Organizațiile LGBTQIA+ din România condamnă tentativa AUR de revizuire a Constituției pentru redefinirea familiei – Cronica serii

1. Marcel Ciolacu şi reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor au semnat, vineri, la Palatul Victoria, un acord prin care să se pună capăt de îndată acţiunilor de protest. (Digi24)

2. George Simion, preşedintele partidului AUR, a fost interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani. Informația a fost confirmată de reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație din Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău. (G4Media)

3. Organizațiile LGBTQIA+ din România condamnă tentativa AUR de revizuire a Constituției pentru redefinirea familiei. Coaliție pentru Constituție a lansat, vineri, o inițiativă pentru revizuirea legii fundamentale în sensul definirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. (G4Media)

4. Economia Statelor Unite a adăugat 353.000 de locuri de muncă în ianuarie, dublu comparativ cu așteptările analiștilor. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Cercetătorii chinezi au creat ceea ce numesc primul copil AI – o identitate virtuală de inteligență artificială de nivelul unui copil de 3-4 ani. Aceasta poate să exploreze mediul înconjurător, să exprime emoții și, mai ales, să-și traseze singură sarcini pentru care nu a fost programată. (SCMP)

5. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel din ultimii aproape trei ani, în urma declinului cotaţiilor la cereale şi carne, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Organizația estimează că producția de cereală va atinge un nivel record anul acesta. (Digi24)

6. FMI se așteaptă ca cererea de noi locuințe în China să scadă cu aproximativ 50% în următorul deceniu. (CNBC)

7. Sindicatul fermierilor polonezi Solidaritatea plănuieşte o grevă generală începând de vinerea viitoare, cu blocarea punctelor de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina. „Răbdarea noastră s-a terminat”, susțin fermierii nemulțumiți de răspunsul Bruxellesului la nemulțumirile lor. (Digi24)

8. Constructorul auto american Tesla a decis să recheme în service 2,2 milioane de vehicule, adică aproape toate vehiculele electrice vândute pe piaţa din Statele Unite, din cauza dimensiunii incorecte a semnalelor de avertizare, care cresc riscul unui accident. (WSJ)

Din Cronica de Divertisment: Noul sezon al serialului-documentar „Genius: MLK/X” are astăzi premiera pe platforma de streaming Disney+ și spune în paralel poveștile lui Martin Luther King Jr. (Kelvin Harrison Jr.) și Malcolm X (Aaron Pierre). Sezonul explorează atât anii lor de formare, cât și viețile lor personale.

9. Fostul inginer CIA, care a transmis informații confidențiale către WikiLeaks, a fost condamnat la 40 de ani de închisoare. Acesta a fost găsit vinovat de spionaj, hacking, sfidarea instanței, declarații false și pornografie infantilă. (Axios)

10. Un tribunal danez a găsit două persoane vinovate spălarea a $4,2 miliarde prin filiala estonă a băncii Danske Bank, unul din cele mai mari scandaluri financiare din Europa. O femeie a fost condamnată la nouă ani de închisoare, iar un bărbat la șapte ani. În 2022 un cetățean lituanian a fost condamnat la opt ani de închisoare în același caz. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
A trecut un an de la apariția primului caz de Covid-19 – Cronica serii
Banca Națională a României a redus de la 11,2% la 7% prognoza privind rata inflației la finele acestui an – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău