NYTimes: Statele Unite şi Germania se opun în continuare ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO – Cronica serii

1. Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul IV 2023, în termeni nominali, 7.504 lei per gospodărie, reprezentând 2.999 lei per persoană, în creştere cu 2,8% atât per gospodărie cât şi per persoană, faţă de trimestrul III 2023. Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în trimestrul IV 2023, de 6.514 lei pe o gospodărie. (News.ro)

2. Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au scăzut în luna februarie, însă România se numără printre statele membre cu cea mai puternică creștere a vânzărilor, atât de la o luna la alta (0,5%), cât și în ritm anual (8,7%), arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

3. Consumul intern în cădere liberă și gradul ridicat de umplere a depozitelor fac ca România să fie exportator net de gaze pentru prima dată în acest an. Producătorii autohtoni și traderii au exportat gaze în Ungaria și Republica Moldova. (Profit.ro)

4. Producătorii de electricitate vor plăti mâine, timp de o oră, 142,39 lei furnizorilor pentru a le prelua curentul excedentar, acesta fiind cel mai ridicat preț negativ înregistrat pe piața spot autohtonă. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Alphabet ia în considerare o ofertă pentru HubSpot, companie de software pentru marketing, cu o valoare de piață de $35 de miliarde. HubSpot a avut venituri $2.2 miliarde anul trecut, iar acțiunile sale au crescut cu 50% în ultimul an. (Reuters)

5. Economia Statelor Unite a adăugat 303.000 noi locuri de muncă în martie, mult peste așteptările analiștilor. Este cel mai mare număr din aproape ultimul an. Șomajul a ajuns la 3,8%. (Bloomberg)

6. Statele Unite şi Germania se opun în continuare ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO, aşa cum au făcut şi la summitul de la Vilnius de anul trecut. Mai mult, vor ca această chestiune nici măcar să nu mai fie discutată anul acesta la summitul aniversar al alianţei, care va avea loc în iulie, la Washington, scrie The New York Times. (News.ro)

7. NATO consideră, pe baza informațiilor obținute, că este puțin probabil ca Rusia să lanseze o ofensivă pe scară largă în viitorul apropiat, relatează European Pravda citând un oficial NATO care a vorbit sub condiția anonimatului. (Digi24)

​8. Canalele de comunicare cu Rusia trebuie să rămână deschise, în pofida atacului acesteia asupra Ucrainei, a declarat vineri ministrul apărării italian, Guido Crosetto. (Hotnews)

Din Cronica de Divertisment: Al cincilea și ultimul sezon al serialului „Star Trek: Discovery” are astăzi premiera pe platforma de streaming SkyShowTime. Primele patru sezoane ale producției sunt de asemenea disponibile pe platformă începând din luna martie.

9. Fostul director operațional Wirecard Jan Marsalek a folosit oficiali compromisi ai serviciilor de informații austriece pentru a spiona cetățeni europeni și pentru organizarea unor furturi și asasinate de către trupe speciale ruse. El a obținut, de asemenea, o mașină de criptografie de ultimă generație a NATO și a dus telefoane furate ale unor înalți funcționari publici austrieci la Moscova. Acuzațiile – bazate pe noi dovezi obținute de serviciile secrete britanice – sunt cuprinse într-un mandat al poliției austriece pentru arestarea unui fost oficial de poliție și informații austriece. (FT)

10. Un exemplar în stare perfectă al primului număr al revistei Action Comics, în care Superman şi-a făcut prima apariţie în 1938, a atins preţul record de $6 milioane la o licitaţie organizată în Dallas. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Muncii a anunţat că PSD va propune în coaliţie majorarea salariului minim până la 3000 de lei. Ciucă neagă vreo discuție pe subiect – Cronica serii
Nicolae Ciucă este propunerea PNL de premier – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău