Pentru prima oară, un startup a anunțat că a scos dioxidul de carbon din aer liber și l-a stocat în subteran – Cronica serii

1. Produsul Intern Brut al României a crescut în termeni reali, cu 1,2% în trimestrul III, față de trimestrul II, la 355,809 miliarde lei prețuri curente, iar față de același trimestru din anul 2021 PIB a înregistrat o creștere cu 3,8% pe seria brută și de 4,6% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii (2), publicate de Institutul Național de Statistică (INS). ”Față de același trimestru din anul 2021, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 3,8% pe seria brută și de 4,6% pe seria ajustată sezonier. (Profit.ro)

2. Pentru prima oară, un startup a anunțat că a scos dioxidul de carbon din aer liber și l-a stocat în subteran. Dacă se confirmă, ar fi una dintre cele mai importante tehnologii de abordare a schimbărilor climatice. Climeworks AG este lider în cursa de eliminare a dioxidului de carbon din atmosferă, folosind un proces cunoscut sub numele de captare directă a aerului. Fondată în 2009, Climeworks „copiază” în mod eficient ceea ce fac copacii prin eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă. Procesul promite stocarea carbonului în pământ timp de mii de ani. (WSJ)

3. Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hydén, a declarat, joi, că dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile şi anume atunci când Austria îşi va schimba poziţia faţă de România şi când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria. (News.ro)

4. Creșterea continuă a costului vieții – generată de războiul din Ucraina, de criza energetică, de inflația galopantă și de efectele persistente ale pandemiei de COVID – a devenit cea mai mare îngrijorare pentru cetățenii Uniunii Europene, potrivit celui mai recent Eurobarometru (sondaj comandat de Parlamentul European). Sondajul arată că 45% dintre respondenți au în prezent „unele” sau „multe” dificultăți financiare și subliniază că e „o stare de policriză” pe întregul continent. (Libertatea)

Din Cronica de Tehnologie: Transportul aerian din SUA a fost dat peste cap miercuri din cauza unei baze de date deteriorate de pe sistemele FAA, care a pus aeroporturile în imposibilitatea actualizării jurnalelor de securitate care trebuiau să ajungă la piloți. Drept urmare, peste 10.000 de zboruri au fost amânate și 1.300 anulate. (Reuters)

5. Bucureștenii au pierdut anul trecut 91 de ore în trafic, adică aproape patru zile, din cauza ambuteiajelor, potrivit unui studiu realizat de compania INRIX Research. Bucureștiul se află pe locul 19 din punct de vedere a congestiei în trafic, din 989 orașe studiate în întreaga lume. În Europa, Capitala este pe locul 7. (Hotnews)

6. Inflația din SUA a scăzut la 6,5% în decembrie, marcând a șasea scădere lunară consecutivă de la vârful înregistrat la jumătatea anului 2022. (WSJ)

7. Joe Biden le-a cerut democraților și republicanilor să se unească împotriva abuzurilor comise de marile companii americane de tehnologie. Președintele SUA vrea o legislație bipartizană, care să tragă la răspundere giganții din tehnologie, să protejeze copiii, intimitatea online și competiția. (WSJ)

8. Temperaturile oceanelor au atins un nivel maxim record în 2022, crescând pentru al şaptelea an consecutiv, în timp ce Mediterana a fost marea cu cel mai rapid ritm de încălzire, factori care amplifică riscul de fenomene meteorologice extreme, conform unui studiu publicat în jurnalul Advances in Atmospheric ScienceZaharova a sugerat joi că există motive pentru refuzul celor două țări nordice. (G4Media)

Din Cronica de Turism: Tarom a reintrodus catering contra-cost, pentru moment doar pe zborurile internaționale, după o pauză de peste doi ani și jumătate. Călătorii pot comanda sandvișuri, produse calde și reci, dar și băuturi răcoritoare și alcoolice, iar în curând va fi lansat și serviciul de precomanda pentru meniuri calde. (Boarding Pass)

9. Aproape 50.000 de lacuri de acumulare mari din lume şi-ar putea pierde peste un sfert din capacitatea de stocare până în 2050 ca urmare a acumulărilor de sedimente, a eroziunii provocate de apă şi a securităţii energetice, conform unui studiu. Capacitatea rezervoarelor create prin baraje se preconizează că va scădea de la 6 trilioane de metri cubi la 4,655 trilioane de metri cubi până în 2050, fiind necesare acţiuni pentru rezolvarea acestei probleme şi pentru protejarea infrastructurii vitale de stocare a apei, a indicat Universitatea Naţiunilor Unite. (Digi24)

10. Asociația „Onoare și Patrie”, unde actualul lider AUR George Simion a fost vicepreședinte, a primit donații și sponsorizări de peste 50.000 euro din partea unor lideri politici, a unor companii cu influență în spațiul public, dar și de la unități militare ale SPP și în legătură cu SRI. (Presshub)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – A fost depusa o prima candidatura pentru postul de procuror-sef DNA
Cronica serii – Un fost maior de securitate implicat în înregistrarea la tribunal a partidului PLUS

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău