Numărul nou-născuților înregistrați în primele 6 luni ale anului 2020 este cel mai mic din ultimii 7 ani – Cronica dimineții

1. Economia României ar putea scădea cu 3,8% în acest an, revizuită de la o scădere de 1,9% în scenariul precedent, în condiţiile în care starea de alertă s-a prelungit şi în prima jumătate a trimestrului III, ceea ce va conduce la o revenire mai lentă decât se estimase iniţial. Datele apar în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020. (News.ro)

2. Numărul nou-născuților înregistrați în primele 6 luni ale anului 2020 este cel mai mic din ultimii 7 ani. În intervalul ianuarie-iunie 2020 s-au înregistrat 79.712 nașteri, cu 16.682 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea fiind cea mai mare înregistrată în perioada analizată, 2014-2020. (Edupedu)

3. Ministerul de Finanţe propune creşterea, de la 1 septembrie, a valorii punctului de pensie cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Turoperatorul Tui a înregistrat o pierdere de €2,3 miliarde în cele nouă luni încheiate la finele lui iunie, dintre care €1,5 miliarde doar în al treilea trimestru. În cele trei luni menționate, pe fondul pandemiei, compania a înregistrat o scădere a veniturilor de 98%, până la valoarea de €75 milioane. (Financial Times)

4. Rectificarea bugetară prevede creșterea deficitului bugetar la 91 miliarde lei, 8,6% din PIB, de la 73,4 miliarde lei anterior. Cele mai multe ministere primesc fonduri suplimentare, în principal vizând măsurile luate în contextul epidemiei de coronavirus, fie că sunt programe de susținere a economiei sau fonduri pentru sănătate ori învățământ. Sume mai consistente primesc ministerele Economiei, Agriculturii și Sănătății. (Profit.ro)

5. Datoria externă totală a României a crescut cu 5,57 miliarde euro, la sfârşitul lunii iunie, la 111,45 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la 31 decembrie 2019, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). (News.ro)

6. Una din patru școli din România nu avea, în 2019, acces la dotări de bază care să permită spălarea mâinilor cu apă și săpun, o condiție esențială pentru funcționarea în siguranță a școlilor în contextul pandemiei de COVID-19. Datele sunt furnizate de Programul comun de monitorizare al OMS și UNICEF. (Hotnews)

7. UDMR nu îşi doreşte o soluţie care să înrăutăţească şi mai mult posibilităţile de intervenţie în cazul epidemiei Covid-19, a declarat, la RFI, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila. Acesta a precizat că UDMR nu va semna moţiunea de cenzură. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Reels, clona de TikTok lansată recent de Instagram, nu are parte de cele mai bune aprecieri. Pe lângă lipsa funcțiilor de editare din TikTok, experiența Reels este considerată complicată și frustrantă, iar navigarea în cadrul aplicației imposibilă. (NYTimes)

8. Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a aprobat, în unanimitate, protocolul de constituire a Alianţei USR PLUS la nivelul Capitalei şi al sectoarelor. În alegerile locale din 2020, USR şi PLUS vor avea liste comune de candidaţi pentru Consiliile Locale de Sector şi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Conform protocolului încheiat între USR PLUS, PNL şi Nicuşor Dan, Vlad Voiculescu va fi viceprimar, dacă Nicuşor Dan va câştiga alegerile. (News.ro)

9. Firmele care înregistrează capitaluri proprii pozitive și cele care își majorează capitalurile proprii vor beneficia de reduceri la plata impozitului de profit, potrivit unui proiect redactat la nivelul Ministerului Finanțelor. Măsura se aplică plătitorilor de impozit pe profit, microîntreprinderilor și plătitorilor de impozit specific. (Profit.ro)

10. Echipa RB Leipzig s-a calificat aseară în semifinalele Ligii Campionilor, trecând în sferturile de finală de Atletico Madrid, scor 2-1. În semifinale RB Leipzig va întâlni Paris Saint-Germain. (Video)

Fotografia dimineții prezinta dezastrul ecologic de pe coasta din Mauritius după ce dintr-un petrolier japonez au început să se scurgă aproape 1000 tone de petrol:

Ți-ar mai putea plăcea
Raed Arafat critică decizia guvernului din care face parte de a liberaliza serviciile medicale – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Teleormanleaks cu documente de la Tel Drum

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău