Peste 2,6 milioane de elevi și preșcolari, aproximativ 90%, vor merge de luni la școală și grădiniță – Cronica dimineții

1. Peste 2,6 milioane de elevi și preșcolari, aproximativ 90%, vor merge de luni la școală și grădiniță, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ordinul comun prin care se aprobă prezența în format fizic în localităţile în care rata de incidenţă este sub 3 la mie, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învăţământ, a fost publicat în Monitorul Oficial. (Digi24)

2. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a cerut, în discuțiile cu ceilalți lideri PNL, redeschiderea negocierilor cu USR după ce discuțiile cu PSD și UDMR s-au blocat la împărțirea ministerelor. (G4Media)

3. Liderul USR, Dacian Cioloş, a declarat aseară că înţelege ”spaima uriasă a celor de la PNL”, după ce Rareş Bogdan a cerut reluarea negocierilor cu USR. ”Pesediştii nu pleacă cu una cu două de la borcanul cu miere”, afirmă, Cioloş, adăugând că este dispus să negocieze ”cu liberalii curajoşi care se opun acestei sinucideri politice”. (News.ro)

Din Cronica de Business: Apple le va permite angajaților să lucreze remote până la 4 săptămâni pe an. Compania și-a anunțat angajații că plănuiește ca din 1 februarie să redeschidă birourile din SUA. În prima fază se va lucra pe modelul hybrid, compania permițându-le angajaților să lucreze 1-2 zile pe săptămână de acasă. (TheInformation)

4. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că, în săptămâna 8-14 noiembrie, nouă decese din zece și peste două treimi din cazurile confirmate de COVID-19 au fost înregistrate la persoane nevaccinate. (Digi24)

5. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat vineri că a aprobat pentru utilizarea în caz de urgență în Uniunea Europeană a pilulei anti-COVID produsă de Merck, Molnupiravir, care nu are încă autorizare completă de punere pe piață. În baza avizului, Ministerul Sănătății va putea include antiviralul Molnupiravir în protocolul de tratare a COVID-19 din România. (Hotnews)

6. Ministerul Mediului pregătește un set de măsuri prin care va institui interdicția de a fi instalate centrale termice în apartamentele noi de bloc, a anunțat ministrul interimar de resort, Barna Tanczos. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință au creat o hartă 3D a vaselor de sânge și a celulelor stem din craniul unui șoarece. Aceștia speră că harta, care arată localizarea precisă a vaselor de sânge și a celulelor stem din craniu, va ajuta, eventual, la repararea rănilor craniene și regenerarea țesutului și a oaselor craniene. (MedicalXpress)

7. Fostul preşedinte al PNL de la începutul anilor 2000, avocatul Valeriu Stoica, a declarat că în acest moment nu ar vota cu PNL. Stoica afirmă că partidul trece printr-o criză ”profundă” – de leadership, de viziune, de valori, de strategie şi chiar de tactică politic – pe care nu se ştie dacă va fi capabil să o depăşească. (News.ro)

8. Austria urmează să impună vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19, începând de la 1 februarie. Austria urmează să-şi plaseze întreaga populaţie, inclusiv persoanele vaccinate, în carantină, începând de luni, pentru o perioadă de 20 de zile. Austria devine astfel primul stat membru al Uniunii Europene care ia astfel de măsuri în urma unei creşteri a cazurilor de Covid-19. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: România va fi reprezentată de opt sportivi la Campionatele Mondiale individuale, din Houston, Statele Unite ale Americii, programate între 23 noiembrie şi 29 noiembrie 2021, anunţă Federaţia Română de Tenis de masă. Cei opt sportivi sunt Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Adina Diaconu, Andreea Dragoman, Ovidiu Ionescu, Cristian Pletea, Hunor Szocs şi Rareş Şipoş.

9. Un raport al Institutului Național de Cercetare Spațială din Brazilia arată că 13.235 de kilometri pătrați de pădure s-au pierdut între august 2020 și iulie 2021. Este o creștere cu 22% față de anul precedent și marchează cea mai mare suprafață pierdută, din cauza defrișărilor, din 2006. (CNBC)

10. Tânărul american Kyle Rittenhouse, de 18 ani, care a împușcat două persoane și a rănit o a treia la proteste antirasiste (BLM) din august 2020 la Kenosha, a fost achitat vineri. Cei doisprezece jurați l-au declarat „nevinovat” pentru cele cinci acuzații, inclusiv crimă, în a patra zi a deliberărilor lor. „Nu am greșit cu nimic, doar m-am apărat”, a pledat el, în lacrimi, în timpul procesului său, asigurând că a tras după ce a fost urmărit și atacat de acești trei bărbați, toți albi ca el. Președintele Joe Biden a spus că este „îngrijorat și furios”, dar le-a cerut americanilor să respecte decizia juriului: „Facem apel la toată lumea să-și exprime opiniile în mod pașnic, respectând legea”. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Un susținător al lui Kyle Rittenhouse, stânga, se ceartă cu un susținător Black Lives Matter în fața tribunalului din comitatul Kenosha, în timp ce juriul deliberează asupra procesului Rittenhouse. Nathan Howard/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Romarm nu a vândut nicio mască de la izbucnirea pandemiei, deoarece liniile de producție cumpărate din China nu funcționează corespunzător – Cronica dimineții
Cronica dimineții – iTunes va fi disponibil pe televizoarele Samsung

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău