK:

Ți-ar mai putea plăcea
România a fost anul trecut pe primul loc în în UE la producția de porumb boabe și floarea soarelui – Cronica serii
Ministrul Educației: „Nu mai putem pune presiune pe copii pentru că nu ajungem la rezultate” – Cronica serii